A malária tette színésszé

A ma 43 éves Rebel Wilson nem az a színész, aki már gyerekkorától tudta, hogy a színpadra termett. Szégyenlős alkat volt, és a középiskola után nem igazán tudta, mihez kezdjen, úgyhogy egy évre Afrikába ment önkénteskedni, hogy kitalálja, merre tovább. Mozambikban azonban

maláriás lett, és mikor kórházban ápolták, volt egy hallucinációja, amelyben Oscar-díjas színészként látta magát,

ez az élmény pedig olyan sorsfordító hatással bírt, hogy Ausztráliába visszatérve eldöntötte, a színészi pálya felé veszi az irányt.

Kezdetben mindenki őrültségnek tartotta az ötletet a környezetében, de benne annyira erős volt a vízió, hogy mindent alárendelt. Ugyan beiratkozott a jogi egyetemre, de mellette elkezdett színészkedni is, és mire 2009-ben megszerezte a diplomáját, már körülbelül tíz sorozatban szerepelt. A húszas éveiben szép karriert futott be Ausztráliában, de huszonkilenc évesen úgy gondolta, hogy most vagy soha, szerencsét kell próbálnia Amerikában. Mindenét eladta, és mindössze egy kis gurulós bőrönddel meg egy kispárnával megérkezett Hollywoodba.

Nem is kellett a sikerre sokáig várnia: harminc volt, amikor debütált a Koszorúslányok című vígjátékban Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Rose Byrne és Maya Rudolph oldalán, egy évvel később pedig a Tökéletes hang sikerszériában tűnt fel Fat Amy, azaz Kövér Amy szerepében. Ez a karakter azonban nemcsak azt jelentette, hogy ducibb, mint a kollégái, hanem azt is, hogy

a plus size nők ikonja lett, aki mindenkit arra biztatott, hogy soha ne akarjon megfelelni a sztereotípiáknak és az elvárásoknak, szeresse és fogadja el magát úgy, ahogy van.

születésnap fogyás Rebel Wilson
A Tökéletes hang című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

A nagy fogyás 

Miután 2019-ben megtartotta a szerelem évét, azaz mindenkivel hajlandó volt randevúzni, aki elhívta, 2020-at az egészség évének jelölte ki, amely nemcsak a rajongóiban, de még a saját marketingcsapata körében is kérdéseket vetett fel, legfőképpen azt, hogy mi szükség van erre az átalakulásra.

 „Több millió dollárt kerestem azzal, hogy én vagyok a vicces, kövér lány”

– mondta a BBC-nek adott interjúban, csakhogy közben evészavarokkal küzdött, mert az étellel az érzelmeit próbálta irányítani és csillapítani, különösen az édesapja elvesztése után. Ennek az életmódnak szeretett volna véget vetni, és a folyamat mérföldköveit az Instagramon osztotta meg a követőivel, leginkább az elszámoltathatóság miatt, mert tartós változást akart elérni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rebel Wilson (@rebelwilson) által megosztott bejegyzés

De nemcsak a súly-, hanem a meddőségi problémáiról is nyíltan beszélt a közösségi médiában

Wilsonnál a húszas éveiben diagnosztizáltak PCOS-t, azaz policisztás ováriumszindrómát, amely egyes esetekben megnehezítheti a teherbe esést, így amikor megfogalmazódott benne, hogy gyereket szeretne, elsősorban az egészsége és a gyermekvállalás miatt döntött úgy, hogy életmódot vált. 

 

„A színfalak mögött az összes színészbarátnőm, akit ismerek már lefagyaszttatta a petéit, vagy utánajárt a jövőbeni lehetőségeinek. Egymás közt sokat beszélünk erről, nyilvánosan kevésbé, mert érzelmileg ez egy igazi hullámvasút.”

