Édesapja karrierjének igen mozgalmas időszakába született

Lisa Marie Presley Elvis Presley énekes-színész, és Priscilla Presley színésznő gyerekeként 1968. február 1-jén született a Tennessee állambeli Memphisben. Elvis ugyanebben az évben mutatta be az Elvis ’68 Comeback Special névre keresztelt koncertfilmjét, aminek hatására a karrierje új lendületet vett.

Lisa élete első éveiben Elvis és Priscilla együtt maradtak, és a család igyekezett igazodni a férfi életviteléhez. Priscilla magára vállalta a szülői feladatok terhét, miközben rengeteget utaztak, hogy támogassák Elvis visszatérését. Egy hónappal Lisa Marie ötödik születésnapja előtt azonban Elvis és Priscilla elváltak, és bár Priscilla a kaliforniai Los Angelesbe költözött, a gyerek sok időt töltött apjával a tennesseei Gracelandben, Memphisben.

Elvis Presley gyász Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley, Elvis Presley és Priscilla Presley 1970-ben – Forrás: Getty Images / GAB Archive / Redferns

Lisa Marie 1977-ben, mindössze kilencévesen vesztette el az apját.

Traumái elől a szcientológiában keresett menedéket

Miután Lisa Marie szülei elváltak, Priscilla Michael Edwards színész-modellel kezd kapcsolatba, akinek volt egy Lisa korabeli lánya. Noha a fiatal Lisa megkedvelte őt, Edwards egy 1978-as interjúban elmondta, senki sem pótolhatja Elvist mint apafigurát. Ők hárman egy Los Angeles-i házban éltek együtt, Lisa Marie pedig egy közeli magániskolába járt. És bár Priscilla békés és nyugodt családi élet képét festette le, a háttérben egy sokkal sötétebb és nyugtalanító dinamika bontakozott ki. 

Miután Priscilla és Edwards szakítottak, a férfi megírta a Priscilla, Elvis és én című könyvét, amiben kendőzetlenül beszél a kiskorú Lisa Marie iránti, kialakulóban lévő vonzalmáról.

Lisa szerint a férfi többször is részegen nyitott be a szobájába, és rendszeresen figyelmen kívül hagyta a privát szféráját. Az alig 12 éves lány képes volt visszautasítani Edwards közeledését, egy, a Playboynak 2013-ban adott interjúban pedig betegnek nevezte a férfit.

„Részegen be akart jönni a szobámba, és zaklatni próbált”

– nyilatkozta.

Tizenéves korában Lisa viselkedése feladta a leckét Priscilla számára. Lisa mindent csinált, amit az anyja ellenzett: drogozott, dohányzott, ivott és fiúzott. Lisa Marie Presley mindössze 17 éves volt, amikor megismerkedett későbbi férjével, a zenész Danny Keough-val. A Szcientológiai Egyház és Hírességek Központja rehabilitációs intézetében találkoztak, ahová Priscilla Lisa Marie-t küldte, miután otthagyta a középiskolát és rendszeresen kokainozott.

Elvis Presley gyász Lisa Marie Presley
Danny Keough és Lisa Marie Presley 1990-ben – Forrás: Getty Images / Jeff Kravitz / FilmMagic

Mind a négy házassága drámai képet fest

A szcientológiai központban való megismerkedésük után három évvel, 1988-ban a húszéves Lisa férjhez ment Danny Keough zenészhez. A házasság majdnem hat évig tartott, és két gyerekük született: Riley Keough és Benjamin Storm Keough – aki mindössze 27 éves korában öngyilkos lett.

1994-ben Lisa Marie feleségül ment Michael Jacksonhoz. A kapcsolatot minden korábbinál nagyobb figyelem övezte, hiszen a rock and roll királyának lánya hozzáment a pop királyához. A házasságra ráadásul mindössze 20 nappal azután kerül sor, hogy Lisa válása véglegessé vált, Jacksont pedig már megvádolták gyerekmolesztálással. A Rolling Stone-nak adott interjújában Presley azt mondta, hogy Jackson a vádakat zsarolásnak festette le, és mivel nagyon meggyőző volt, elhatározta, hogy segít neki. Jackson először tinédzserkorában érdeklődött iránta, de ez az érdeklődés nem volt kölcsönös, mivel Presley akkoriban Danny Keough-ba volt szerelmes. Évekkel később azonban Jackson ismét felkereste őt, hogy meghallgatná egy demóját, és Lisa Marie beleegyezett a találkozásba. Egyre közelebb kerültek egymáshoz, ám miután összeházasodtak, kapcsolatuk gyorsan megromlott, 1996-ban pedig válással végződött.

