Egyáltalán mi számít ma Magyarországon családnak?

Kizárólag azok a nukleáris családok, amelyekben az apa férfi, az anya nő, és legalább két gyerek van? Minden más felállás a család szentségének megcsúfolása? Ki találta ezt ki? Mi a párommal még nem vagyunk egy család, hiszen csak két fiatal vagyunk, akik vadházasságban tengetik a napjaikat, a karrierjükre fókuszálnak, nem egyesültek még a házasság szentségében (jelzem, szeretnénk majd egyszer). Ha férj és feleség leszünk, akkor már hivatkozhatunk magunkra családként? Vagy csak akkor, ha gyereket is szülök?

Tudjátok, azért is érintett ilyen kellemetlenül a fenti kijelentés, mert az elmúlt hónapjaimat intenzíven keretezi, hogy kiderült, endometriózissal, sőt adenomiózissal is bajlódom, azaz a kismedencém, illetve a méhizomzatom is tele van összenövésekkel, amelyet a méhemből leszakadó nyálkahártya megtapadása okoz. Túl vagyok egy műtéten, és a jelek szerint vár majd rám még egy, mert a vastagbelemen is található egy hatalmas csomó. Ahhoz, hogy az állapotomat megfelelően kordában tarthassuk, és a lehető legnagyobb esélyem legyen majd – ha esetleg nem is természetes, de legalább mesterséges úton – teherbe esni, háromhavonta kontrollvizsgálatra kell járnom, a következő menzeszem első napjától progeszteronhormont kell szednem, el kellett hagynom a cukrot és a vörös húst, továbbá igyekszem a glutént és a tejet is, rengeteget kell sportolnom, és egyéb, alternatív módszerekkel is kiegészítem a terápiám, mint például a természetgyógyászat. Ez rengeteg idő, energia – és pénz.

A statisztikák szerint Magyarországon több mint kétszázezer nőt érint ez a betegség, de ha tippelnem kéne, valójában sokkal többet. Az endometriózis pedig sajnálatos módon vezető oka a meddőségnek.

Mindent szeretnék megtenni annak érdekében, hogy egy napon kisbabánk születhessen, és nem azért, mert rá szeretnék ülni egy úgynevezett divathullámra. Nem is azért, mert onnan fentről ezt az ukázt adták. Továbbá nem azért, mert ez lehet egy nő életének egyetlen magasztos célja. (Leszarom, hogy szerintük beteljesítem-e a női princípiumom.) Hanem egyszerűen azért, mert mindig úgy gondoltam, hogy szeretnék anyává válni, csak épp a jelenlegi állapotomban nem érzem, hogy az államtól ehhez bármilyen támogatást kapnék. (Illetve hazudok, az endometriózissal élőknek van lehetőségük adóvisszatérítést igényelni, ez valóban segítség. Kicsi, de ugye, aki a kicsit nem becsüli…)

A családok támogatása nem azt kéne, hogy jelentse, hogy biztosítva van számunkra egy olyan egészségügyi ellátórendszer, amely lehetővé teszi, hogy kezeljünk egy olyan súlyos betegséget, mint az enyém, vagy másik sok ezer nőé, akik endometriózissal, vagy bármilyen más nőgyógyászati problémával küszködnek?

Támogatva érezném magam, ha nem kellene minden alkalommal magánorvoshoz fordulnom, mert az állami rendszer egyszerűen összeomlik, annyi a beteg, és közben olyan kevés az orvos és az ápoló.

Ha összeszámolnám, mennyi pénzt voltam már kénytelen a különféle vizsgálataimra, kezeléseimre, gyógyszereimre fordítani, valószínűleg még én is meglepődnék, nemhogy Novák Katalin. És én még a szerencsések közé tartozom, aki egyáltalán megengedhette ezt magának. Aki ezt nem teheti meg, az – kár szépíteni – ebben az országban rábaszik. Vár, aztán vagy késő lesz, vagy nem. De, ugye, hozzuk divatba a gyerekvállalást.

Gondolom, az elnök asszony arra gondolt, hogy a babaváróhitel és a csok elegendő ahhoz, hogy a családok úgy érezzék, tejben-vajban vannak fürösztve, kolbászból van a kerítés, és a jóléthez csak gyerekeket kell potyogtatni, lehetőleg minél többet. 

