Az Életrevalók alkotóinak új vígjátékát látni kell! – És most országszerte premier előtt meg is nézhetitek

Nincs klasszikus randiest mozizás nélkül, a megfelelő film kiválasztását azonban most nyugodtan rám bízhatjátok, olyan filmet ajánlok ugyanis, amiben nem fogtok csalódni.

Erre pedig nem más, mint a francia alkotópáros neve a garancia: Éric Toledano és Olivier Nakache ugyanis eddig olyan sikerfilmeket jegyeznek, mint az „Életrevalók” (amit személy szerint a 2010-es évek egyik legjobb és legmeghatóbb alkotásának tartok) és az „Eszeveszett esküvő”.

Az alkotópáros idén egy igazi, hamisítatlan francia romantikus vígjátékkal tér vissza, amit a Mozinet Filmnapok alkalmából még hetekkel az országos bemutató előtt nézhet meg a közönség. Ritka kivételezettként, akinek már volt szerencséje látni a filmet, azt mondom, kár lenne kihagynotok ezt a lehetőséget. A sok nehézségtől terhelt mindennapokban ugyanis kevés az olyan alkalom, amikor teljesen felszabadultan lehet létezni, akárcsak néhány órára is teljesen kikapcsolni. És bármennyire az ellenkezőjét sugallja a címe, épp ezt az élményt nyújtja az Egy nehéz év, ami amellett, hogy jócskán reflektál a jelenünkre, azt mégis megmosolyogtatóan teszi.

programajánló randi Magyar Nemzeti Galéria Kimenő Radival Mozinet Filmnapok egy nehéz év
Forrás: Mozinet

A film főhőse Albert (Pio Marmaï), aki egy igazi kisstílű semmirekellő, az a fajta, aki mindig ügyeskedni próbál, ám valahogy mégsem jön neki be az élet, még felnőttként sem jut előbbre.

A sors egy véletlen folytán összehozza a kényszeresen vásárló Brunóval (Jonathan Cohen), akivel ingyen sör reményében elmennek egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfi azonban jóval többre bukkan a Kaptár nevű helyen, mint az ingyen itóka – ami egyébként nem teljesen ingyenes, csak becsületkasszás, de becsületből, ugye, kevés jutott antihősünknek –, vagy a magasztos eszmékkel való megismerkedés.

Kinézik maguknak az aktivisták egyik vonzó vezetőjét, aki annak ellenére behúzza őket a mozgalomba, hogy egyáltalán nem érdekli őket a föld megmentése – sőt, a kényszeresen vásárló Bruno ha lehet, inkább az ellenoldalhoz tartozik. A társaság tagjai azonban mind jobban befogadják őket, nem is sejtve, hogy Brunó és Albert csak a saját hasznát keresi az akciókban. Mindeközben a két barát között egyre nő a feszültség a lányért való versengésben.

programajánló randi Magyar Nemzeti Galéria Kimenő Radival Mozinet Filmnapok egy nehéz év
Forrás: Mozinet

A filmet többek közt Budapesten, Győrben, Szegeden, Nyíregyházán és Szentendrén is megnézhetitek november 16. és 17. között.

Bővebb információkat a vetítésről ITT találtok.

Ismét életre kelnek a művek a Magyar Nemzeti Galériában

A képzőművészet szerelmesei számára jobb randiprogramot kitalálni sem lehetne az évek óta nagy sikerrel futó Textúránál, ami izgalmasan ötvözi a képzőművészetet, a színházat és az irodalmat. Mindehhez a díszletet nem más, mint a Magyar Nemzeti Galéria impozáns termei és lélegzetelállító műtárgyai adják.

Az esemény rendezője idén a nemzetközileg elismert Éry Franciska, aki tíz éve él már Londonban.

A koncepció azonban változatlan: a múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző – többek közt Szvoren Edina, Lackfi János, Tompa Andrea és Simon Márton – írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színművészek tolmácsolnak az ihlető műalkotások társaságában.

Méghozzá nem is akármilyenek: Grisnik Petra, Pelsőczy Réka, Gyabronka József, Rezes Judit és többek közt Thuróczy Szabolcs is életre keltenek egy-egy alkotást.

programajánló randi Magyar Nemzeti Galéria Kimenő Radival Mozinet Filmnapok
Forrás: Facebook/Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery

Ám nem csak ez okozhat majd felejthetetlen élményt a látogatók számára, hanem az is, hogy az este során áthaladhatnak olyan területeken is, amelyek normál nyitvatartási időben zárva tartanak, és olyan épületrészbe is bejuthatnak, ahová csak a múzeum dolgozói léphetnek be.

