Thierry Chapeau: A csodapalást (Csimota)

A papírszínház remek átmenet a könyv és a színház között, már a legkisebbek is élvezhetik a nagyméretű képeket, és a hozzájuk tartozó egyszerű szövegeket. A csodapalást varázslatosan szép illusztrációin végigkövethetik a gyerekek a jó és a rossz harcát. Nem áruljuk el, ki lesz a győztes, találjátok ki! (3–8 éveseknek)

Otfried Preußler: A kis szellem (Kolibri)

Minden gyerek fél a szellemektől. De mi van akkor, ha a szellem maga is gyerek még, aki szeret rakoncátlankodni, és szívesen ijesztgeti Bagolyvár lakóit? A (szó szoros- és átvitt értelmében is) szellemes történetet F. J. Tripp Torzonborz-trilógiájából ismerős rajzai kísérik, és melengetik a szívünket (rajta). (3–88 éveseknek)

Michelle Knudsen – Kevin Hawkes: Oroszlán a könyvtárban (Pongrác)

Mit csinál egy kis oroszlán a könyvtárban? Alkalmazkodik a szabályokhoz. Például nem ordít, hogy ne zavarja az olvasókat. A humoros és kedves történetből a kicsik is kihámozzák a lényeget: nem kell mindig, mindenhol bömbölni. (4–8 éveseknek)

Agócs Írisz – Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél (Kolibri)

A könyvTÁRS sorozat egyik első, lírai szépségű darabja (Varró Dani tényleg remek fordításában) a nehéz helyzetek megoldásáról szól... Agócs Írisz jellegzetes képeivel most is a lényeget ragadja meg. Élni segítő könyv kicsiknek. (És kicsit nagyobbaknak is.) (3–93 éveseknek)

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve (Kolibri)

Egy kilencéves kisfiú kegyetlen és álszent apja elől menekül az Istennel való párbeszédbe. Naplót vezet a beszélgetéseikről, ez lesz a Minden dolgok könyve. A kisfiú eldönti, hogy ha nagy lesz, boldog lesz. És ennek a megrendítő párbeszédnek köszönhetően tényleg azzá válik... (10–100 éveseknek)

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek (Csimota)

Kamaszodó kislány alkoholista anyával... Tabu, mélységesen az. Az elementáris erejű szöveg józan távolságot tart az ítélkezéstől. A kislány (pontosabban főhős, hiszen ő egy igazi hős) elfogadó, megértő, mégis ironikus viszonyt ápol azzal, aki őt kellene, hogy ápolja. A megrendítően őszinte történetnek felszabadító ereje van. Kun Fruzsina képei pedig mellbevágóan pontosak. (10–100 éveseknek)

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták (Móra)

Az egyik legnevesebb kortárs író egy kislány nézőpontjából meséli el anyja súlyos betegségét. Tóth Krisztina a komornak tűnő történetet mély iróniával ellenpontozza. Az ámulatba ejtő olvasmányt Hitka Viktória illusztrációi emelik el oda, ahová való: a szívünkbe. (9–99 éves korig)

Rose Lagercrantz – Eva Eriksson: A szívem ugrál örömében (Cerkabella)

A kezdő olvasó gyerekeknek is ajánlható történet a barátságról és a szeretetről szól. Ez a mondat nagyon bután hat így leírva, de tényleg nem lehet másképp megfogalmazni a lényegét. Az alkotópáros igazán érzékenyen fordul a gyerekek világa felé. Ezt a nézőpontot érdemes volna elsajátítani minden felnőttnek. (6–99 éves korig)

Lackfi János – Vörös István: Apám kakasa (Kolibri)

Vagy anyám tyúkja? Mindannyiunk fejében ott zakatol rengeteg klasszikus vers ritmusa. Ezekre a rímekre húzta rá a két jól ismert író-költő a frissen született, bohókás verssorokat. Játék a költészettel... komolyan. (0-100 éves korig)

Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság – Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról? (Kulcslyuk)

Ez ugyan nem mesekönyv, de az egyik fontos állítása éppen az, hogy az érzelmi biztonságot a mesélés, a könyvek, a közös történetek, az együtt töltött minőségi idő adja meg a gyerekünknek, aki sokkal magabiztosabb és sikeresebb felnőtt lesz, ha azt kaphatja, amit megérdemel: a szülei figyelmét. (Minden szülőnek, nagyszülőnek)

Both Gabi

Ajánlj te is könyvet elbírálásra! Ha olvastál a közelmúltban valami jót - ami mesél, fejleszt, segít (neki vagy neked), és úgy gondolod, hogy megérdemelné a Szívünk rajta matricát, akkor küldd el az ajánlásodat ITT. A Szívünk rajta program által eddig ajánlott könyvek teljes listáját is UGYANITT találod meg.