Csak azért is színésznő

Külsőre lázadó punk, szívben-lélekben viszont igazi yorkshire-i lány. Lena Bermuda fővárosában, Hamiltonban született – az apja éppen ott állomásozott rendőrként –, de a családjával később visszatértek az Egyesült Királyságba; a háromezer lelket számláló Highburtonban nőtt fel. A művészi ambíciókkal rendelkező fiatal lány azonban hamar kinőtte a kisvárosi dimenziókat. Amikor középiskolásként egy iskolai tanácsadónak elmesélte, hogy színészkedne, ő annyit mondott Lenának: inkább egy üzletben kellene dolgoznia. De a céljától szerencsére az sem tántorította el, hogy a környezete kétkedve fogadta.

Mindössze tizenhét éves volt, amikor felfedezték egy színjátszóversenyen Londonban, tizenkilenc évesen pedig már a vásznon debütált. Az 1992-es Lápvilág (Waterland) című független filmben olyan színészóriások mellett játszott, mint Jeremy Irons és Ethan Hawke. Ezt követően számos brit és amerikai alkotásban láthatták kisebb-nagyobb szerepekben a nézők, úgy mint A dzsungel könyve vagy a Napok romjai. A szélesebb közönség azonban a Terminátor – Sarah Connor krónikái című sorozatból ismerte meg. Szakmai ars poeticáját később a következőképpen fogalmazta meg:

„Színészként az a célom, hogy a lehető legjobb munkát végezzem – és senkinek sem akarok megfelelni.” Valahogy ez jellemzi az egész lényét is.

A Terminátor – Sarah Connor krónikái című sorozatban

Világsztár születik

Néhány évvel később Peter Dinklage-dzsel dolgozott egy független filmen, akit egy durva hatalmi harcokkal és kemény karakterekkel teletűzdelt, őrült fantasy szerepére kértek fel. Peter azt javasolta Lenának, nézzen bele a forgatókönyvbe. „Mindannyian egy lakókocsin osztoztunk, és Peter azt mondta, ezt látnom kell. Szeretem Pete-et, csodálatos ember. Úgy voltam vele, ha ő azt mondja a forgatókönyvről, hogy nagyszerű, akkor biztosan úgy is van. Az ő véleménye volt az én mércém” – nyilatkozta a Guardiannek.

Peter Dinklage úgy gondolta, Lena remek lenne Cersei szerepére, mert bárki, akinek olyan humora van, mint neki, képes a legsötétebb mélységeket is megérteni. „A kettő ugyanis kéz a kézben járnak” – emlékezett vissza Peter a The New York Times hasábjain.

Mivel Lena alapvetően kisebb volumenű filmekhez szokott, úgy gondolta, Skóciába utazik és „jót szórakozik egy hónapig”. Csaknem egy évtizeddel később már milliók rajongtak érte, 2019-re pedig ő lett a világ legjobban fizetett tévése a Trónok harca sorozattal, amelyben Peter Dinklage karakterének testvérét, Cersei Lannistert játszotta. A Vogue kérdésére, hogyan jellemezné röviden a sorozatot, a következőket válaszolta: „meglepő, egy egész életet megváltoztató és felejthetetlen”. 

Lena Headey és Peter Dinklage a Trónok harcában

Cersei

„Nem tudom, szimpatizálok-e vele. Csodálom őt” – mondta Lena azzal kapcsolatban, milyen viszony fűzi legismertebb karakteréhez. A sorozattörténelem egyik legerősebb és minden bizonnyal legkegyetlenebb, legikonikusabb negatív női alakjáról azonban nem lehet nem szuperlatívuszokban beszélni. Ez nagyban köszönhető Lena összetett, precíz játékának. „Nagyobb hatást képes elérni egyetlen pillantásával, mint sokunk több oldalnyi dialógussal” – mondta róla a New York Timesnak szereplőtársa, a Lord Varyst alakító Conleth Hill.

Lena kétségkívül elképesztő karizmával ruházta fel Cesrseit, akinek karakterét minden kihívás ellenére szerette játszani. Épp ezért akadt ki annyira – a sorozat rajongóihoz hasonlóan – azon a méltatlan halálon, amit a forgatókönyvírók végül rá osztottak. „Jobb halált szerettem volna neki” – mondta. És ezzel rajongók milliói is így voltak.