Azt ne firtassuk most, vajon mennyire helyénvaló elgondolás, ha arra biztatjuk a családokat, hogy gazdasági érdekek szerint vállaljanak minél több gyereket, fogadjuk el, hogy így van, és kész. Felbuzdultam, és kicsit utánanéztem, mit is jelent a babaváró hitel, a csoktámogatás és -hitel, és milyen buktatói vannak, ha esetleg valaki menet közben rájön, mégsem tud vagy akar annyi gyereket vállalni, amennyit korábban tervezett. Mert előfordulhat ilyesmi, amikor egy háború tombol mellettünk közel fél éve, a valaha tapasztalt legforróbb nyarat éljük, az infláció az egekben, és ha még katások is vagyunk, és az áram-/gázfogyasztásunk se fér bele az átlagba, akkor tényleg nem lenne olyan meglepő, ha valaki átértékelné a korábbi számításait a gyerekvállalás terén.

Felkészülni, mert a rideg számok következnek

Meghallgattam a MannaFM Kanapé című műsorának július 22-ei epizódját, amelyben Argyelán Kriszta Argyelán Józseffel, a bankmonitor.hu vezető elemzőjével beszélgetett arról, mit érdemes tudni a babaváró hitel előnyeiről és buktatóiról.

A beszélgetésből kiderült, a 2019 óta létező babaváró hitel az idén még biztosan elérhető a gyerekvállalás előtt álló házaspárok számára, a kölcsön az első öt évben kamatmentes, és a maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint.

Ha az első öt évben teljesíti a pár a babaváró feltételét, és egy gyerekük születik, akkor a teljes futamidőre kamatmentessé válik a hitel, ha a futamidő alatt a második gyerek is megszületik, az aktuális, fennálló tartozás 30 százalékát, ha harmadik gyerek is világra jön, akkor a teljes tartozást elengedik. A hitel szabad felhasználású, tehát a felvett kölcsön bármire szabadon elkölthető, míg a másik nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

A babaváró előnyösebb választás lehet, mint a piaci hitelek, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatosan nő, ez a hitelek kamatait is feltornázza, viszont érdemes számításba venni, hogy amennyiben a pár nem teljesíti a feltételeket, súlyos büntetésekre számíthatnak, ezek mértéke az idő előrehaladtával folyamatosan nő. Itt nem egy rosszalló ejnye-bejnyére kell gondolni,

hanem olyan súlyos anyagi következményekre, amelyek akár pénzügyi csődöt is jelenthetnek egy-egy család számára.

Például ha az első öt évben nem születik a párnak gyereke, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul át, de az addig kapott kamattámogatást is egy összegben kell visszafizetni az állam számára. A futamidő alatt nem válhatnak el az igénylők, és nem is költözhetnek külföldre. Ha valaki gyerek születése nélkül mégis elválik, ugyanazok a feltételek lépnek érvénybe, mintha együtt maradtak volna ugyan, de nem született meg az első gyerekük öt éven belül. Ha a párnak megszületik az első gyereke öt éven belül, majd elválnak, a hitel szintén piaci kamatozásúvá válik, de az addig kapott kamattámogatást nem kell visszafizetni.

Ha valaki mégis külföldre költözik – függetlenül attól, hogy születik-e gyerekük –, egy összegben vissza kell fizetnie az addig kapott támogatásokat, és megemelkedik a törlesztőrészlet is a piaci kamatok függvényében. Büntetés akkor is sújtja a házaspárt, ha a gyereküket nem ők nevelik, tehát például állami gondozásba kerül. 

Na de, mennyi is az annyi?

Amennyiben nem teszünk eleget a kötelezettségeinknek, az egy összegű támogatások összegét jelentősen meghatározza, hogy mikor vette fel a pár a babaváró hitelt, hiszen például a mostani, rendkívül kedvezőtlen gazdasági helyzetben ez a költség jóval magasabb, és a büntetés mértéke a jövőben csak még tovább nő. Akik például most augusztusban tervezik felvenni a kölcsönt, azoknál

a büntetés összege az ötödik év végére 4,7 millió forintra rúgna, ha nem tudják teljesíteni a vállalt utódot,

míg azok, akik a hitelt a babaváró indulásakor, 2019 júliusában igényelték, az ötödik év végére „csak” kétmillió forintot kell, hogy fizessenek büntetésként, ha nem születik gyerekük, vagy külföldre költöznek.

