Amit mindig is tudni akartál a konyha legtitkosabb mélyéről – és 5 válasz ugyanonnan
Ma ünnepeljük a séfek világnapját, aminek én rettentő mód örülök. Egyre jobban és jobban elvarázsol a profi konyhák világa, a pörgés, a hangulat, no meg az az elképesztő kreativitás, amivel nap mint nap találkozom a különféle gasztro-oldalakon. Úgyhogy fel is tettem az engem inspiráló gasztrobubusoknak öt olyan kérdést, ami engem per pillanat nagyon érdekel. Fiala Borcsa írása.
–
Bernáth József (szabadúszó séf)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1. Válogatós voltál kiskorodban?
Nagyon. Ha a tányéromon lévő húson volt egy kevés zsíros rész, azt azonnal leturkáltam. Manapság már imádom a sült oldalast, és a csülköt is. Amivel viszont a mai napig nem sikerült megbarátkoznom, az a csurgatott tojásleves.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Lyoni főnököm, Nicolas le Bec volt az, akitől a legtöbbet tanultam. Annyira precízen és tisztán dolgozott, hogy azt minden szakácsnak érdemes lenne ellesnie. Ráadásul ezt olyan tempóban tette, amiről akkoriban azt hittem, emberfeletti képesség. A mai napig ő a példaképem.
3. Milyen módszerekkel fejleszted magad?
Manapság rengeteg ételképpel, tálalási stílussal találkozhatunk a különböző közösségi oldalakon. Én is sokat böngészem ezeket, és próbálok naprakész maradni – legalábbis ami a tálalást illeti. Ízekben viszont régimódi vagyok. Egyre többször készítek olyan ételeket, amiket anno édesanyám csinált nekünk.
4. Van gasztro-bakancslistád?
A lista folyamatosan bővül. Nemrég két kedves barátom is új éttermet nyitott a fővárosban. Még ebben a hónapban szeretném őket meglátogatni. A külföldiek közül pedig Claire Smith Core névre hallgató étterme lesz a következő úti cél.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
A rumos süteményekbe a rum mellett mindig csempészek néhány csepp rumaromát is. Mivel gyerekkorom óta azt az ízt szoktam meg, így nekem hiányozna a keksztekercsből vagy a kókuszkockából is.
Vomberg Frigyes (séf, a világbajnok 4. helyezett Bocuse d'Or csapat trénere)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1. Válogatós voltál kiskorodban?
Egyedül a sóskát nem ettem meg, de, mondjuk, azt a mai napig ki nem állhatom.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Gullner Gyula és Földes József a nagy példaképeim.
3. Van titkos gasztrobűnöd?
Imádom a sajtos tésztát.
Fördős Zé (gasztroblogger)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Válogatós voltál kiskorodban?
Vendéglátós családból származom, sokat és sokfélét kóstoltam gyerekkorom óta, úgyhogy nem voltam válogatós. Persze volt pár dolog, amit nem szerettem, a halakkal például egészen felnőtt koromig hadilábon álltam.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Nagymamám és édesapám is szakács végzettségű, így ők voltak az első szakmai példaképeim.
3. Milyen módszerekkel fejleszted magad?
Nekem a Street Kitchen elég jó gyakorlóterep, egész nap reggeltől-estig a főzés a téma, rengeteg receptet találunk ki az úgynevezett „kajameetingeken”, és van egy szuper konyhánk, ahol ezeket ki is tudom próbálni. Talán meglepő, de rengeteget tanulok a Konyhafőnökben a séfektől és a versenyzők ötleteiből is. Emellett nyitott szemmel járok minden utazásom során, próbálgatom a helyi ízeket, és mindig lopok valami ízt, technikát.
4. Van gasztro-bakancslisátád?
Van, de nem konkrét étterem vagy alapanyag, hanem a konyha szintjén. Nagyon szeretnék az autentikus ázsiai, azon belül is a japán, kínai és indiai konyhában ott, helyben elmerülni.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
Na, jó, elmondom. Visszaeső zacskós leves-, és mekis sajtburgerfogyasztó vagyok. Próbálok lejönni róluk, de nehéz.
Wossala Rozina (étteremvezető, Bestia)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Válogatós voltál kiskorodban?
