Rebel Wilson nem tagadja: tinédzserként kerülte a témát, amennyire csak lehetett, mert szégyellte magát. „Volt idő, amikor azt mondtam a legjobb barátomnak, hogy 23 évesen megtettem, mert túl akartam esni rajta”ismerte el. Amikor azt hallotta valakitől, 24 felett már „elég kései” elveszteni a szüzességünket, azt érezte, mintha ő lenne a legnagyobb vesztes, amiért 35 éves koráig várt. Nos, nem tudjuk, követi-e a vallomása alá érkező megjegyzéseket, de mi átfutottuk azokat helyette (is):

„Meglepődnétek, hányan vannak olyan negyven körüliek, akik még szüzek, csak nem beszélnek róla”

– olvasható az egyikben. „Annyian elsietik, mert ez az elvárás. Biztos vagyok benne, hogy sokan várnának vele, ha nem így lenne” – kommentelte valaki más.

De többen beszéltek arról is, hogy bánják, amiért már tizenévesen elvesztették a szüzességüket, míg mások éppen azt fejtették ki, miért örülnek, hogy nem engedtek a társadalmi nyomásnak. „Én 39 voltam, mikor megtörtént, mert korábban nem találkoztam senkivel, akibe beleszerettem volna. Sok pasi akart volna egyéjszakás kalandot velem, de én sosem vágytam erre” – írta egy hozzászóló.

Bár mindegyikük megélése egyedi, egyvalami mégis közös bennük: egytől egyig rávilágítanak arra, hogy a szüzességet, és annak elvesztését továbbra is rengeteg társadalmi elvárás árnyékolja be. Rebel Wilsonhoz hasonlóan rengetegen érzik úgy, hogy stigmatizálhatják, megszégyeníthetik őket, ha kiderül, hogy harmincasként még nem szexeltek, sőt sokan intő jelként könyvelik ezt el ismerkedéskor.

Szüzet szüntess?

„Tapasztalatom szerint ebben az életkorban (tehát 30 felett) inkább negatív vagy legalább is »különc« megítélése van a kérdésnek – erősíti meg a fentieket Váradi Fanni szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás Központ egyik alapítója. 

– A társadalom általában sajnos nehezen kezeli a kirívó, átlagtól eltérő, a többségtől különböző eseteket. Az ilyen és hasonló helyzetekben azonnal elkezdjük keresni az okokat, próbáljuk megérteni, hogy ez a valaki miért »más«.

Ez teljesen természetes folyamat, de az érintett szemszögéből abszolút megbélyegzőnek, kirekesztőnek tűnhet, hiszen mindenki arra vágyik, hogy elfogadják úgy, ahogy van.”

szexualitás szüzesség szüzesség elvesztése Rebel Wilson
Váradi Fanni – Fotó: Takács Ferenc

És valóban, a harmincas–negyvenes szüzek tényleg különböznek a többségtől, hiszen a statisztikák alapján a szüzesség elvesztésének átlagéletkora világszerte a 17,3 év. Sőt, a közvélekedésben gyakran nevezik a szüzességet a serdülőkorból a felnőttkorba való átlépés jelzőjének, akárcsak azt, amikor elhagyjuk a szülői házat, illetve megszerezzük a diplománkat vagy életünk első állását. Ha mindez nem lenne elég, sorra találhatunk olyan cikkeket is, amik a szex hiányát bizonyos egészségi problémákkal kötik össze, és a szüzességgel magyarázzák a feszültséget vagy az alhasi fájdalmat.

És bár azt VALÓBAN alátámasztják a kutatások, hogy ha gyakran szexelünk, az pozitív hatással lehet az általános jóllétünkre, a szív- és érrendszerre vagy az immunrendszer működésére, megerősítheti a medencefenék izmait, továbbá csökkentheti a vérnyomást és a stressz-szintet, a leírtak nem jelentik azt, hogy mindez vice versa igaz. Sőt, nem valószínű, hogy bármiféle egészségi eltérést tapasztalhatnánk, amennyiben hónapokig, évekig nem fekszünk le senkivel. Az életünk így is lehet teljes, és a párkapcsolatunk is lehet kielégítő, kiegyensúlyozott anélkül, hogy gyakran szexelnénk: nem a szex az intimitás egyetlen módja, a kapcsolatot ugyanúgy erősíthetik szeretetteljes gesztusok és ölelések is. 

Félnek a fiatal felnőttek?

Márpedig azok, akik jellemzően 1980 és 2000 között születtek (mint Rebel Wilson is), nem feltétlenül siettetnék az első alkalmat: a University College London kutatása rámutatott, hogy e nemzedék tagjai tovább várnának vele, mint a korábbi generációkéi, és 12,5 százalékuk 26 éves koráig, de akár ezen túl is, tartózkodik a szextől.

„Az ezredfordulósok a hiperszexualitás (más néven nimfománia – a szerk.) kultúrájában nevelkedtek fel, ami intimitástól való félelmet szülhet” – reflektált az említett kutatásra Susanna Abse pszichoterapeuta, aki úgy látja, a generáció tagjai már fiatalkoruktól kezdve rengeteg szexuális, pornográf tartalommal találkozhattak a tévében és a filmekben. Ez pedig roppantmód félrevezető képet tárt eléjük.

