Palágyi Eszter, Michelin-csillagos séf: „Daganatom lett, mert túl sok terhet vettem magamra” – Elviszlek magammal

Egy nappal azelőtt, hogy Palágyi Eszter beült volna mellém az autóba, a fülembe jutott, hogy felmondott a munkahelyén, a Michelin-csillagos Costesben. Erősen pletykaszagot éreztem, ezért amikor véletlenül összefutottunk az utcán a forgatás előtt, ösztönösen rákérdeztem, hogy miről van szó. A válasz még engem is meglepett: Eszter pletykákra okot adó hiányzásai mögött egy komoly betegség állt, és amondó volt, ha már hallottam a „híreket” róla, akkor szívesen tisztázza a dolgot kamerák előtt is. Így indultunk neki a beszélgetésnek, mint kiderült, mindössze két héttel a második műtétje után. Hogy miért betegítette meg a munkája, mire tanítják őt a történtek, és miként lehet mindezt összeegyeztetni azzal, hogy ő bizony szerelmes a szakmájába, és legszívesebben éjjel-nappal dolgozna, mind elmondta nekem őszintén az utazásunk alatt. Erről a szerelemről egyébként minden szava, minden hangsúlya árulkodik; ahogy mesél az ételekről, az éttermi munkáról, az általa tervezett tányérokról… A konyhaművészet és a főzés iránti szerelmét édesapjától örökölte, aki már egészen kiskorától befogta a lányát például a disznóvágásokon dolgozni. Nem csoda, ha Eszter a mai napig megkönnyezi, hogy apukája nem érhette meg a sikerei csúcsát, nem kóstolhatta meg a Costes étteremben a hazai ízeket a lánya Michelin-csillagos tálalásában. Elviszlek magammal: Palágyi Eszter, Michelin-csillagos séf.