Alapanyagokat tekintve egyáltalán nem, de ha valami nem jól volt elkészítve, azt tuti, nem ettem meg. Viszont már egészen fiatalon kitaláltam olyan dolgokat, amik ma teljesen normálisnak számítanak, de akkor édesanyám rám szólt, hogy ne gusztustalankodjak az étellel, például amikor sajtos lekváros szendvicset kértem uzsonnára.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Nagyon fontos találkozás volt nekem Lázár Séf, aki biztatott, hogy induljak el a pályán, de természetesen az első Jamie- könyveket bibliaként forgattam. Ma pedig Samin Nosrat a kedvenc séfnőm, akinek a napokban jött ki a Netflix-sorozata, és az első szakácskönyve hamarosan a polcokra kerül itthon is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy én írhattam hozzá az ajánlót.
3. Hogyan, milyen módszerekkel fejleszted magad?
Az élet fejleszt engem. Nagyon extrém helyekre extrém gasztrotémákra kapok felkérést, amikre mindig fel kell készülnöm. Az elmúlt egy hónapban tartottam közel-keleti és olasz főzőtanfolyamot, főztem Szőke Gábor Miklós stúdiójában békebeli időket idéző menüsort, és részt vettem egy Ázsiai gasztro-fesztiválon fellépőként. Szóval elég színes a paletta.
4. Van gasztro-bakancslistád?
Természetesen… Japán egy hatalmas bakancslista minden alapanyagával, ezeréves tradíciókra épülő sushi-szeánszaival együtt, de úgy érzem, hatalmas falat, úgyhogy még csak álmodozom róla.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
Jujj, ez kemény kérdés… Hát, bevallom, imádom a Füstlit. De csak az eredetit. És kérlek, senkinek se áruld el!
Bíró Lajos (séf, Bock bisztró és Buja Disznók)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1. Válogatós voltál kiskorodban?
A spenótot semmi pénzért nem ettem meg.
2. Kik inspiráltak a kezdetek kezdetén?
Nem kik, hanem mi: a sok pénzkeresés lehetősége!
3. Hogyan fejleszted magad?
Autodidakta módon fejlesztem magam: szakmai könyvek és folyóiratok.
4. Van gasztro-bakancslistád?
Már nincs! Mindent megkaptam, amire vágytam.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
Ha lenne és elmondanám, már nem lenne titkos.
Ekler Viktor (kreatív séf Bonne Chance, Platános Kúria)
1. Válogatós voltál kiskorodban?
Nem igazán, de a kapros tökfőzelékkel akkor is és most is ki lehetett kergetni a világból.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Az akkori séfem, Steve Love, valamint a Roux-testvérek, Albert és Michel Roux.
3. Hogyan fejleszted magad?
Sokat utazom és próbálok minél több szakirodalmat olvasni.
4. Van gasztro-bakancslisátád?
Inkább éttermek vannak rajta, ahova még nem jutottam el: The French Laundry, Waterside Inn, Osteria Francescana.
5. Van titkos gasztrobűnöd? Ha igen, mi az?
Néha beugrok a McDonalds'-ba egy jó sajtos McRoyalért. De ezt ne mondd el senkinek!
Szatmári Főzelékes Feri (gasztroblogger, szakács)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1. Válogatós voltál kiskorodban?
Alig pár dolgot nem ettem meg gyerekként. Az egyik a töltött káposzta volt, ami azóta a legnagyobb kedvencem.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Azok közé tartozom, akiket fiatalon a külföldi tévés szakácsok munkája hozott lázba. Jamie, Gordon, Heston. Aztán szépen jöttek a magyar nevek is: Bíró Lajos, Molnár Gábor, Segál Viktor és a Szél-Szulló páros.
3. Milyen módszerekkel fejleszted magad?
Őszinte leszek, én már elengedtem ezt a vonalat. De szeretek utazni, éttermeket tesztelni, jókat enni, inspirálódni.
4. Van gasztro-bakancslisátád?
Ázsiát szeretném végigenni.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
A McDonald’s.
Tiago Sabarigo (séf, Costes Downtown)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1. Válogatós voltál kiskorodban?
Utáltam a vízitormát, most viszont már nagyon szeretem.
2. Kik inspiráltak a karriered kezdetén?
Gordon Ramsay és José Avilez.
3. Hogyan fejleszted magad?
Utazok, olvasok, főzök és új ízeket kóstolok meg.
4. Van gasztro-bakancslisátád?
Van pár étterem, amit szeretnék kipróbálni: The French Laundry, Noma, El Celler de Can Roca.
5. Van titkos gasztrobűnöd?
A karamellás popcorn.
Fiala Borcsa
Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Westend61