Középiskolás korában letartóztatták

Gillian Anderson egyik jellemzője színészként, hogy könnyedén váltogatja a brit és amerikai akcentusokat. Ennek egyik oka, hogy noha Chicagóban született 1968. augusztus 9-én, családjával nem sokkal később 15 hónapra Puerto Ricóba, majd hosszabb időre Londonba költözött.

Három gyerek közül ő a legidősebb, édesanyja akkoriban számítógépes elemzőként, édesapja egy filmes utómunkálatokat végző cég vezetőjeként dolgozott. Anderson 11 éves volt, amikor visszatértek az Egyesült Államokba, de a nyarakat továbbra is a szigetországban töltötték. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gillian Anderson (@gilliana) által megosztott bejegyzés

A michigani Grand Rapidsben telepedtek le, ahol Gillian eleinte nem találta a helyét. Kívülállónak érezte magát (részben az akcentusa miatt), és elkezdett lázadni: oldalt leborotválta a fejét, fent taréjba állította a haját, orrkarikát hordott, egy nála sokkal idősebb fickóval randizott, koncertekre járt, ivott, drogozott.

Osztálytársai bizarr lánynak tartották, és azt jósolták, ő lesz az, akit a legelőbb le fognak tartóztatni közülük. Nem is tévedtek.

Az érettségi előtti estén ugyanis Gillian a haverjaival betört a gimibe, és megpróbálta összeragasztózni az ajtók zárjait, hogy ellehetetlenítse a másnapi vizsgát. Elkapták, de a vádakat sikerült birtokháborításra mérsékelni, így nem lett priusza. „Egy republikánus kisvárosban éltünk. Mindössze hatan voltunk punkok. Nagyon furcsák voltunk. Még ma is furcsa vagyok, kérdezd csak meg a lányomat”nyilatkozta a Guardiannek. 

A szülei végül 14 évesen terápiába küldték, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult. „Ez elindított egy teljesen más úton.

Azt az energiát, amit addig az önpusztításba fektettem, és abba, hogy »szegény én, engem úgysem ért meg senki«, átcsoportosítottam oda, hogy kitaláljam, mit is akarok kezdeni az életemmel” – emlékezik vissza.

Kivívni a helyét David Duchovny mellett

Noha gyerekként rövid ideig tengerbiológus szeretett volna lenni, kamaszkorában rájött, hogy inkább fiktív világokba merülne alá. „A színészet megváltoztatta az életszemléletemet és a fókuszomat” – mondta egy másik interjúban. Tanulmányai közben a chicagói Goose Island Brew Pubban pultozott, és miután híres lett, a sörfőzde elnevezett róla egy sört: a belga stílusú farmhouse ale, a „Gillian” meglehetősen népszerű ital a helyiek, a turisták és a rajongók körében. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gillian Anderson (@gilliana) által megosztott bejegyzés

Persze a színészetből még jó pár évig nem tudott megélni: először New Yorkban próbált szerencsét – hiába. Bár megfogadta, hogy soha nem költözik Los Angelesbe, és soha nem vállal tévés szerepet, mindkét elképzelését fel kellett adnia, mert egyszerűen nem volt munkája. Érdekes, hogy sem ő, sem David Duchovny nem lelkesedett kezdetben az X-aktákért. Ne feledjük, sorozatokban szerepelni a kilencvenes években egészen mást jelentett, mint manapság: a televíziózásnak sokkal alacsonyabb volt a státusza és mi tagadás, a színvonala is, mint a mozifilmeknek. 

Duchovny igazi hollywoodi sztár akart lenni, ráadásul előtte forgatta le Brad Pitt-tel a Kalifornia – A halál nem utazik egyedül című thrillert.

„Szóval ő úgy volt vele, hogy b*szd meg ezt a szart. Én meg azt mondtam: »Hé, ember, így is több pénzt keresek, mint a szüleim egész életükben. Az első évben csak hálás voltam, hogy van munkám”

– mesélte Anderson, aki annak is örült, hogy Scully alakjában végre egy okos, erős nőt játszhat el, ami abban az időben még valódi ritkaságnak számított. Ettől még közel sem volt egyszerű a folyamat. 

Kezdve például azzal, hogy évekig kevesebb volt a fizuja, mint Duchovnynak. Még 2016-ban is, amikor visszatértek egy 6 epizódos nosztalgiaévadra, feleannyi gázsit ajánlottak neki, mint férfi partnerének (pedig addigra már legalább ugyanannyira ismertek voltak). Anderson viszont az asztalra csapott, és kivívta az egyenlő díjazást. Több helyen azt is elmondta, gyakran azt várták el tőle, hogy a szó szoros értelmében David mögött menjen, nagyjából másfél méterrel: bár Scully is FBI-ügynök volt, mindig le kellett maradnia, amikor azoknak az ajtaját közelítették meg, akik ellen nyomoztak. Más elemzések szintén kitérnek arra, hogy

Scully sokszor csak segítőként kísérte Muldert annak vad akcióiban. Sőt, a közös irodájukban a nőnek se névtáblája, se íróasztala nem volt (annyira tipikus!), és ezt csak a 4. évadban tehette szóvá.

