Ahogy arról nyáron már beszámoltam róla, Selena Gomez idén lett harmincéves, a világ a lábai előtt hever, a rádiók megállás nélkül játsszák a dalait, és színészi képességeiről a Gyilkos a házban sorozatbeli partnerei, a rangidős Steve Martin és Martin Short is elismerően nyilatkoznak. Minden adott lenne tehát a boldogsághoz. Ha azonban valaki gyerekkora óta a reflektorfényben van, egy számítógép előtt ülve, két forgatás között végzi el az iskolát, a világ árgus szemekkel figyeli, hogy épp mikor melyik irányba ingázik a súlya, hogyan talál rá az első nagy szerelem, majd

hogyan esik darabokra nemcsak a kapcsolat, hanem az ember maga is, akkor nehéz kiegyensúlyozottnak maradni.

Keveseknek sikerül a sztárvilágban, hogy a karrierjüket ne árnyékolják be botrányok, félresiklások, függőségek, pláne akkor, ha valaki gyerekként csöppen bele a show-bizniszbe. Nem véletlen, hogy a Selena Gomez: My Mind & Me című dokumentumfilmben rögtön az elején elhangzik az énekes szájából a 2016-os turnéjának próbáin, hogy ugye nem hat gyerekesnek a munkája, amit már a húszas évei közepén tesz le az asztalra? Ugye senki nem a disney-s tiniboszorkányt látja már benne? Ugye senkinek nem okoz csalódást? Ugye nem pocsék minden, amit csinál? Ugye nem néz ki borzasztóan?

gyereksztárok dokumentumfilm bipoláris zavar Selena Gomez

Az ember szíve szabályosan belefacsarodik azt látva, hogy a felvételeken látható huszonnégy éves lány mennyire szigorú önmagához, és mennyi kritériumot szab magának, amit csak saját maga szerint nem ugrik meg, mindenki más elismeri: még bőven túl is szárnyalja az elvárásokat. Nincs kibékülve a hangjával, a külsejével, a jelenlétével, a teljesítményével. De a múltjával sem.

És egyáltalán nem rest folyamatosan ostorozni magát a vélt hibái miatt.

„Kurvára gőzöm sincs, hogy mit csinálok, és megszólal a hang a fejemben, hogy elcsesztem.”

„A testem túl fiatal. Nőnek akarok tűnni, nem egy tizenkét éves kisfiúnak.”

„Semmi mást nem akarok jobban, mint eltávolodni a múlttól, de az állandóan visszaköszön.”

„Túl nagy a nyomás rajtam, a maximumot akarom hozni, és nem akarok csalódást okozni.”

Az egyik legmegindítóbb pillanata a filmnek, amikor a babaarcú Selena Gomez gyakorlatilag sírva esedezik a lemezkiadó vezérigazgatója bocsánatáért, amiért szerinte gyerekes, pocsék, esetlen a produkciója, miközben az igazgató nem győzi biztosítani arról a lányt, hogy elképesztő volt a színpadon. Az énekes szemében pedig ott van az a gyermeki kétely, hogy tényleg elhiheti-e, amit mondanak neki, valóban igaz és jogos-e a dicséret.

„Te vagy saját magad legnagyobb ellensége”

– mondja ki ekkor egy stábtag a legnagyobb igazságot.

gyereksztárok dokumentumfilm bipoláris zavar Selena Gomez

Selenának hosszú évei mentek rá arra, hogy válaszokat keressen, vajon miért vannak súlyos küzdelmei önmagával, mire végre 2016-ban egy súlyos autoimmun betegséggel, lupusszal, 2020-ban pedig bipoláris zavarral diagnosztizálták. Ahogy arról születésnapi portréjában is írtam, állapota olyan súlyos volt a lupusz miatt, hogy kemoterápiás kezelésre szorult, két hétre intenzív osztályra került, végül pedig veseátültetésre volt szüksége, amelynek következtében az egyik artériája sérült, emiatt egy hatórás életmentő beavatkozáson kellett átesnie. Veséjét egyik legjobb barátnője, Francia Raisa színésznő ajánlotta fel neki.

A lupusz hatására drasztikusan csökkent a fehérvérsejtszáma, ez pedig átfordult egy ideg-összeroppanásba. A My Mind & Me-ben Selena édesanyja is megszólal, aki felidézi, hogy milyen borzasztó volt erről a TMZ-ről értesülni, hiszen a saját gyereke kizárta az életéből, és mindennap attól rettegni, hogy a lánya talán sosem ébred fel.

Selenánál 2020-ban állapították meg a bipoláris zavart, amely végre választ adott arra, hogy miért vannak folyamatos mentális problémái, miért küzdött pszichózissal, álmatlansággal, míg más napokon miért nem tudott kikelni az ágyból.

Ahogy az a most megjelent dokumentumfilmből kiderül, a lupusz a mai napig súlyos panaszokkal jár, nem ritka, hogy a sztárnak elviselhetetlen fájdalmai vannak, amelyre csak nagyon agresszív gyógyszeres kezelés alkalmazható, és folyamatos önellenőrzést kell végeznie, például figyelnie kell a vérnyomását, nehogy stroke-ot kapjon.

gyereksztárok dokumentumfilm bipoláris zavar Selena Gomez

A dokumentumfilm betekintést enged Selena mindennapi gyötrődéseibe, és abba a harcba, ahogy az énekes-színész darabkáról darabkára próbálja magát és az életét összerakni, új értelmet találni a legkilátástalanabb pillanatokban is, és mások számára előnyt kovácsolni, erőt adni a saját szenvedésének történetéből.

Egy kislányt látunk, aki túl hamar nőtt fel, aki folyamatosan tanulja, hogyan fogadja el és szeresse magát, hogyan legyen annyira kíméletes, megértő, elfogadó saját magával, ahogyan hátrányos helyzetben lévő idegenekkel minden erőfeszítés nélkül az.

A My Mind & Me-ben megismerhetjük napjaink egyik legnépszerűbb szupersztárjának az esendő, emberi oldalát, akit szívünk szerint egyszerűen csak megölelnénk, megsimogatnánk a fejét, és azt mondanánk neki, „Nincs semmi baj. Jó, hogy vagy.” 

gyereksztárok dokumentumfilm bipoláris zavar Selena Gomez

Selena Gomez előadói munkája mellett

2020-ban létrehozta a Rare Alapítványt, azzal a céllal, hogy százmillió dollárt gyűjtsön mentálhigiénés panaszok miatt segítségre szoruló fiatalok részére.

2022-ben Selena és az alapítvány megrendezte az első, mentális egészséggel foglalkozó ifjúsági fórumot a Fehér Ház együttműködésével, a sztár 2022-ben pedig az Egyesült Államok elnökével is találkozott, és megvitatták egy mentálhigiénés iskolai tananyag lehetséges bevezetését.

*

Ha magadra ismertél a cikkben, esetleg öngyilkossággal kapcsolatos gondolataid vannak, vagy aggódsz valakiért a környezetedben, mindenképp kérj segítséget az éjjel-nappal ingyen hívható a 116-123 lelkielsősegély-szolgálat vonalán.

Képek: Apple TV

Krajnyik Cintia