Cerseit szinte a rajongásig lehetett gyűlölni, nála azonban kevés összetettebb karakter volt a sorozatban. A tetteit egyszerre mozgatta a hatalom- és bizonyítási vágy, az egója és a bizonytalansága, a gyermekei iránt érzett mérhetetlen szeretete, valamint az elvesztésük miatt érzett gyásza és fájdalma.

És hogy van-e bármi közös Lenában és Cerseiben a gyerekeik iránt érzett végtelen szereteten kívül? „Én egy igazi kocka vagyok, elég szégyenlős, és masszívan szorongok. Szóval számomra nagy kihívás őt játszani” – mesélte. „De dolgozik Cerseiben ez a vihar – az emberi fájdalom, amivel mindannyian azonosulunk.”

A szerep világhírűvé és nem mellesleg a legjobban kereső tévéssé tette Lenát a befejező, nyolcadik évad végére. Többször jelölték Emmy-díjra érte, nem csoda, hogy a „legsikeresebb és a valaha volt leghosszabb” kapcsolataként jellemezte Cersei Lannistert a Time magazin interjújában.

Cercei szerepében

A Trónok harca-család

Nyolc év intenzív közös munka ugyanazokkal az emberekkel szinte egy családdá kovácsol – pláne, ha ekkora sikerben osztoztok közösen. Nem csoda, hogy sokukat megviselte, amikor véget ért a sorozat: a Havas Jont alakító Kit Haringtonnak például felerősödő szorongásai és alkoholproblémái miatt be kellett vonulnia egy luxus rehabilitációs központba. Lena az egészet a maga realista módján kezelte.

„Csodálatos volt. De a dolgok véget érnek, és tovább kell lépni” – mondta, hozzátéve, hogy negyven felett elég idős már ahhoz, hogy ne viselje meg lelkileg annyira, ha befejez egy munkát.

„Amíg fiatalabb voltam, minden alkalommal sírtam, amikor véget ért egy forgatás. Elkértem mindenki telefonszámát, akivel csak egy szót is váltottam. De az ember öregszik, egyre több ilyen tapasztalattal rendelkezik, és kevésbé éli meg intenzíven az egészet. Azt hiszem, azok a srácok, akik a sorozat alatt nőttek fel, valószínűleg nagyon mély barátságokat kötöttek, amelyeket magukkal fognak vinni. De a legtöbbünknek saját gyerekei vannak. És ha a gyerekeid nem adnak neked lelki egyensúlyt, akkor semmi sem” – mondta.

A Trónok harca szereplői a tavalyi Emmy gálán - Forrás: Getty Images/Steve Granitz/WireImage

Lenának kettő is van: egy tízéves kisfiú az első házasságából és egy négyéves kislány, Dan Cadan színésszel kötött frigyéből, akivel már szintén különváltak. A gyerekeivel jelenleg Dél-Londonban, Lena szüleinek a közelében élnek, és nagyon élvezik. Arra a korábbi újságíró kérdésre pedig, mi lenne a háza címere a való életben, azt válaszolta: „Valószínűleg egy zaklatott szülő visító gyerekkel. Egy dolgozó anya címer!”

A híresség, aki megveti a hírnevet

Az a mértékű siker és pénz, ami a Trónok harcában való szerepléssel jár, egy egész életet képes megváltoztatni. Lenát mindenhol sztárként kezelik, nincs olyan ajtó, ami ne lenne nyitva számára. A hírnévvel járó dolgokat, a csillogást azonban cseppet sem élvezi. Hazugnak és hamisnak tartja a mázat, amivel ez az egész be van vonva. Sokkal racionálisabb annál, minthogy ez elvakítsa. „Néha, amikor a metrón ülök, és valaki felismer, szabályosan pánikba esem. Basszus, nem tudom, hogyan kell ezt kezelni. Vagy, amikor valaki elkezd követni – az a legfurcsább. Utálom ezeket a pillanatokat” – mondta.

A rajongók nagy része azonban nem hagyja szó nélkül Lena látványát. A legtöbben Cersei szégyensétájára utalva Septa Unellát idézik: „Szégyen! Szégyen!”

A legelképesztőbb ilyen az volt, amikor röviddel a lánya születése után épp a szoptatásban segítő nővér skandálta az ismert szavakat Lena mellbimbójával az ujjai közt.