Bővebb információkat ITT találtok az eseményről.

Vezessen titeket a Fénybe' a Fiala Borcsa – ízlelőbimbókra ható irodalmi piactúra a WMN főszerkesztőjével

Tapasztalatból mondom, hogy Borcsával időt tölteni igazán szórakoztató élmény – szem nem marad a nevetéstől szárazon.

Ő a hedonizmus nagymestere, akinek a humoránál talán csak a konyhai skilljei verhetetlenebbek, enni és főzni pedig épp olyan szenvedéllyel szeret, mint írni.

Nos, ezekből mind ízelítőt ad majd két turnusban a Fény utcai piacon tartott irodalmi megközelítésű túráján, ahol nem csak az derül majd ki, hogy tényleg nagyevő volt-e Krúdy Gyula, vagy hogy mivel dobta fel a csirkepaprikást Bohuniczky Szefi, hanem Borcsa piaci szokásaira és élményeire és fény (értitek) derül majd.

Az élmények mellett pedig még az is lehet, hogy nem üres kézzel távoztok, hiszen mindkét turnuson kisorsolnak a résztvevők között egy-egy példányt Borcsa legújabb A legrövidebb út a nők szívéhez című könyvéből. Remek randiprogram azoknak, akik szeretnek jókat enni és nagyokat nevetni.

programajánló randi Magyar Nemzeti Galéria Kimenő Radival Mozinet Filmnapok
Forrás: Facebook/Fény Utcai Piac

Bővebb információkat ITT találtok az eseményről.

A Zene éjszakáján különleges (és nem mellesleg ingyenes) élmények várnak

A klasszikus zene olyan módon pendíti meg a lélek húrjait, amire csak kevés műfaj képes.

Most pedig a megszokottól eltérően, kilép a hangversenytermek patinás falai közül, hogy a főváros kedvelt szórakozóhelyein olyanok is találkozhassanak vele, akik ritkábban keresik az élményt a koncerttermekben.

Ha ti is közéjük tartoztok, akkor azért érdemes ellátogatnotok a Zene éjszakáján a projektben résztvevő szórakozóhelyekre, hogy végre megtapasztaljátok, mennyi varázslat rejlik a klasszikus zenében. Ha pedig ezzel már rég tisztában vagytok, akkor a különleges és formabontó helyszínek adta élmény miatt nem érdemes lemaradni a nemzetközi hírű Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeiről. 

 

Pláne, hogy a BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem kűlsőbb kerületekben is. A koncertek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig tartanak. A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

Bővebb információkat ITT találtok az eseményről.

Most bepillanthattok a két éve üresen álló Gellért Szálló falai közé

El szoktatok gondolkodni azon, mennyi titok, izgalmas történet bújik meg a lakókörnyezetetekben? Hogy milyen emberek, események alakították a helyet, ahol éltek? A történelem a mai napig itt van velünk, és csak ránk vár, hogy felfedezzük a titkait. Nincs is jobb és élvezetesebb mód erre, mint egy vezetett séta, ami randiprogramnak is verhetetlen.

Az Imagine Budapesttel pedig most egy olyan ikonikus helyre juthattok be, ami már két éve zárva van a látogatók előtt: az üresen álló Gellért Szállóban az egymást váltó filmforgatások között alkalmatok lesz bejárni a grandiózus tereket, észrevenni az apró részleteket, rácsodálkozni a megkopott szépségre, és meghallgatni a múltat és a jövőt is.

Ezen a kivételes bejáráson szó esik majd a leghíresebb vendégekről, a Gundel vezette étterem ínycsiklandozó fogásairól, az egykor itt zajlott társasági eseményekről, a szálloda mindennapi működéséről, az értékmentésről, a retróról, a tervezett felújításról és persze egy kicsit rólunk, budapestiekről, akik szinte mindannyian valamilyen viszonyban vagyunk/voltunk a legendás Gellért Hotellel.

programajánló randi Magyar Nemzeti Galéria Kimenő Radival Mozinet Filmnapok
Forrás: Imagine

Jegyeket ITT tudtok váltani a sétára

Kiemelt kép: Mozinet, Imagine, Facebook/Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery; Facebook/Fény Utcai Piac

Filákovity Radojka