Elvis Presley nehezen egyensúlyozott a karrierje és az apaság között

„Elvisnek elképesztően feszes volt az időbeosztása, bűntudata is volt amiatt, hogy nem sokat volt jelent, amikor Lisa kicsi volt” – mondta a 78 éves Priscilla Presley.

„A rengeteg elfoglaltsága és a turnéi miatt úgy érezte, hogy nem tölt elég időt a közelünkben ahhoz, hogy kellő figyelmet tudjon szentelni még egy gyereknek”

– tette hozzá Elvis egykori felesége, aki idén januárban temette el lányát, az akkor 54 éves Lisa Marie Presley-t, két évvel korábban pedig unokáját, Benjamin Keough-t, aki mindössze 27 évesen saját pisztolyával vetett véget az életének. A beszámolók szerint az apja nyomdokaiba lépő énekes-dalszerzőnő Lisa Marie halálát drasztikus fogyása és az opioidokra való visszaszokás okozhatta. A nőre házvezetőnője talált rá otthonában, miután leállt a szíve. Bár a kiérkező mentőknek sikerült újraéleszteniük és kórházba szállították, ott azonban újra összeomlott a keringése, és már nem tudták megmenteni az életét.

Elvis Presley Sofia Coppola Lisa Marie Presley Priscilla Presley
Lisa Marie Presley - Forrás: Getty Images/ Joe Scarnici / Stringer

Lisa Marie Presley egyáltalán nem volt elragadtatva a Priscilla forgatókönyvétől, sőt

Az Oscar-díjas Sofia Coppola rendezésében készült Priscilla című film magyarországi bemutatójáról egyelőre nincs hír, de bízunk benne, hogy egy ilyen nagyszabású produkció nem kerüli majd el a hazai mozikat. Priscilla szerepében Cailee Spaeny-t láthatjuk majd, míg a Királyt, az HBO üdvöskéje, az Eufóriából már jól ismert Jacob Elordi formálja meg. 

A film egyébként még a Presley családon belül is nagy port kavart. Lisa Marie nem sokkal halála előtt az alábbi üzenetet juttatta el a rendező-forgatókönyvíró Coppolának a forgatókönyv láttán, ami egyébként Priscilla Presley 1985-ös Elvis és én című memoárján alapult: 

„Az apám egy manipulátor ragadózóként van beállítva. A lányaként semmit nem fedezek fel apám karakteréből vagy az anyám szemszögéből. Az egyetlen, amit kiolvasok mindebből, az a te megdöbbentően bosszúálló és megvető nézőpontod, és nem értem, miért. Kénytelen leszek nyilvánosan szembemenni nemcsak veled, a filmmel, de az anyámmal is, aki támogatja ezt a produkciót.” Coppola a sajtóképviselőjén keresztül így reagált akkor: „Bízom benne, hogy amikor látod majd a film végső változatát, másképp fogsz érezni, és

egyértelművé válik, hogy milyen tisztelettel gondoztam édesanyád emlékeit, miközben édesapádat is kellő érzékenységgel és összetettséggel ábrázoltam.”

Lisa Marie korai halála sajnos mindezt azonban már nem teszi lehetővé.

Elvis Presley Sofia Coppola Lisa Marie Presley Priscilla Presley
Jelenet a Priscilla című filmből - Forrás: A24

Priscilla Presley szíve talán még a mai napig is Elvisé

Priscilla Presley lánya halála után így nyilatkozott a Sofia Coppolával való közös munkáról Piers Morgannek a TalkTV-ben: „Sofia Coppola elvégezte a házi feladatát. Rengeteget beszélgettünk, és bár az emberek mindig azt hiszik, hogy milyen csodálatos lehetett Elvis Presley mellett élni, voltak kemény hullámvölgyek.

Nehéz ezeket a magasságokat, mélységeket, a küzdelmeit és a félelmeit a nyilvánosság elé tárni, amelyeket mind megéltem, és vannak dolgok, amiket a mai napig megtartok magamnak, mert úgy érzem, azok csak az enyémek.” 

Priscilla Presley a múlt pénteki közönségtalálkozón azt is elárulta, miért nem ment soha újra férjhez az Elvisszel való válása után. 

„Egyszerűen azt hiszem, hogy képtelen lettem volna megbirkózni vele”

– mondta Priscilla, aki 21 éves korában ment hozzá a nála majdnem tíz évvel idősebb sztárhoz, majd hat évvel később elváltak, és még az énekes életében elhatározta, hogy nem házasodik újra. „Hogy őszinte legyek, soha nem akartam újra férjhez menni, semmilyen késztetést nem éreztem erre” – tette hozzá Priscilla, akinek a leghosszabb kapcsolata Elvis után több mint 20 éven át tartott Marco Garibaldi író-rendezővel, akivel közös fiuk is született, Navarone Garibaldi.

Elvis Presley Sofia Coppola Lisa Marie Presley Priscilla Presley
Elvis Presley és Priscilla Presley - Forrás: Getty Images/ Bettmann / Contributor

Priscilla kötődését jól szimbolizálja a hír is, miszerint nemrégiben kijelentette: halála után azt szeretné, ha Elvis Presley mellé helyeznék örök nyugalomra a gracelandi Meditation Gardenben. Sokáig nem volt biztos abban, hogy ez megvalósulhat, Priscilla Presley és unokája, Riley Keough között ugyanis bírósági ügy lett abból, kit is illet az Elvis-hagyaték ápolása. Lisa Marie Presley korábban úgy rendelkezett, hogy halála után gyerekei legyenek a kedvezményezettek, amelyet Priscilla Presley aztán megtámadott. 

Bár az anyagi kérdésekben sikerült megegyezniük, Priscilla Presley állítólag egymillió dolláros egyösszegű kifizetést kap Lisa Marie 25 millió dolláros életbiztosítási kötvényéből, illetve további évi 100 ezer dolláros részesedést az Elvis Presley Enterprisesból. Kérését, hogy egykori férje mellé temessék, korábban megtagadták, a hírek szerint azonban több hónapnyi egyeztetés után végül ebben is sikerült megállapodnia a feleknek.

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Pascal Le Segretain / Staff

Krajnyik Cintia