Lásd reálisan: valóban alkalmas a jelenlegi életed arra, hogy jobban figyelj a testedre?

Tegyük fel, hogy elhatároztad magad: le akarsz fogyni. Ám ehhez még nagyon fontos feltenned magadnak azt a kérdést, hogy az életed jelenlegi szakasza valóban alkalmas-e erre. Ahhoz, hogy egészséges módon és tartósan változtass a súlyodon, valószínűleg sok új rutint kell beépítened, ami eleinte több időt vesz igénybe. Bizonyos dolgokat át kell szervezni, meg kell oldani, lesz, amire időt kell teremteni. Könnyen ér sikertelenség, ha egy agyontúlórázós, kicsi gyerekes, családi gondokkal zsúfolt vagy éppen lelkileg nehéz időszakban fogsz neki.

Tanuld meg magad szeretni, függetlenül attól, hány kiló vagy

A súlyommal kapcsolatban én is sokszor élem meg azt, hogy nem vagyok vele teljesen elégedett, de képzeljétek, 

akkor sem szerettem magam jobban, amikor egy pajzsmirigy-túlműködés miatt alig értem el az ötven kilót, és úgy néztem ki, mint tizenöt éves koromban, és akkor sem, amikor szülés után egy darabig ennél közel húsz kilóval mutatott többet a mérleg. 

Az biztos: ha folyamatosan az jár a fejedben, hogy „utálom magam”, az nem segíteni, hanem hátráltatni fog a változásban, ugyanis az életmódváltáshoz arra van szükség, hogy sokkal többet és jobban gondoskodj magadról, és hát ki gondoskodik szívesen és igazán jól olyasvalakiről, akit nem szeret?

Igenis a tested része az is, ami éppen lágyabb vagy lötyögősebb, és lehet, hogy meg akarsz tőle szabadulni, de azt megérdemled, hogy azzal együtt is szeresd magad. Ha nem sikerül lefogynod elsőre, attól nem érsz kevesebbet. Úgy is mondhatnám: sokkal több vagy, mint egy comb, egy popsi vagy egy has, ne csak ezt lásd magadból. 

Ne várj csodát

Általában nem két hét alatt hízunk meg, viszont annyi idő alatt szeretnénk lefogyni. Ez teljesen irreális elvárás nem csak önmagunktól, hanem a testünktől is. A hízást általában nehezebb észrevenni eleinte, a fogyókúra viszont sokszor azért nem sikerül, mert elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé, és játszmába keveredünk önmagunkkal. Ezért fontos a reális időtáv kitűzése (mondjuk, legalább ugyanannyi időt hagyni a súlycsökkentésre, mint amennyit a hízásra „hagytunk”). Ehhez érdemes akár dietetikus vagy személyi edző segítségét kérni. Az agyonreklámozott csodaitalokat és -pirulákat, csodakúrákat, napi pár perc munkával pár nap alatt eredményt ígérő csodatévő tornákat, a szélsőséges étkezési gyakorlatot javasló megoldásokat, és általában mindent, ami azonnali sikert ígér kevés energiabefektetéssel, hagyj inkább ki, mert még ha rövid távon eredményesnek tűnik is, pár hónap múlva kezdheted elölről, ráadásul a szervezeted számára megterhelők és károsak is lehetnek. 

Fontos, hogy a hirtelen megjelenő súlyprobléma mögött a helytelen életmódon túl hormonális vagy más egészségi problémák is állhatnak, ezért érdemes orvosi szempontból is tisztán látni, hogy vagyunk.

Vizsgáld meg az ételhez fűződő viszonyodat!

Sokszor azért nem tudunk jól bánni a súlyunkkal, mert eleve rossz mintákat hozunk gyerekkorunkból. Lehet, hogy a családi adagok túl nagyok voltak („drágám, egyél még, olyan sovány vagy”, „addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg el nem fogy, ami előtted van”, „ha már kifizetted, ne hagyd ott”). Lehet, hogy arra szocializálódtunk, hogy a nasi oké, netán vigaszdíj vagy jutalom. Az is előfordulhat, hogy a szüleink ugyan szorgalmasan hordtak minket sportfoglalkozásokra és egészségesen tápláltak gyerekként, viszont őket ritkán láttuk mozogni, vagy éppen, míg minket rendesen megetettek, ők rohanva kaptak be ezt-azt a konyhapult mellett, vagyis a saját egészségükre nem szántak időt. Pedig 

a legjobb az, ha magunkat is úgy etetjük és magunkról is úgy gondoskodunk, mintha a saját gyerekünk lennénk. Nem is olyan könnyű, ugye?

Ne éheztesd se magad, se a tested

Mi történik, ha a napi kalóriamennyiség túlságosan alacsony, vagy a napi étkezésszám túl kevés? Előbbi esetben átmenetileg talán könnyebben lefogyhatsz, de amikor újra normálisan kezdesz enni, hipp-hopp, ugyanott áll majd a mérleg mutatója. Az is előfordulhat, hogy a rendszeresen túl alacsony kalóraiabevitel evésrohamokat okoz, nem kevés bűntudatot kiváltva, hiszen a kiéhezett szervezet vészjelzéseket küld. Ráadásul a testedet megterhelve egészségi problémák is kialakulhatnak. Sokan próbálkoznak azzal is, hogy naponta csak egyszer vagy kétszer esznek, de ebben az esetben az anyagcsere lassul le, és többet tartalékol a testünk.

Dietetikai szempontból azonban az átlag napi öt (valakinek négy, valakinek hat) étkezés az ideális. Ha te nem így teszel, már azzal is előrébb vagy, ha több részletben eszed meg ugyanazt a mennyiséget, amit eddig fogyasztottál.

