„Aranykornak élem meg az ötvenes éveimet”

A színésznő kilencévesen kezdett el színházban játszani, és először a West Enden ért el sikereket. Tizenöt évesen ki is maradt az iskolából emiatt, majd a húszas éveiben nekivágott Hollywoodnak, hogy a tengerentúlon csináljon karriert. A harmincas éveit végighajtotta, de ekkor születtek meg a gyerekei is, így jött a zsonglőrködés a munka és a család között, majd a negyvenes éveiben mások jóllétét helyezte előtérbe. Most azonban, 53 évesen saját bevallása szerint is minden a helyére került.

„Pályafutásom e pontján csak jó és érdekes emberekkel akarok lógni, és jól érezni magam” – mondta annak kapcsán, miért mondott igent azonnal a Netflix ajánlatára, miután kiderült, hogy a sorozatot Tim Burton jegyzi. A rendező megüzente neki, hogy beszélni szeretne vele, ő pedig azt válaszolta: csak annyit mondjon, mikor kezdődik a munka. A forgatás aztán a pandémia alatt zajlott Romániában. 

Zsonglőrködés a szerepek között

A világhírű színészpár fia 2000-ben, lánya pedig 2003-ban született meg, és Zeta-Jones mindkét terhessége alatt dolgozott, sőt, amikor a lányát várta, még Oscart is nyert a Chicagóban nyújtott alakításáért. Amikor ott volt egy két és fél éves babával és egy újszülöttel, akkor azért tartott egy szusszanásnyi szünetet: „Csak a babáimmal akartam lenni, ezért Bermudára költöztünk (Douglas anyukája onnan származik – a szerk.), és ott neveltük őket – mesélte. –

Azt éreztem, hogy elégedett vagyok az életemmel, arra születtem, hogy gyerekeket szüljek.

A kislányom másfél óra alatt született meg, és ebben az időszakban egyáltalán nem hiányzott a munka.”

Ennek ellenére nem tartott hosszú szünetet, mert 2004-ben már forgatta a Terminált, aztán az Ocean’s Twelve-et, majd a Zorro legendáját. Nem véletlen, hogy a folyamatos zsonglőrködés jut eszébe erről a korszakról, amiben állandóan jelen van az anyai bűntudat.

anyaság szerelem  Michael Douglas bipoláris zavar catherine zeta-jones
Antonio Banderas és Catherine Zeta-Jones a Zorro legendája című filmben

„A gyerekeidnek nem számít, mennyi időt töltesz velük – mindig hiányzol, amikor távol vagy. Akkor is, amikor az apjuk velük van. És ez megtörténik, bármilyen munkakörben dolgozol – mondja. –

Tudod, mit utálok? A »zsonglőrködés« szót. Például: »Hogyan zsonglőrködsz a munkával és a gyerekekkel?« Mert ezt soha senki nem kérdezi a férfiaktól. És ha tényleg tudni akarod, volt egy dadám, aki segített, és egy férjem, akinek nem kellett napi nyolc órát dolgoznia, szóval még szerencsés is vagyok… de érzelmileg akkor is nehéz volt.”

És ekkor jött még csak a java, amikor a férjét, Michael Douglast 65 éves korában négyes stádiumú torokrákkal diagnosztizálták.

És miközben Douglas kemoterápián és sugárkezelésen esett át, a felesége megküzdött a saját mentális problémáival is. Éppen ezért a negyvenes éveire úgy emlékszik, mint amikor nem ő volt a fókuszban. „Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy mindenki más igényeit kiszolgáljam, a sajátommal viszont egyáltalán ne foglalkozzam.” Ennek nyomán 2011-ben orvosi segítséget kért – így derült ki, hogy 2-es típusú bipoláris zavarban szenved, ami időnként túlzott energiával, máskor extrém depresszióval járhat. Mivel igazi zárkózott britnek tartja magát, erről nem szívesen nyilatkozott eddig. 

„Lehetetlen, hogy ne legyenek hullámvölgyek ennyi idő alatt”

Ennyi nehézség a legjobb kapcsolatot is megtépázza: nem is úszták meg, hogy rövid időre szakítsanak a férjével. Erről azt mondta: „Lehetetlen, hogy ne legyenek hullámvölgyek, ha ugyanazzal a személlyel élsz együtt ennyi éven át, és mindennap vele ébredsz.

Közel huszonöt éve ébredek Mike-kal. Szeretek házas lenni, de ez azért őrült dolog, ha belegondolunk.

Hozzám jössz? Naná! De aztán arra a Chanel táskára gondolsz, amire egy vagyont költöttél, és arra, hogy ha már nem igazán szereted, legfeljebb felteszed egy viszonteladó oldalra. A házasság viszont nem ilyen.”

Zeta-Jones ezért berendezett egy kis menekülő sarkot magának: egy saját „női barlangot” a westchesteri otthonukban, ahova néha elvonul. „Azért így is állati sok időt töltünk együtt – meséli. – Van, hogy négy órát sétálunk ketten a golfpályán. Egyszerűen nagyon jóban vagyunk egymással, tiszteljük egymást. És soha nem éreztem, hogy huszonöt évvel idősebb nálam.

Emlékszem, amikor mondták az emberek: amikor ötvenéves leszel, akkor ő hetvenöt – de ez csak matematika!”

És, ahogy már az elején szóba került, a saját korával nagyon is rendben van. A gyerekei már felnőttek, így valószínűleg az anyai lelkiismeret-furdalása is enyhült. „Az a nagyszerű az ötvenes éveimben, hogy minden eddiginél biztosabb vagyok abban, mit nem akarok csinálni – de nem félek új dolgokat kipróbálni. És akár kudarcot vallok, akár sikerül, az rendben van.”

Hát nem ide lenne jó egyszer eljutni?

Kiemelt kép: Getty Images / Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic

Tóth Flóra