A sorozat egyik legismertebb jelenete miatt azonban sokaktól kapott hideget-meleget, amiért testdublőrt kért, hogy a meztelensége helyett minden idegszálával arra tudjon koncentrálni, hogy előhívja azokat az érzelmeket, amik a jelenet eljátszásához voltak szükségesek. De mi ez, ha nem profizmus?

A siker pozitív oldala

Annak ellenére azonban, hogy gyűlöli az ismertséget, elismeri, hogy van ennek pozitív oldala is, hiszen így az emberek felfigyelnek arra, amit mond. A hangját pedig igyekszik jó ügyek érdekében hallatni, úgy mint a menekültválság. Amikor 2015-ben a világsajtót bejárta a szír kisfiú, Alan Kurdi partra vetett holttestének képe, Lena eltökélte, hogy tenni akar valamit. Kapcsolatba lépett a Nemzetközi Menekültügyi Bizottsággal, látogatást tett a leszboszi menekültközpontokban. „Olyan emberekkel találkoztam ott, akik mindenüket elvesztették, mégis adni akarnak – akár egy csésze teát is –, és még mindig képesek mosolyogni” – mesélte nemrég a Forbes magazinnak.

Lena azon dolgozik, hogy felhívja az emberek figyelmét a menekültválságra, illetve arra, hogy a menekülteket is megilleti az emberséges bánásmód.

Ez a munkája vezethetett oda, hogy színésznőként és executive producerként szerepet vállalt a The Flood című, alacsony költségvetésű brit film munkálataiban, amely szintén a menekültválsággal foglalkozik. A filmben egykori kollégája, a Trónok harcából ismert Iain Glen is szerepel. Az alkotás készítői, Anthony Woodley rendező, Helen Kingston író és Luke Healy producer korábban önkéntesekként dolgoztak a calais-i menekülttáborban és a céljuk az volt a filmmel, hogy párbeszédet indítsanak a menekültválsággal kapcsolatban.

Lena Headey, Iain Glen és Ivanno Jeremiah a The Flood című filmben

Mindenkinek megvan a maga kattanása
Az övé egyértelműen a tetoválások. Elmondása szerint félévente kedvet kap hozzá, hogy tetováltasson – olyan ez számára, mint egy rituálé. Egyedül akkor érzi kellemetlenül magát, amikor a forgatások miatt el kell fedni a tetoválásait. „Nem szeretem. Furcsa, nem érzem magam teljesnek” – mondta.

A Vastrón után a rendezői széket foglalja el

Cersei megformálásával bizonyos értelemben Lena elérte a csúcsot színésznőként. Csaknem három évtizede van már a szakmában, így elérkezettnek látta az időt, hogy valami újban is kipróbálja magát. Régóta dédelgetett álma volt, hogy a kamera másik oldalán alkosson. Az évek során figyelmesen tanulmányozta a rendezőket: hogyan instruálják a színészeket és építenek fel jeleneteket. Megvan a maga koncepciója arról, mi az, ami működik a vásznon, és mi nem. Ez nem azt jelenti, hogy búcsút int majd a színészetnek, csupán annyit, hogy több időt fordít forgatókönyvírásra és rendezésre, valamint jobban megválogatja majd, milyen szerepeket vállal el. Rendezőként olyan kreatív és szabad légkört próbál teremteni, amiben mindenki szava számít, és jól érzi magát abban, amit csinál. Talán elsőre túlidealizáltnak tűnhet a kijelentése, a #metoo-érát követően azonban teljes létjogosultsága van egy ilyen törekvésnek.

Első rövidfilmje, a The Trap (A csapda) forgatókönyve kilenc évig hevert a fiókjában, mielőtt vászonra vitte volna. A tavaly bemutatott alkotást BAFTA-díjra jelölték, és nemrég kapták meg a feature-anyag elkészítéséhez való támogatást is. A nagy kaland tehát csak most kezdődik majd számára rendezőként. De a színészettel ellentétben, a kamera túloldalán teljesen magabiztosnak érzi magát.

„Sosem éreztem magam elégedettebbnek és ennyire a helyemen az életben. Soha” – mondta. A külföldi sajtó pedig már arról beszél, Lena a Vastrón után ezúttal a rendezői széket foglalja el – királynőként.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Filákovity Radojka

Kiemelt kép: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO