Ahogy minden olyan országban, amelyben csökken a népesség (ilyen Magyarország is), az állam feladatának tartja, hogy ösztönözze a lakosságot a gyerekvállalásra – sokféle olyan módszer és intézkedés létezik, amit azért vezetnek be, hogy megkönnyítsék a családok életét. Az egyik ilyen a pénzügyi támogatás: a magyar állam különböző pótlékok, díjak és hitelek formájában igyekszik segítséget nyújtani.

A gyerekvállalás ugyanis „drága mulatság”. Hogy mennyire, arról dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász kollégám írt nemrég, cikkéből pedig kiderül,

hogy becslések szerint itthon megszületésétől a nagykorúvá válásáig 10-30 millió forintot költenek a gyerekre a szülei, de a határ persze a csillagos ég.

Ez a becsült összeg egy átlag, tehát nagyon sok gyerek úgy nő fel ma Magyarországon, hogy ennek csak a töredékét tudják előteremteni a szülei. Ezért is fontos, hogy az állam különböző pénzügyi támogatásokat nyújtson – a mai magyar családtámogatási rendszert azonban sok kritika éri. Egyrészt azért, mert a legnagyobb támogatást nem a leginkább rászorulók kapják, hanem a középosztálybeliek, másrészt a különböző pótlékok és díjak összege évek óta nem emelkedett, az infláció viszont – főleg az elmúlt pár évben – meredeken nőtt, nem beszélve arról, hogy bizonyos kritériumok (például a szülők legyenek házasok) miatt sokan nem vehetnek igénybe bizonyos támogatási formákat.

Hogy tisztán lássuk, milyen anyagi segítséget kínál a magyar kormány a szülőknek, összegyűjtöttük a rendszer fő elemeit.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egy egyszeri, egy összegű juttatás, amely a szülés után jár az édesanyának akkor, ha a várandóssága alatt legalább négy alkalommal (koraszülés esetén egyszer) részt vett terhesgondozáson. Ahhoz, hogy megkapjuk ezt a fajta támogatást, kérvényt kell beadni a szülés után hat hónapon belül.

A támogatás össze gyerekenként: a szülés időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, ikrek esetében 300 százaléka. Ez ma 64 125, illetve 85 500 forint.

Csecsemőgondozási díj (csed)

Ezt a támogatást a szülési szabadság 24 hete alatt kapja az anya, aminek az a feltétele, hogy a szülés előtti 2 évben legalább 365 napig volt társadalombiztosítása. A csecsemőgondozási díjat igényelheti az örökbe fogadó szülő és vér szerinti apa is, utóbbi abban az esetben, ha az anya egészségi okokból nem él egy háztartásban a gyerekkel.

Fontos, hogy ezalatt a támogatás kedvezményezettje nem vállalhat munkát.

A támogatás összege naponta a kedvezményezett korábbi egynapi jövedelmének 70 százaléka. Ebből még lejön a személyi jövedelemadó, de nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot nem kell utána fizetni. A támogatást havonta folyósítják.

Gyermekgondozási díj (gyed)

Miután lejár a csecsemőgondozási díj folyósításának ideje, a szülők közül az egyikük gyermekgondozási díjra lesz jogosult. Ezt a gyerek kétéves koráig, ikrek esetében hároméves koráig adják. Igénybe veheti az apa vagy az anya, illetve örökbe fogadó szülő is. Ennek is az a feltétele, hogy a kedvezményezettnek a gyerek születése előtti két évben 365 napig volt társadalombiztosítása. 

A támogatás havi összegét a kedvezményezett szülést megelőző kétévi jövedelme alapján állapítják meg, annak a 70 százalékát adják. A gyed összege azonban nem lehet több, mint az aktuális minimálbér duplájának 70 százaléka: ez ma bruttó 373 520 forint.

Gyermekgondozást segítő ellátás (gyes)

A gyes olyan juttatási forma, aminek, a fentiekkel ellentétben, nem feltétele, hogy a kedvezményezettjének volt-e korábban társadalombiztosítása. A támogatást a két szülő közül az egyik, illetve örökbe fogadó szülő is igényelheti, és a gyerek 3 éves koráig kapja. Ikrek esetében a támogatást a gyerekek tankötelessé válásáig fizetik, súlyos fogyatékossággal élő gyerek esetében pedig a gyerek 10 éves koráig folyósítják. A gyes ideje alatt is lehet dolgozni.

A gyes összege megegyezik a nyugdíjminimummal, azaz 28 500 forint, amiből még levonják a nyugdíjjárulékot, így 25 650 forintot kap kézhez a jogosult.

Családi pótlék

A családi pótlék valójában kétféle támogatást takar: a gyerek születésétől a tankötelezetté válásáig adják nevelési ellátás néven, utána a gyerek tankötelezettségének megszűnéséig, vagy, ha továbbtanul, akkor legfeljebb 20 éves koráig folyósítják havonta. Az összege évek óta nem változott, és attól függ, hány gyerekünk van: egy gyerek után 12 200 (egyedülálló szülőknél 13 700), két gyerek után 13 300 (egyedülálló szülőnél gyerekenként 14 800), három vagy több gyerek után pedig 16 ezer (egyedülálló szülőnél gyerekenként 17 ezer) forint jár havonta.