Ha fogyókúra címén olyan dolgok elfogyasztására kényszeríted magad, amik nem esnek jól, több mint valószínű, hogy előbb-utóbb kárpótolod majd magad. Az evés és az azzal járó kielégülés evolúciós igényünk. Van, hogy ahhoz, hogy egészségesebb legyél, máshogy kell étkezned, de ma már szerencsére egyre több lehetőség van egészségesebb opciókat választani.

Nemcsak a megfelelő időpontban, de fokozatosan is érdemes belevágni

Ha egyszerre több dolgot kell újonnan beépítenünk az életünkbe, az elsőre túl nagy falat lehet, és könnyen megeshet, hogy halogatjuk, vagy épp nem sikerül, és csalódunk. Pár hetente egy új szokás sokkal könnyebben elérhető cél, sikerélményünk is hamarabb lesz és az is segít, ha csak akkor kezdünk egy újabb szokást beépíteni, amikor az előző már rutinná vált, így nem vesz el sok energiát. 

A teljesség igénye nélkül ezek a szokások segíthetnek:

  1. Elegendő mennyiségű napi (leginkább csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz, de mindenképpen kalóriamentes) folyadék elfogyasztása: ha túl keveset iszol, számos más egészségi következmény mellett az anyagcseréd is lassabb lesz, ezért érdemes először erre koncentrálni. 
    Ha eddig nem figyeltél rá oda, látni fogod, hogy nem is olyan könnyű napi két-három liter folyadékot elfogyasztani.
  2. Mozogj! Van, akinek sikerül, de a legtöbb embernek irreális cél jelentős súlycsökkenést mozgás nélkül elérni. Ha egyáltalán nem sportoltál, elsőként a tempós séta és a vízben mozgás ajánlott, autó helyett tömegközlekedés vagy bicikli, lift helyett lépcső. Utána pedig érdemes megkeresni azt a mozgásformát, amit szívesen csinálsz, és nem magadra erőltetsz. Harmincéves kor felett sok vizet veszít a testünk, ezért a bemelegítésekre is sokkal több időt (húsz-harminc perc) kell szánni a fokozott sérülésveszély miatt. Gyakori tévhit, hogy az adott testrészen elhelyezkedő izomcsoport erősítése karcsúsítani fog, pedig a fogyást az aerob állóképességet igénylő sportolás segíti a leginkább, és a zsírégetéshez legalább negyven percen keresztül szükséges a megemelkedett pulzusszám. Nagyobb túlsúly esetén mindenképpen szakemberrel kezdj mozogni, hogy a szív- és érrendszeredet, és az ízületeidet ne terheld túl.
  3. Legyen minden étkezés ünnep! Ha fogyókúrázol, különösen fontos, hogy szépen és gusztusosan készítsd és tálald magadnak az ételedet, és nyugodtan ülj le megenni. A gyorsan, mozgás közben vagy álló helyzetben bekapkodott falatokból egyrészt könnyen lesz a szükségesnél több, másrészt, úgy érezheted, hogy nem is ettél igazán.
  4. És végül egy általános szabály, ha a fentiekkel egyáltalán nincs időd foglalkozni: akkor egyél, ha éhes vagy, és pont annyit, amennyivel éppen jól laksz, ugyanis ezzel segíted a felhasznált és bevitt energia egyensúlyának kialakulását.

Ne ess csapdába

Majd hétfőn! – amikor ezt mondjuk, akkor valójában egy felnőtt-gyerek kettős pozícióba helyezzük magunkat, amiben a felettes énünk rendeli el a gyermeki, életmódot valójában változtatni nem akaró énünknek a feladatot. 

Akkor vagy készen, ha azt érzed, ezt csinálni akarod, kész vagy vállalni, ami vele jár, mégpedig most. Persze még így is előfordulhat, hogy azon kapod magad, feltéptél egy tábla csokit, ezért jobb új alapokra helyezni a gondolkodásodat, és nem elfelejteni, hogy bármelyik pillanatban dönthetsz másképp, még akkor is, amikor már a szádban olvad az édesség: a többit odaadhatod másnak, vagy feloszthatod több napra, sőt akár ki is dobhatod a kukába. 

Minden étkezés, minden összeállított fogás, minden bekapott falat egy döntés.

A csak egy-egy falatot bekapok, valamint szülőknél a gyerekek maradékainak elfogyasztása számos észrevétlen kalóriát jelent, ráadásul a vágy a rendes evésre ugyanúgy megmaradhat, ami megint csak ahhoz vezet, hogy még többet eszel majd. Röviden: ha meg tudod állni, akkor a normál étkezéseken és a saját adagodon felül ne nasizz.

Addig is, amíg sikerül: vedd meg a nagyobb ruhát, és tegyél érte, hogy plusz súllyal is csinosnak érezd magad

Amikor fogyni szeretnénk, vagy épp kicsit meghízunk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogyha követjük a ruhamérettel a testünk fejlődését, nem lesz, ami ösztönözzön minket a változásra. Viszont ez egyrészt könnyen okozhat egy folyamatosan szorongató elvárást magunkkal szemben, amire a kényelmetlen ruhánk minden percben emlékeztet majd, másrészt hiányozni fog az az érzés, hogy jól érezd magad a bőrödben, ami önbizalmat ad bármihez, akár a fogyáshoz is. 

Könnyen olyanná válhatunk, mint az iskolás, aki a padban lapít, mert nem készítette el a házi feladatát, és ez kifelé is, befelé is hat. 

Minden emberben van szépség, keresd meg és hangsúlyozd ki azt, és ha mostanában nem sikerült lefogyni, szerezd be azokat a ruhákat, amelyekben kényelmesen és csinosnak érzed magad.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Carol Yepes

Kőrizs Kata