„Az MIT (Massachusetts Institute of Technology – a szerk.) lemondta minden százötven főnél nagyobb rendezvényét, és megtiltotta a nemzetközi üzleti utazásokat. A Stanford Egyetem minden előadását online platformokra szervezte át. Hogy miért e szigorú intézkedések, annak ellenére, hogy relatíve ilyen kevesen halnak meg az új vírusfertőzésben?

A cél az, hogy lelassítsuk a járvány terjedését. Mivel az új koronavírussal szemben az emberiségnek nincs már létező immunitása, nagy eséllyel nagyon sokan, a legtöbben el fogjuk kapni valamikor.

Ez a valóság, amelyet nagy valószínűséggel nem kerülhetünk el. Egyelőre a számok (beleértve azokat is, amelyek azokról a területekről érkeznek, amelyeken jelentős erőfeszítéseket tesznek az enyhébb esetek szűrésére is) azt mutatják, hogy a megfertőzött emberek több mint tíz százaléka szorul kórházi ellátásra. Amennyiben képesek leszünk lelassítani a vírus terjedését, elkerülhetjük a kórházaink túlterhelését. Ha túlterheljük a kórházaink kapacitását, akkor a betegség halálozási rátája meghaladja a jelenleg számított fél–két százalékot. Az emberek olyan, egyébként gyógyítható betegségek miatt is meg fognak halni, amelyeknek nincs közük az új koronavírushoz.

Hogy miért szól most hangosabban a vészcsengő, mint eddig bármikor? Azért, mert úgy tűnik, hogy erre a vírusra jellemző a következő egyedi kombináció: nagyon könnyen terjed, és halálos. Míg a járványnak e korai szakaszában nehéz modellezni, hogy mit jelent ez a kombináció matematikailag, az nagyon valószínű, hogy az 1918-as spanyolnátha-járvány óta nem láttuk a fertőzőképesség és a potenciális halálozási arány ilyen veszélyes együttállását a világon. Itt jegyezném meg, hogy a félszázalékosnál magasabb halálozási arány sokkal rosszabb, mint a szezonális influenza esetében, és ráadásul ez az adat olyan országokból származik, amelyekben relatíve jó az egészségügyi ellátórendszer. (És még az is lehetséges, hogy sok esetben a fertőzöttek olyannyira tünetmentesek, hogy még az elsődleges vizsgálatok sem képesek kiszűrni őket – de erről pontosabb információink majd csak a másodlagos, bonyolultabb tesztek után lesznek.)

A jó hír az, hogy egy olyan modern korban élünk, amikor lehetőségünk van tudatosan felkészülni.

Megerősíthetjük a személyes és környezeti higiéniánkat, lemondhatjuk az utazásainkat, csökkenthetjük a veszélyeztetettségünket, a személyes összejövetelek helyett a kommunikációnkra, a megbeszéléseinkre, előadásainkra használhatjuk a digitális platformokat.

A fertőzés adásvétele, terjedése nemcsak a vírustól, hanem a viselkedésünktől is függ.

Még egy jó hír: úgy tűnik, a vírus gyerekek és fiatalok esetén nem hordoz halálos veszélyt.

Az iménti grafika szerintem fantasztikus.

Remekül elmagyarázza a közegészségügyi intézkedések értelmét. Azt nem leszünk képesek megakadályozni, hogy a vírussal nagyon sokan megfertőződjünk, de azzal, ha lelassítjuk a járvány terjedését, életeket mentünk.”

D. Tóth Kriszta fordítása

Kiemelt kép: Ellenőrzés a krakkói reptéren. Forrás: Getty Images/Beata Zawrzel/NurPhoto