A története megosztásával elsősorban másoknak szeretett volna segíteni:

„Mindig magabiztos voltam a vörös szőnyegen, akkor is, ha kétszer vagy akár háromszor akkora voltam, mint a kolléganőim. Szerettem azt a lányt, aki akkor voltam. Ugyanakkor legbelül tudtam, hogy az, ahogy az érzelmeim által vezérelve eszem, egyáltalán nem egészséges. Nem volt szükségem minden este egy bödön fagylaltra.” 

A világ megőrült az átalakulásért

A sajtó a fogyás minden egyes momentumára kíváncsi volt, és a sztár meglepetten tapasztalta, hogy semmilyen szakmai sikere nem tudott az életmódváltása, a fizikai megjelenésének változása fölé kerekedni. Lehetett akármilyen sikeres egy filmje, foghatott bele a rendezésbe és a producerkedésbe, a világot csak az érdekelte, hogy leadott közel negyven kilót, és a megváltozott testén hogyan állnak a ruhák. Teljesítménye megítélése a mai napig megosztó: az internet kegyetlenebbik fele szerint Wilson az arculatváltással minden korábbi elvét sarokba hajítva vált új emberré, aki korábban a kövérségének minden előnyét élvezte, majd hátat fordított a közösségnek. Mások szerint viszont

elképesztő teljesítményről, kitartásról és példamutatásról tanúskodik az átalakulása. 

Ő folyamatosan hangsúlyozza, hogy a fogyása hátterében nem az állt, hogy bármilyen ideálnak vagy elvárásnak megfeleljen, egész egyszerűen egészségesebben szeretett volna élni.

„Teljesen mindegy, hogy mekkora méretet hordasz, a lényeg, hogy próbálj meg saját magad legegészségesebb verziója lenni!”

Ugyanakkor hozzáteszi, hogy bár a humorából nem vesztett, a fogyása lehetővé tette, hogy drámai szerepekkel is megkeressék, ami talán nem lenne így, ha még mindig nagyobb testben élne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rebel Wilson (@rebelwilson) által megosztott bejegyzés

A támadási felület még mindig sok rajta, de nem bánja

Wilson 2022-ben coming outolt leszbikusként, ami szintén nem volt botrányoktól mentes.

Az ausztrál Sydney Morning Herald egy csütörtök reggel felkereste azért, hogy válaszoljon a párkapcsolatát érintő kérdésekre, hozzátéve: annak hírét, hogy leszbikus kapcsolatban él, a válaszaitól függetlenül lehozzák szombaton. A történteket később a lap is elismerte, Wilson viszont inkább elébe ment a hírnek, és maga jelentette be a kapcsolatát Instagramon, ahol azt írta, hogy eddig egy Disney-herceget keresett, miközben lehet, hogy valójában mindig is egy Disney-hercegnőre vágyott. Néhány hónappal később meg is kérte a barátnője, Ramona Agruma kezét Disneylandben, ugyanis mindig nagy rajongója volt a vidámparknak (minden hétvégén, jeles napon és életeseményen ellátogat ide). Néhány hónapja pedig megszületett a kisbabájuk egy béranya segítségével.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rebel Wilson (@rebelwilson) által megosztott bejegyzés

Időközben a párjával létrehoztak egy ruhamárkát R&R néven, és Fluid néven egy társkeresőt is alapítottak, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a saját nemük és szexuális orientációjuk címkézése nélkül ismerkedjenek.

Az Instagramján elképesztő mennyiségű rosszindulatú komment olvasható, ha éppen nem a külsejére, akkor arra vonatkozólag, hogy hol hagyta a gyerekét, miért nem vele tölti az idejét, miért nincsenek a jelenlegi ruhamárkájának nagy méretben elérhető darabjai, nem szégyelli-e magát, amiért magánrepülővel utazik, vagy hogy éppen milyen fontos ügyek mellett kellene kiállnia.

A róla készült képeket elnézve viszont boldogabb és egészségesebb, mint valaha. 

Isten éltesse sokáig!

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT és ITT 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Gilbert Flores/Variety

Krajnyik Cintia