A Grace klinika, azaz a The Grey’s Anatomy eredeti címe egyébként sokkal találóbb, mint a magyar megfelelő, ugyanis nemcsak a főszereplő Meredith Greyre utal, hanem a Gray anatómiájaként ismert, az emberi test anatómiáját összefoglaló angol nyelvű könyvre is, melyet témájában mind a mai napig az egyik legrészletesebben megírt alapműnek tartanak. A szerzője, Henry Gray angol anatómus, a Royal Society egykori tagja – írja a kötetről a Wikipédia.

sorozat televízió popkultúra A Grace klinika Meredith Grey
Henry Gray - Forrás: Wikipedia/ wellcomecollection.org

A Grace klinika 2005 márciusában debütált Amerikában, a magyar képernyőkre pedig 2006. január 10-én érkezett meg az első rész. Határozottan emlékszem, hogy ez egy keddi napra esett, én pedig abban az időben, tizennégy évesen szabályosan rá voltam gyógyulva az MSN-re. Ahogy hazaértem és a leckém engedte, orrvérzésig cseteltem a barátaimmal, holott a nagy részükkel egész nap együtt voltam az iskolában is. Az RTL Klub amolyan háttérzajként duruzsolt azon a hétköznap estén is, de a csapat fiatal orvos, akik a Seattle Grace Kórházban kezdték meg a gyakornoki képzésüket, néhány pillanat alatt elvonták a figyelmem a számítógépről, pedig ez a korlátlan internet-hozzáférés hajnalán tényleg nem volt könnyű. Onnantól kezdve minden héten izgatottan vártam, hogyan alakul Meredith, Cristina, Izzie, George és Karev élete, karrierje, szerelmi afférjai.

sorozat televízió popkultúra A Grace klinika Meredith Grey
Jelenet A Grace klinika című sorozatból - Forrás: ABC Studios

Egy állandó társ az életben: Meredith

Meredith felnövéstörténete nemcsak azt mutatta be és árnyalta hitelesen az évek alatt, hogy az anyja árnyékában élő fiatal, szorongó, bizonytalan, lányból hogyan lesz Amerika egyik legelismertebb sebésze. Általa azt a belső utazást is végigkísérhettük, ahogy

egy érzelmileg traumatizált, önmagát és a saját érzéseit foggal-körömmel védelmező nő lefejti a saját páncélját,

hogy aztán az önmagával és a másikkal folytatott küzdelmének hála, egy egyenrangúságon, egymás szeretetén és tiszteletén alapuló kapcsolatban teljesedhessen ki. A távolságtartó, a saját érzéseit gyakran elfojtó lányból odaadó feleség és anya született a szemünk előtt. Képessé vált felülírni a saját családi mintáit, mindeközben pedig nem kellett eltagadnia az arra való vágyát sem, hogy szakmailag kiteljesedhessen. (Ezt ugyan soha nem ábrázolták, de meggyőződésem, hogy a karakterek megtanultak időt és teret hajlítani annak érdekében, hogy a különböző szerepeiket összehangolhassák.) Az pedig már egy újabb plusz csavar volt a történetben, amikor Derek elvesztésével újra kellett definiálnia magát, képessé kellett válnia arra, hogy újra kitárja a szívét valakinek. Meredith nemcsak dolgozó nőként, társként és anyaként világított rá mindannyiunk sebezhetőségére, vágyaira, hibáira, hanem barátként is. A Christinával való barátságukat nemcsak a közös fanyar humor kötötte össze, hanem a feltétel nélküli szeretet és bajtársiasság is, amelyre mindannyian vágyunk. Egy olyan emberre, akire mindig, minden körülmények között számíthatunk, aki, ha kell, kíméletlenül őszinte velünk a mi érdekünkben.

sorozat televízió popkultúra A Grace klinika Meredith Grey
Jelenet A Grace klinika című sorozatból - Forrás: ABC Studios

A legérzékenyebb témáktól sem riadnak vissza

Tizennégy éves voltam, amikor elkezdtem nézni ezt a sorozatot, három hónap múlva pedig harminckettő leszek. Ez alatt az idő alatt nemcsak a gimnáziumot, de az egyetemet is elvégeztem. Karriert építettem, elköltöztem otthonról és a saját lábamra álltam. Elvesztettem fontos embereket az életemből, összetörték a szívemet, hogy aztán megannyi csalódás után megismerjem az igazit: férjhez mentem, egy krónikus betegséggel diagnosztizáltak, jelenleg pedig a nehezített teherbeesés az egyik legmeghatározóbb kihívása az életemnek. Nem túlzás azt állítani, hogy miközben hétről hétre követtem a kórház dolgozói sorsának alakulását, az én életem is fenekestül megváltozott, és számtalan olyan szituáció megesett velem, ami aztán a képernyőn visszaköszönt és az elevenembe talált. A Grace klinika ugyanis soha nem félt a legérzékenyebb témákhoz nyúlni, legyen szó veszteségről, halálról, újrakezdésről, morális dilemmákról.