Anderson és Duchovny kapcsolata a való életben sem volt felhőtlen, bár a színésznő ezt diplomatikusan inkább az elképesztő terhelés számlájára írja. „Évente 24 epizódot készítettünk, napi 16 órában, heti 6 napon keresztül, évi 9 hónapon át” – összegezte. Amikor 1994-ben várandós lett akkori férjétől, a produkció látványtervezőjétől, Clyde Klotztól, úgy érezte, a csapat kifejezetten neheztel rá, mintha cserben hagyta volna őket. Pedig nagyon hamar visszaállt dolgozni, a forgatások szünetében szoptatott, őrült tempóban haladtak a munkával. A színésznőnek lánya, Piper után még két fia született 2006-ban és 2008-ban akkori élettársától, Mark Griffiths üzletembertől (2012-ben szakítottak). 

feminizmus nőjogok Szexoktatás Gillian Anderson X-akták neurofibromatózis
Gillian Anderson és David Duchovny az X-akták című sorozatban – Forrás: Getty Images / FOX / Contributor

„Gillian Andersonnak intenzitása van. Nemcsak vonzó, de még intelligens is, aki képes hihetően átadni tudományos információkat” – fogalmazta meg a problémás dicséretet Chris Carter producer-rendező, az X-akták készítője. Ahogy e megszólalásban is tükröződik, még mindig tartja magát a nézet, hogy egy színésznő teljesítményének elbírálásában a külseje az első, a tehetsége csak másodlagos. Andersont 1996-ban egyébként a világ legszexibb nőjévé választották az FHM olvasói. „Ez nekem az égvilágon semmit nem jelentett. Ha megnézi valaki a rólam készült akkori képeket, nekem volt a legrosszabb hajam, én öltözködtem a leggázabbul, egyáltalán nem fordítottam energiát arra, hogy nézek ki, soha nem sminkeltem magam” – mondta Anderson, aki azt sem nagyon értette, hogy az örökké kosztümöt hordó Scully miért tűnt annyira szexinek a közönség számára.

Biszexuálisnak címkézve

2012 márciusában Anderson az Out Magazine-nak beszélt arról, hogy főiskolás korában hosszú távú kapcsolata volt egy nővel, de futólag korábban is voltak női szerelmei. Ugyanakkor így fogalmazott: „aktívan heteroszexuális nő vagyok, aki ünnepli azokat a változatos módokat, ahogyan az emberek kifejezik a szexualitásukat”. Pár évvel később azt mondta, nem zárja ki, hogy lesz még azonos nemű kapcsolata a jövőben, bár hozzátette, utoljára a húszas évei elején volt nővel akkor, amikor New Yorkba költözött.

„Számomra egy kapcsolat a másik emberi lény szeretetéről szól; a neme lényegtelen” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor saját magával kapcsolatban Anderson tartózkodik a kategóriák használatától: nem azonosítja magát sem pánszexuálisként, sem biszexuálisként, sem queerként, és ezzel az újságírók láthatóan nem igazán tudnak mit kezdeni. Azonos nemű romantikus tapasztalatai persze elég sok mindenkinek vannak – miért döntött Anderson úgy, hogy ő beszélni fog a saját élményeiről? Lehet, hogy a nagyszámú női, biszexuális-leszbikus rajongótáborának akart kedvezni? Talán ez is benne van.

Az ő magyarázata ennél sokkal szomorúbb: a 2012-es nyilatkozata előtt nem sokkal főiskolai barátnője meghalt agyvérzésben, ami megviselte a színészt. A húga, Zoe Anderson keramikus pedig házasságban él egy nővel, így őt is támogatni akarta, ahogyan azokat a színésztársakat is, akiknek még ma is rejtőzködniük kell, hogy a karrierjüket óvják. Anderson egyébként nem csak a levegőbe beszél: évtizedek óta együttműködik a The Trevor Project nevű szervezettel, amely azért dolgozik, hogy megelőzze az öngyilkosságot LMBTQ-fiatalok körében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gillian Anderson (@gilliana) által megosztott bejegyzés

Harc a neurofibromatózis ellen

Felsorolni is nehéz volna, Gillian Anderson mely jótékonysági és humanitárius ügyekben vállal aktív szerepet mind anyagi értelemben, mind nyilvános szerepléseit tekintve. Rendkívül elkötelezett a nőjogok iránt, mint mondta:

„A feminizmus a csontjaimban van. Amikor hallok dolgokat, vagy látom, hogy emberek bizonyos módokon reagálnak a nőkre, nagyon kevéssé tudok elnéző lenni.”