De ez még csak a kapott támogatás visszafizetése, a továbbiakban piaci kamatozású hitellé válik a kölcsönük, amit szintén meghatároz a kölcsön felvételének időpontja. Ahogy arról a bank360.hu beszámolt, jelenleg az ügyleti kamatot meghatározó referenciakamat 7,47 százalékon áll, tehát ha egy pár most augusztusban venne fel 10 millió forint babaváró hitelt, de nem teljesíti a feltételeket az ötödik év végére, 20,8 millió forintot kellene visszafizetnie, plusz a 4,7 milliós büntetést, tehát

a felvett 10 millió után 25,5 millió forintot kell visszafizetni, ami már bőven kedvezőtlenebb hitelkonstrukció, mint egy piaci feltételekkel felvett lakáshitel.

Csok

A családi otthonteremtési kedvezmény, röviden csok a családok számára nyújt segítséget az ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként 600 ezer és 10 millió forint közötti összeg igényelhető, annak függvényében, hogy a házaspár hány gyermeket vállal, hogy új vagy használt ingatlan vásárlására vagy már meglévő ingatlan bővítésére szeretnék felhasználni, illetve az ingatlan hasznos alapterülete is befolyásolja az igénybe vehető támogatás összegét. A vissza nem térítendő támogatás mellé a többgyerekes családok három gyerek esetén maximum 15, két gyerek esetén maximum 10 millió forint kamattámogatott (speciális, fix, évi 3 százalékos kamatozású) lakáshitelt is igényelhetnek.

Amennyiben nem tudjuk teljesíteni a vállalt gyerekszámot, a csok vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg, amelynek mértéke szintén folyamatosan nő. Ahogy azt a bank360.hu írja: „Egy és két gyermek vállalása esetén a CSOK-nál a jegybanki alapkamat alapján számolják a bankok a büntetést, ami a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot. Ennél is nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik új lakáscélra három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért.

Számukra a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást, ami az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.”

Ha valaki a kamattámogatott hitellel is élt, ám a feltételeket nem teljesíti, akkor a támogatás elvesztése esetén a babaváróhoz hasonlóan megemelkedik az ügyleti kamat, így a törlesztőrészlet is, és az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell téríteni.

Érdemes tehát nagyon alaposan átgondolni, tudjuk-e vállalni a feltételeket, mert ha nem, maximum az adósságokban lehetünk világbajnokok.

  

Na de visszakanyarodva: és mi van azokkal, akik esetleg meddők, ezért nem tudják teljesíteni a feltételeket?

A hitelnet.hu szerint a csok azokban a sajnálatos esetekben tekinthető teljesítettnek, ha a házastársak egyike elhunyt; ha a gyermek megszületését a házastársak egyikének a csok megkötése után megváltozott munkaképessége akadályozta; ha a gyermek a terhesség 24. betöltött hete után halva született; vagy ha a vállalt első gyerek a szabályok értelmében fogyatékos vagy többszörös és összetett betegségben szenved.

A csok összegét akkor is vissza kell fizetnie a párnak, ha meddőség miatt nem születhet gyerekük,

a plusz büntetést akkor van lehetőségük elkerülni, ha igazolni tudják, hogy a gyerekvállalást azért nem tudják teljesíteni, mert a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben kizáró egészségi ok merült fel, továbbá, ha a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető maximális alkalommal vettek részt emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban. Magyarul tehát, ha esetleg valaki a lombikprogram közben úgy dönt, hogy belefáradt, nem szeretné magát több kezelésnek és esetleges kudarcnak kitenni, de nem használta ki a maximális öt alkalmat, akkor még a büntetőkamatokkal is számolhat.

Egyébként csak zárójelben, Brazília utoljára 2002-ben volt futballvilágbajnok.

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Svetlana Ivanova