Gyermeknevelési támogatás (gyet)

A gyetet a nagycsaládos szülők kapják, tehát azok, akiknek három vagy több gyerekük van. A támogatás a legfiatalabb gyerek hároméves korától annak nyolcéves koráig jár, kivéve, ha időközben a legidősebb gyerek nagykorú lesz és így a háztartásban élő gyerekek száma kevesebb lesz, mint három.

A gyet mellett maximum heti 30 órát lehet dolgozni, kivéve, ha home office-ban dolgozik a kedvezményezett, akkor nincs ilyen kikötés. A gyet összege megegyezik a gyesével: bruttó 28 500 forint, amiből lejön a nyugdíjjárulék, így havi 25 650 forintot kap a jogosult szülő.

Ezen felül a négy- vagy többgyerekes anyák személyijövedelemadó-mentességet kapnak, valamint azok a nők is, akik már betöltötték a 25. életévüket, de még nem múltak el 30 évesek.

Családi és egyéb adókedvezmények

A családi adókedvezmény feltétele, hogy a szülőnek legyen jövedelme. A lényege, hogy a dolgozó szülőnek kevesebb adót kell befizetnie, ezáltal növekszik a bevétele. Az adókedvezmény mértéke a gyerekek számától függ. A magzat 91 napos korától a gyerek tankötelezettségéig jár, de ha a gyerek ezután is továbbtanul a közoktatásban, akkor 20 éves koráig folyósítják. A kedvezmény havonta és egy összegben is igénybe vehető.

Ha havonta kérjük, akkor egy gyerek után 10 ezer, két gyerek esetében 17 500 forint fejenként, három vagy több gyerek esetében 33 ezer forint jár gyerekenként.

Babaváró hitel

A fentieken felül kétféle hitellehetőség is a családok rendelkezésére áll, csakhogy ezeknek nagyon szigorú feltételeik vannak, így az emberek jelentős része nem tud élni vele.

Az egyik ilyen a babaváró hitel, amit kizárólag olyan házaspárok igényelhetnek, amelyek nő tagja már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 30-at. Ez utóbbi egy új szabály,

ezért idén december 31-ig még azok a 30–40 közti nők is felvehetik a férjükkel, akiknek már úton van a gyerekük – ezt igazolniuk is kell a bankban.

A hitel összege maximum 11 millió forint lehet, a pénzt szabadon fel lehet használni, és kamatmentesen törleszteni. A futamideje legfeljebb 20 év, és ha időközben születik második gyerek, a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek után pedig a tartozás egészét elengedik. 

Csok plusz, falusi csok

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) első verziójában, ami 2023-ig volt érvényben, a családok ingatlanvásárláshoz és építkezéshez kaptak vissza nem térítendő támogatást, illetve kamattámogatott lakáshitelt.

Azonban 2024-től változtak a feltételek, most a csok plusz és a falusi csok kérelmezhető. A csok plusz esetében már nincs vissza nem térítendő támogatás, csak kamattámogatott hitel, aminek maximum összege 50 millió forint, ennek törlesztéséből a másodiktól kezdve minden megszületett gyerek után elengednek 10 millió forintot.

Különbség továbbá, hogy míg a csokot fel lehetett venni már megszületett gyerekekre is, addig a plusz már csak újabb gyerek(ek) vállalásával igényelhető.

Továbbá míg a csokot egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők is felvehették, addig a pluszt már csak házastársak vehetik igénybe.

2024-től elérhető továbbá a falusi csok, amit olyan házaspárok igényelhetnek, amelyek legfeljebb 5000 fős településen élnek. A szülők egy gyerek után egy-, két gyerek után négy-, három vagy több gyerek után legfeljebb 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. Ha már meglévő otthon korszerűsítésére, bővítésére szánnák a pénzt, akkor csak a fenti összegek felét kapják (kivéve egy gyerek esetén, ott 600 ezer forintot kapnak). Ezen felül két gyerek esetén 10, három vagy több gyerek esetén 15 millió forint kamattámogatott hitelt kaphatnak azok a szülők, akik házasok. 

Összegezve

Bár a támogatási módok sokfélék, ha összeadjuk a tételeket, nem túl kedvező a végeredmény. Azoknál a támogatási formáknál, amelyeknél a szülő korábbi jövedelméből számolják a támogatás összegét, a legszegényebbek kapják a legkevesebbet, ami a társadalmi igazságosság kérdését is felveti. A hitellehetőségeknél a házasság mint feltétel miatt pedig a társadalom egy része kiesik a kedvezményezetti körből.

A fix összegek pedig évek óta nem emelkedtek, és nem arányos mértékben nőnek a gyerekek számával. Erre jó példa Darvas-Tanács Erik, aki a Ki vele! című talkshow-nkban elmondta azt is,

11 gyerekes családként a családtámogatási rendszerben ugyanannyit „érnek”, mint egy négygyerekes család, azaz nem kapnak több támogatást, mint azok, akiknek négy gyerekük van.

Ha kíváncsi vagy, milyen választ kapott a minisztériumtól Darvas-Tanács Erik, amikor levélben arról érdeklődött, hogy „mit csinál rosszul”, amiért 11 gyerekes családként nem kapnak annyi támogatást, hogy az számottevő segítség legyen, nézd meg a Ki vele! legújabb epizódját május 6-án, hétfőn, 21 órától, a Viasat3-on!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / CreativaImages

Dián Dóri