„Hogy otthagytam az első férjemet azért a személyért, akiért végül otthagytam – talán ez volt életem legnagyobb hibája”

– emlékezett vissza később a Marie Claire-nek.

Elvis Presley gyász Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley és Michael Jackson 1994-ben – Forrás: Getty Images / Stephane Cardinale / Sygma

Lisa a kétezres évek elején John Oszajca énekes jegyese volt, amikor egy partin találkozott Nicolas Cage-dzsel. Nem sokkal később felbontotta eljegyzését, és a színész lett a harmadik férje. A házasság azonban mindössze három hónapig tartott, amíg Cage 2002-ben be nem adta a válókeresetet. Egy évvel később Presley az események drámai fordulatát Cage forrófejűségének tulajdonította, ami pedig a színészt illeti, egy 2003-as interjúban azt mondta, hogy megbánta, ahogyan a válást kezelte, és sem a házasságot, sem a válást nem kellett volna elsietnie.

Lisa Marie azt hitte, megtalálta a stabilitást, amikor 2006-ban hozzáment a zenész Michael Lockwoodhoz, akitől ikrei születtek, 10 év házasság után azonban Presley kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva beadta a válókeresetet. Lisa Marie Presley és Michael Lockwood három hónapig tartó, különböző vádakkal tarkított vitát vívott ikerlányaik felügyeleti jogáért.

Presley drogproblémáit Lockwood jogi csapata többször is megemlítette, Presley pedig már akkor megkérdőjelezte Lockwood szülői magatartását, amikor beadta a válókeresetet, és később azt mondta, hogy a férfi számítógépén a lányaikat ábrázoló pornográf felvételeket talált.

A gyerekelhelyezési per eredményeként 2020-ban a szülők közös felügyeletet kaptak.

Elvis Presley gyász Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley és Michael Lockwood 2015-ben – Forrás: Getty Images / Jeffrey Mayer / WireImage

Adta magát, hogy zenével foglalkozzon

Minden idők egyik legnagyobb zenészének egyetlen lányaként Lisa Marie Presley-nek mégsem sikerült a zeneipari áttörés. Első dalai elértek ugyan néhány közepesen magas helyezést a slágerlistákon az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban, de vannak, akik szerint a kezdeti siker oka, hogy ez volt Elvis Presley lányának debütáló albuma.

Míg az első két album Lisa Marie életének egy nagyon drámai időszakában készült (2003-ban és 2005-ben), addig a következő, a Storm & Grace már jóval később, 2012-ben, amikor úgy tűnik, hogy az élete visszatért a helyes kerékvágásba. Mindhárom albumának megjelenése után turnézott, és készített néhány olyan felvételt is, amelyekben a számot egy eredeti Elvis-dallal keverték, ezáltal pedig úgy hangzott, mintha duettet énekelt volna az édesapjával.

Sokáig nem beszélt a drogokkal folytatott küzdelméről

Amikor azonban 2019-ben Harry Nelson The United States of Opioids című könyvének előszavát írta, megnyílt. Függősége ikerlányai 2008-as születése után kezdődött, amikor fájdalomcsillapítót írt fel neki az orvosa.

A könyv előszavában kitért a folyamatos válságra és a kábítószer kínzó hatásaira, amelyek édesapját és a volt férjét, Michael Jacksont is érintették.

Lisa Marie drogfüggősége a válóper során készült beadványok nyomán került nyilvánosságra, később azonban maga is beszélt róla, hogy a házassága utolsó évében kokainozott, a függőséggel való küzdelme pedig 45 éves korában kezdődött, később pedig legalább öt alkalommal járt elvonón

Újra és újra csalódott amiatt, ahogy Hollywood Elvist ábrázolta

Lisa Marie Presley korábban többször is felháborodását fejezte ki az apjáról készült különböző portrék és dokumentumfilmek miatt, Baz Luhrmann Elvis című filmjéről azonban (amit Szentesi Éva ajánlott korábban) úgy vélte, végre megfelelően mutatta meg az apját. Presley az Instagramon is méltatta a filmet, dicsérte Austin Butler alakítását, és azt mondta, szerinte a színész megérdemelne egy Oscart. 

Néhány nappal ezelőtt Golden Globe-bal díjazták Austin Butler játékát, a díjátadón pedig ott volt Lisa Marie és Priscilla Presley is. „Köszönöm, köszönöm, hogy megnyitottátok előttem a szívetek, az emlékeitek, az otthonotokat. Lisa Marie és Priscilla, örökké szeretni foglak benneteket” – üzente Butler a színpadról.

Kiemelt kép: Getty Images / Michael Loccisano / WireImage

Mózes Zsófi