A legjobb történeteket az élet írja – szól a közhelyes mondás, de jókora igazság van benne, hiszen számos olyan zseniális film született már, ami valós eseményeket dolgoz fel. Sőt, sokszor az a pláne az egészben, hogy a cselekmény nem a forgatókönyvírók elszabadult fantáziájának szüleménye, hanem amit látunk, megtörtént – gondoljunk csak a repülőgépet a Hudson folyóra egyben lerakó pilótáról szóló filmre, a Sullyra, vagy a holdraszállást bemutató Az első emberre. Ám nem csak felemelő vagy szívszorító megtörtént eseteket visznek filmvászonra – a horror műfajában alkotók is szívesen merítenek ötleteket a való világ meghökkentő, torokszorító és gyomorforgató eseményeiből. Jöjjön hát öt olyan horrorfilm, amelyet valós események inspiráltak.

1. Madarak

Szeretnénk minden kedves madárfóbiás olvasónkat megkérni, hogy ugorjanak a következő filmhez, mert az alábbiakban a legrosszabb rémálmuk következik. Hitchcock Madarak című kultfilmjét, amelyben madarak brutálisan megtámadnak embereket, a kaliforniai Monterey Bay partjainál történt 1961-es események ihlették. Abban az évben a tengerparti városban ugyanis a sirályok látszólag ok nélkül támadták meg az embereket.

A jelenségre sokáig nem volt magyarázata a tudománynak, ám 2011-ben tengerbiológusok egy csapata rájött, hogy a madarak minden valószínűség szerint olyan mérgező algából ettek, ami károsította az idegrendszerüket, és agresszívvá tette őket.

igaz történet horror horrorfilm
Jelenet a Madarak című filmből – Forrás: Universal-International Pictures

2. Rémálom az Elm utcában

Wes Craven 1984-es mozija több millió nézőnek okozhatott már álmatlan éjszakákat – és attól sem lesznek nyugodtabbak, ha megtudják, az embereket álmában megölő gyilkos történetét egy valódi eset ihlette. Az író-rendező a Vulture magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a Los Angeles Timesban olvasott egy cikket egy Kambodzsából az Egyesült Államokba menekült családról, amelynek tagjai az ottani rémuralom elől jöttek el. A cikk szerint az átéltektől súlyosan traumatizált kisgyerek azt mondta a szüleinek, nem mer elaludni, mert álmában egy szörny üldözi őt – így a kisfiú napokig nem aludt. Aztán amikor végre sikerült neki, a szülők megnyugodtak – ám ez nem tartott sokáig, mert vérfagyasztó sikolyokat hallottak a gyerekük szobájából,

és mire odaértek, a gyerek már halott volt.

Freddy Krueger démoni történetét tehát a rémálmába belehalt fiú esete ihlette.

igaz történet horror horrorfilm
Kép forrása: VICO

3. Nyílt tengeren

Az előzőkhöz képest nem túl ismert, kis költségvetésű film a 2004-es Nyílt tengeren, a mögötte húzódó igaz történet azonban igazán vérfagyasztó. 1998-ban Tom és Eileen Lonergan befizették magukat egy egynapos búvártúrára a Nagy-korallzátonyhoz Ausztráliában, és minden rendben is ment, egészen addig, mígnem az idő lejártával a pár felszínre emelkedett, és elkezdte keresni a hajót. Nem találták, nem véletlenül: a hajó legénysége rosszul számolt, és nem vették észre, hogy a házaspár nem tért vissza a fedélzetre, ezért nélkülük indultak vissza a kikötőbe. Ha mindez nem lenne elég, a búvárkodást szervező cég embereinek csak két nappal később tűnt fel, hogy valami nincs rendben, amikor megtalálták a pár hátizsákjait a fedélzeten. Azonnal keresni kezdték a nyílt vízen felejtett embereket, de három nap elteltével feladták a reményt, hogy még élhetnek. Tom és Eileen holtteste sosem került elő, csak a felszerelésük néhány darabja, valamint egy írótábla, amire ezt az üzenetet írták:

„1998. január 26., hétfő, reggel nyolc óra. Bárki, aki tud segíteni: Az Agincourt-zátonynál felejtett minket az Outer Edge nevű hajó január 25-én, délután 3 órakor. Kérjük, mentsenek meg minket, mielőtt meghalunk! Segítség!!!”

igaz történet horror horrorfilm
Jelenet a Nyílt tengeren című filmből – Forrás: Lions Gate Entertainment

4. Annabelle

Az Ed és Lorraine Warren „paranormális nyomozópáros” történeteiből készült, mára egész horroruniverzummá érett Démonok között franchise-ról talán még az is tudja, hogy állítólag igaz történeteken alapulnak, aki egy részt sem látott. A sok közül most Annabelle, a horrorbaba történetét emelem ki, aki a filmben ábrázolt babával ellentétben nem porcelán, hanem egy rongybaba, és ami a már elhunyt házaspár által alapított múzeumban csücsül bibliai idézetekkel körbebástyázva, hogy ne árthasson a látogatóknak. A házaspár szerint a babának, amiről azt mondták, képes helyet változtatni, két halálközeli élmény és egy haláleset szárad a „lelkén”, egy démon szállta meg, és bár azt hitték, sikerül belőle kiűzni a gonoszt, állításuk szerint nem jártak sikerrel.

Állítólag Ed a halála napjáig bizonyos időközönként elmondott egy imát, hogy a baba a helyén maradjon és ne tudjon ártani senkinek.

gaz történet horror horrorfilm
Jelenet az Annabelle című filmből - Forrás: InterCom Zrt.

5. A texasi láncfűrészes  

Az 1974-es film marketingjét is arra alapozták, hogy a moziban bemutatott szörnyűségek valójában megtörténetek. Ha nem is pont úgy, ahogy a filmben, de tulajdonképpen nem hazudtak a készítők: jó pár részletet a skizofrén gyilkos és sírrabló, Ed Gein története ihlette. A különböző maszkokat és női ruhákat viselő férfi, aki vallási fanatikus anyja finoman szólva toxikus hatása alatt élt, két gyilkosságot vallott be, de valószínűleg több ember vére tapadt a kezéhez. A letartóztatásakor emberi csontok, levágott fejek és végtagok kerültek elő a lakrészéből, valamint számos, emberi bőrből készült tárgyakat, például lámpabúrát találtak, és a falakat fiatal lányok testrészeivel „dekorálta” ki. A férfi 1984-es haláláig egy elmegyógyintézetben raboskodott.

gaz történet horror horrorfilm
Jelenet A texasi láncfűrészes című filmből – Forrás: Bryanston Distributing Company

Forrás: ITT, ITT, és ITT

Kiemelt képek forrása: Universal-International Pictures; Lions Gate Entertainment; Bryanston Distributing Company

Dián Dóri