Még x-aktás évei virágkorában, 1996-ban szóvivője lett a Feminist Majority Foundation nevű szervezetnek, újabban pedig védnöke például a Temple Legal Centre-nek, amely Londonban segíti ingyenes jogi tanácsadással és képviselettel a családokat. 

Többször kiállt a reprodukciós jogokért vagy az afgán nők védelmében, 2008-ban társalapítója lett a South African Youth Education for Sustainability (SAYes) nevű szervezetnek, amely Dél-Afrikában segíti a gyerekotthonokból kikerülő fiatalokat, hogy fejleszthessék képességeiket és továbbtanulhassanak. Legyen szó gyerekjogokról vagy a Greenpeace munkájáról, Anderson számos kampányban részt vesz: műsort vezet, árverést szervez, levelet ír miniszterelnököknek, felszólal tüntetéseken, a brit parlamentben vagy a közösségi médiában.

Civil munkájának kitüntetett terepe a neurofibromatózis elleni küzdelem, amely betegséghez fájdalmas személyes élmények is kötik. Öccse, Aaron 27 éves volt, a Stanford Egyetemen PhD-zett fejlődéslélektanból, amikor a szindrómával diagnosztizálták: 31 éves korában hunyt el agydaganatban. A neurofibromatózisnak több típusa létezik, az I. típusra az a jellemző, hogy testszerte tejeskávészínű gömbszerű bőreltérések jelentkeznek. Ezek a neurofibrómák, a környéki idegrendszerből kiinduló daganatok. A neurofibromatózis a leggyakoribb öröklődő daganatszindróma, 3-4 ezer emberből nagyjából egyet érint. A betegség II. típusa ritkább (25 ezer emberből kb. egynél fordul elő), ebben az esetben a hallóideg mentén alakul ki daganat. A neurofibromatózis jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható; a felismerés, a kezelés, a szűréseken való rendszeres részvétel viszont rengeteget számít abban, hogy az érintettek minél tovább és minél teljesebb életet élhessenek. 

„Aaron hihetetlen kegyelemmel élte meg az utolsó éveit, és ez mindannyiunkat, az egész családot közelebb hozta egymáshoz. Sosem panaszkodott, semmiféle önsajnálat nem volt benne”

– emlékezik vissza gyakorló buddhista testvérére a színész. Anderson szintén buddhista beállítottságú, mindennap meditál, és négy-öt tetoválása is van, amelyek mindegyike a lelki békéről és a helyes cselekvés fontosságáról szól. 

Miben láthatjuk őt legközelebb?

Gillian Anderson mosolyogva meséli el egy videóban, hogy amikor először átfutotta a Szexoktatás forgatókönyvét, nemes egyszerűséggel kidobta a kukába. Akkori párja, aki író volt, mondta neki, hogy ez a szerep egyszerűen kihagyhatatlan, ezt meg kell csinálnia. Gillian másodszorra is nekiállt a szövegnek, és akkor már nem tudta letenni. A szexterapeuta dr. Jean Milburnként láthatjuk őt, ahogy hol komikus, hol megható jelenetekben igyekszik megtalálni a határokat a fiával, Otisszal. „Büszke anyának érzem magam, miközben Asa [Asa Butterfield/Otis] és Ncuti [Ncuti Gatwa/Eric] játékát figyelem. Mindig meglepődöm, szakmailag milyen érett döntéseket hoznak” – fejezte ki csodálatát fiatal kollégáival kapcsolatban. A Szexoktatás 4. évada szeptember 21-én érkezik a Netflixre. 

feminizmus nőjogok Szexoktatás Gillian Anderson X-akták neurofibromatózis
Jelenet a Szexoktatás című sorozatból – Forrás: Netflix

Ahogyan a tervek szerint az a westernsorozat is The Abandons címmel, amelyről eddig annyit lehet tudni, hogy kemény vadnyugati nőkről fog szólni, akik matriarchátusban élnek a saját szabályaik szerint, és az egyik főszereplő a Trónok harca Cersei királynőjeként ismert Lena Headey lesz, hozzá csatlakozik Anderson.

De jó eséllyel készül még egy évad a Hajsza című sorozathoz is, amelyben a munkamániás, kimért és rettenthetetlen Stella Gibbons egy egészen új ügyben fog nyomozni. 

Gillian Anderson a londoni színpadokon is játszik, fontos számára a színpadi színészet. Nagyjából háromévente vállal szerepet, és ezeknek a kritikusok körében is pozitív volt eddig a fogadtatásuk. Volt már Ibsen Nórája, legutóbb pedig A vágy villamosában remekelt. Emellett írt már regényt, kiváló ízlésű műgyűjtő hírében áll, érdekli a lakberendezés, dolgozott már különböző háztervezési projektekben. Mint mondja, már most készül arra, hogy kamasz fiai lassan kirepülnek a családi fészekből, így nem árt, ha sok minden érdekli.

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Samir Hussein / Contributor

Milanovich Domi