Attól sem riadt vissza, hogy olyan aktualitásokban foglaljon állást, mint az abortusztilalom, a Black Lives Matter-mozgalom, vagy az egészségbiztosítási rendszerből kiszorult emberek helyzete.

sorozat televízió popkultúra A Grace klinika Meredith Grey
Jelenet A Grace klinika című sorozatból - Forrás: ABC Studios

Emellett Shonda Rhimes alkotógárdája mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy inkluzív legyen: vallást, bőrszínt, nemi identitást és szexuális orientációt egyaránt beleértve. Annak köszönhetően viszont, hogy a szereplők mindegyike összetett karakter, mindannyian hibáznak, hogy aztán fejlődhessek, soha nem lett szájbarágós tanmese, erőltetett példabeszéd.  

Drámai fordulatból sosem volt hiány

2005 óta gyakorlatilag minden kulcsszereplőtől búcsúznunk kellett – a tavalyi fináléval már Meredith Greytől is –, így az eredeti gárdából már csak Miranda Bailey és Richard Webber maradt színen, de az egyik legnagyobb értéke pont ebben rejlik a sorozatnak. Ahogy az életben, itt is megesik, hogy el kell köszönnünk egy-egy szereplőtől, aki a szívünkhöz legközelebb áll. Vagy azért, mert elköltözik, máshol vállal munkát, kezd új életet, vagy egyszerűen megszakad vele a kapcsolat, legrosszabb esetben pedig azért, mert meghal. A készítők soha nem féltek kiírni egy-egy főszereplőt – és ne feledjük, ez akkoriban óriási meglepetésnek számított, és jóval megelőzve a Trónok harcát –, egy-egy, a kórház körül bekövetkező tragédia esetében sosem lehettünk biztosak abban, hogy ki éli túl.

Drámasorozat lévén pedig katasztrófából mindig akadt bőven, legyen szó robbanásról, lövöldözésről, tömegbalesetről, repülőgép-szerencsétlenségről.

Bár a szívem szakadt bele, és taknyom-nyálam egybefolyt, mikor George, Lexie, Mark vagy éppen Derek halálát kellett végignéznem, de éppen ez a kiszámíthatatlanság tudta és tudja a nézők figyelmét fenntartani immár közel két évtizede. Persze voltak gyengébb évadok. Jöttek olyan új szereplők, akiket úgy vetett ki magából a sorozat, mint egy-egy transzplantációnál a nem megfelelő szervet a befogadó test, de az utóbbi évadokban sikerült abból a frissességből visszahozni valamit az új gyakornoki gárdával, amiért eleve megszerettük a sorozatot még a kétezres évek közepén.  

Azt valószínűleg említenem sem kell már, hogy több mint 400 rész után, ha ma már bárki bármilyen egészségi problémával áll elém, könnyedén felállítok egy alapdiagnózist, ha más nem, hát a véraláfutás láttán a szemüvegemet az orrnyergemen magasabbra tolva annyit mondok, hogy „ez bizony egy csúnya hematóma!”.

sorozat televízió popkultúra A Grace klinika Meredith Grey
Jelenet A Grace klinika című sorozatból - Forrás: ABC Studios

Idén szeptemberben lenne esedékes, hogy a leghosszabb életű kórházsorozat elstartoljon a huszadik évaddal, de a Hollywoodban zajló sztrájk egyelőre bizonytalanná teszi a folytatás időpontját, így az már most majdnem biztos, hogy az eddigi legnagyobb szünetre számíthatnak a rajongók két évad között. Kelljen bármeddig is várni, én itt leszek, és ameddig csak tart, én nézni fogom. Ezt megígérhetem.

Kiemelt képünk forrása: ABC Studios

Krajnyik Cintia