„A nők mindig készek rá, gyönyörű, feszes a testük, a férfiaknak pedig állandó erekciójuk van. Ez ijesztő a fiatalok számára

– nyilatkozta a szakember a Sunday Timesnak. – Nem csoda, ha a fiatal férfiak félnek, hogy megalázzák őket, és attól is, hogy lelepleződnek Facebook-csoportokban” tette hozzá.

Minden okkal történik, csak nem mindegy, mi az!

De a szüzesség megőrzésének számos más oka is lehet, nem csak a félelem vagy a szorongás. Váradi Fanni szexuálpszichológus szerint pedig éppen attól függhet az, mennyire kezeli könnyen valaki ezt a témát, hogy mi áll a háttérben, és az érintett erre hogyan tekint. „Ha például vallási okokból fakad a szüzesség késői elvesztése, és ezt büszkén vállalni is tudja, az egy mindenki számára értelmezhető magyarázat, így valószínűleg nem is vált ki extrém reakciókat. De ha kötődési, családi vagy szexuális traumák állnak a hátterében, amiknek a feldolgozása még folyamatban van (vagy akár el sem kezdődött), és az illető önmaga is állandóan azt éli meg, hogy nem érti saját magát és a reakcióit, az valóban okozhat komoly társas és társadalmi hátrányokat, alacsony önbizalmat, szorongást és az elszigetelődés érzését is erősítheti.”

Vannak tehát, akik tartanak az elköteleződéstől, a fizikai kontaktustól, de olyanok is akadnak, akinek az életében a szex nem tölt be fontos szerepet, nem prioritás számukra a szüzességük elvesztése, esetleg aszexuálisak. Mások a karrierjükre és az önfejlesztésre fókuszálnak, de az is közrejátszhat, ha valaki a harmadik X felett még a szülői házban él. Vagy egyszerűen csak (hiába keresik) még nem találkoztak a megfelelő emberrel, és nem akarnak érzelmek nélkül ágyba bújni senkivel. A szakember ezért azt tanácsolja az érintetteknek, hogy mindenképpen gyakoroljanak önreflexiót a kérdésben.

„Tegyék fel maguknak a kérdést: félelmekből és szorongásból hárítom a szexualitást vagy ez egy kiforrott, felnőtt döntés eredménye? Ha szükséges, forduljanak szakemberhez segítségért.

Ha a saját narratívájukban a helyére kerül a szüzességük története, akkor ez kifelé is vállalhatóbb lesz, ami csökkenti a témával kapcsolatos esetleges negatív visszajelzéseket. Ha az érintettnek enyhülnek az ellenérzései, akkor a társas közegének a megítélése is vissza fogja tükrözni ezt a hozzáállást”

– javasolja Váradi Fanni.

Lassan járj, tovább érsz, és a szüzességed elvesztését sem sieted el !

„A mai világban, ahol korlátlanul ömlik ránk a szexualitás mindenhonnan, abszolút az a tapasztalat, hogy fiatalok túl korán találkoznak a témával – tér ki rá a szexuálpszichológus. – Emiatt az első szexuális élmények megszerzése is egyre korábbi életkorra tevődhet és sokan tapasztalhatják meg azt, hogy valójában még nem álltak rá készen. Ez az érzés egyáltalán nem biztos, hogy akkor, azonnal megjelenik. Sőt, jellemzően évekkel később, akár felnőttként tudatosul a dolog, ahogyan Rebel Wilson is most tudott beszélni a tapasztalatairól. Ő pontosan azért vállalta a történetét, hogy a fiatalabb korosztály is tanulhasson ebből.”

Hozzáteszi: nem szabad siettetnünk magukat, és nem övezheti szégyen ezt a kérdést. Arról, hogy mit jelent készen állni, így vélekedik:

„Főként azt, hogy érzelmi és önismereti szempontból készen állunk-e megélni egy olyan testi-lelki élményt, ami a felnőtté válás fontos része. Tudjuk-e egyáltalán, hogy mibe megyünk bele? Szeretjük-e, vagy bízunk-e abban az emberben, akivel ezt meg akarjuk élni? A másik szeret-e és becsül-e minket? Szerintem ezek a legfontosabb kérdések, amiket feltehetünk magunknak.

A szexuális edukáció általánosságban véve egy elhanyagolt téma, de ezen belül is méltatlanul keveset beszélünk a szexualitás érzelmi részéről. Márpedig az érett szexualitásban a testi és érzelmi sík szorosan összetartozik, így a kezdetektől fontos ezt a kettőt együtt kezelni” – hangsúlyozza zárásképpen a szakember. 

Éppen ezért, miért is kellene magyarázkodnia annak, aki Rebel Wilsonhoz hasonlóan csak harminc után érzi magát elég érettnek a szüzessége elvesztéséhez? 

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Gilbert Flores / Contributor

Barna Borbála