„Az én ideális feleségemnek sok szalonnája van, mind hazahozza, és emellett van egy tévécsatornája is” – ez az idézet jól összefoglalja, hogy is gondolkodott az életről Andy Warhol (eredetileg Andrew Warhola), akinek noha felesége soha nem lett (ennek oka a cikkből kiderül), saját tévécsatornája annál inkább, a végső hírnevet mégis a pop-art művészet hozta el számára. Marilyn Monroe-triptichonját, Campbell-leveskonzerv-képeit vagy Elvis-sorozatát a világ minden országában ismerik, ám azt talán kevesen tudják, hogy az alkotó itt nem állt meg, és gyakorlatilag minden létező művészeti ágban kipróbálta magát – nagyrészt sikeresen. Warhol igazi különc volt, látszólag tele ambivalenciával: a homoerotikus képek rajongója, mellette elkötelezett hívő, egyszerre üzletember és a fogyasztói társadalom kritikusa, különc, aki szívesen lakott kommunában. Íme, néhány érdekesség, amit eddig talán nem tudtál róla.

Andy Warhol szülei az egykori Magyarország területén jöttek össze

Bár Warhol Pennsylvaniában született, szülei az Osztrák–Magyar Monarchia területén születtek. Az egykori Mezőlaborcból emigráltak az Egyesült Államok egy kelet-európai etnikai régiójába, és egész életükben nagyon büszkék voltak származásukra. Szigorúan tartották magyar és lemkó hagyományaikat, az édesanya magyar–ruszin keveréknyelven beszélt, és sosem tanult meg angolul. A szülők katolikus szemléletben nevelték fel három gyereküket, és ez az örökség Warholt élete végéig elkísérte:

napi szinten járt a gyülekezetbe, egyszer még a pápával is találkozott, és rendszeresen önkénteskedett hajléktalanszállókon.

Ha nincs egy életveszélyes betegség, talán sosem talál rá az alkotásra

Andrew-t nyolcéves korában egy életveszélyes idegrendszeri betegség, a „vitustánc” támadta meg és döntötte le a lábáról. A kisfiú hónapokra az ágyban ragadt, és ha ez nem alakul így, talán sosem válik azzá a művésszé, akit ma ismerünk. Képzőművész édesanyja ugyanis ezekben a hónapokban kezdte rajzolni tanítgatni kisfiát, majd egy évvel később ő vásárolt számára fényképezőgépet is. Andy mindkét hobbiba azonnal beleszeretett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Andy Warhol Archive (@andywarhol.rar) által megosztott bejegyzés

Az egyik legnagyobb múzsája az édesanyja volt

Mindkét szülőjével közeli viszonyt ápolt – édesapja a teljes vagyonát a fiú művészeti oktatására hagyta –, de az apa halála után, ha lehetséges, még nagyobb szimbiózisba került anyjával. Olyannyira, hogy felnőtt élete egy pontján úgy döntött, magához költözteti az asszonyt, és végül a mama haláláig, 18 éven át együtt éltek. Julia Zavacky nemcsak örök támogatója, de legnagyobb múzsája is lett a művésznek: sok Warhol-illusztráción az ő kézírása látható, és az ő vasárnapi ebédei inspirálták a Campbell-leveskocka-sorozatot is, amit gyakran a pop-art origójaként emlegetnek.

A drag mozgalom korai képviselői közé tartozott

The Factory, azaz „a gyár” néven Warhol saját művészeti stúdiót üzemeltetett, ami rövid időn belül New York művészeinek közkedvelt találkozópontjává és partihelyszínévé vált, a köznyelvben pedig csak Ezüst gyárként emlegették celofánnal dekorált falai miatt. Ide járt alkotni, szórakozni és ismerkedni többek között Bob Dylan, Truman Capote és Lou Reed is, de velük együtt a teljes LMBTQ-közösség, különös tekintettel a drag queenekre.

A más helyeken üldözött és kigúnyolt transzvesztiták itt otthonra és elfogadásra találtak, és sokan úgy gondolják, hogy Warholnak köszönhetően kerültek be a burzsoázia köreibe.

Lou Reed innen merített inspirációt Walk on the Wild Side című dalához – amelyben többek között Holly Woodlawnnak, Sugar Plum Fairy, alias Joe Campbellnek és Jackie Curtisnek állít emléket –, Warhol pedig maga is rákapott a dragre, és gyakran nőnek öltözve jelent meg a partikon, vagy épp a kamera lencséje előtt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Andy Warhol Archive (@andywarhol.rar) által megosztott bejegyzés

Egy gyilkossági kísérlet gyökeresen megváltoztatta Warhol művészetét

Andy Warhol megosztó karakter volt, és a munkásságát egyáltalán nem nézte mindenki jó szemmel. Ezt a tábort erősítette például Valerie Solanas író és radikális feminista is – Mózes Zsófi kollégám hosszasan írt róla ebben a cikkben –, aki, miután Warhol visszautasította egy forgatókönyvének megvalósítását, rálőtt a művészre. Warhol nyolc belső szerve sérült, és rengetegszer meg kellett műteni, majd élete végéig orvosi fűző viselésére kényszerült. Az eset hatására művészi fókusza és alkotói attitűdje is 180 fokos fordulatot vett. Míg korábban a bohém kísérletezés híve volt, ezután kényszeressé vált, mániákusan írta naplóját és rögzítette a napi történéseit kazettákon, képein pedig gyakran ábrázolta a halál, az elmúlás és az erőszak szimbólumait.

Élete végéig szűz maradt

Legalábbis ő ezt állította, ám sokan megkérdőjelezik ezt az információt, tekintve, hogy Warhol baráti körében vad szexorgiák zajlottak, művészetének pedig fontos inspirációs forrása volt az erotika. Olyannyira, hogy több albumot is kiadott kifejezetten férfi aktokból és homoerotikus képekből, rendezett egy BlowJob című filmet, amelyben DeVeren Bookwalter arcát láthatjuk orális élvezetek közben, és állítólag viszonyt folytatott Joe Dallesandro aktmodellel, valamint John Giorno performanceművésszel is, akiről a híres, 6 óra hosszú Sleep című filmet forgatta. Ja, és azt még nem is mondtam, hogy egy pletyka szerint egy űrexpedíciós projekt keretében az egyik péniszrajza még a Holdra is feljutott. Egy szó, mint száz: ez a szüzességdolog elég gyanús, de persze nem zárhatjuk ki, hogy a szexualitás témája kizárólag művészeti szempontból foglalkoztatta. 

Extravagáns megjelenésével testi elváltozásait kompenzálta

Warhol nem volt túl szerencsés egészség terén: miután gyerekként jó pár hónapot ágyban kellett töltenie a feljebb említett, vitustánc nevű idegrendszeri betegség miatt, később pigmentproblémákkal és kóros hajhullással kínlódott. A bőre foltokban kifehéredett – ennek köszönhetően gyakran Spotnak, azaz Pöttynek csúfolták –, ő pedig úgy döntött, kompenzálásul a legvadabb ruhákat és parókákat ölti majd magára.

művészet pop art drag queen Andy Warhol
Andy Warhol – Forrás: Getty Images / Brownie Harris / Contributor

A szépség sokfélesége kedvenc témái közé tartozott, noha valószínűleg sosem tudott igazán megbékélni saját külsejével.

Bár egyszer úgy fogalmazott, „mindennek megvan a maga szépsége, de nem mindenki látja”, ő maga több plasztikai beavatkozáson is átesett. 

A kamera mindkét oldalán helytállt 

Warhol rendkívüli karakterére többen is felfigyeltek: 1980-ban leszerződtette a Ford és a Zoli modellügynökség, és rendszeresen szerepelt a tévében és a nyomtatott sajtóban is modellként. Lencsevégre kapta egy korábbi alkotótársa, Christopher Makos is – aki külön könyvet szentelt a barátjáról készült sorozatnak –, jóval halála után pedig a Burger King is meglátta benne a potenciált. Andyről ugyanis előkerült a nyolcvanas évekből egy képsor, amin hamburgert eszik, és a cég kampányának részeként végül a 2019-es Super Bowl LIII-on vetítették le a felvételt.

Forrás: ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Jack Mitchell / Contributor

Takács Dalma