Az elmúlt néhány évben több női higiéniai termékről is kiderült, hogy PFAS-szennyezettek

Ez a per- és polifluoralkil-anyagok rövidítése, és olyan mindenütt jelenlévő, illetve tartósan megmaradó gyártási vegyi anyagokat jelöl, amelyeket az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) számos egészségi problémával összefüggésbe hozott már. Ilyen többek között a termékenység csökkenése, a terhesség alatt tapasztalt magas vérnyomás, bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának fokozott kockázata, a gyerekek fejlődésére gyakorolt hatás, hormonális zavarok, magas koleszterinszint, az immunrendszer csökkent hatékonysága – ami a védőoltások hatékonyságának csökkenéséhez is vezet –, és a sort még tovább lehetne folytatni.

A PFAS-ek szinte mindenhol megtalálhatók, beleértve a csapvizet, a szennyezett gyártási helyszínek közelében lévő talajt, bizonyos élelmiszereket és élelmiszer-csomagolásokat, egyes háztartási tisztítószereket, sminket, sampont és más testápolási termékeket.

De a menstruációs termékekben lévő vegyi anyagok jelenléte kapta a legnagyobb figyelmet az utóbbi időben, nem utolsósorban azért, mert ezek a termékek szorosan érintkeznek a testünkkel.

A Mamavation fogyasztóvédelmi oldal és az Environmental Health News (EHN) által 2020 és 2022 között megrendelt laboratóriumi elemzések arra jutottak: a vizsgált egészségügyi betétek 48, a tamponok 22, valamint a menstruációs bugyik 65 százaléka tartalmazott PFAS-eket.

Mi több, mondja Leah Segedie, a Mamavation alapítója és szerkesztője az egyik elemzésben, a 22 termék közül, amelyek PFAS-tesztje pozitív volt, „13-at »organikusnak«, »természetesnek«, »nem mérgezőnek«, »fenntarthatónak« vagy »káros vegyi anyagoktól mentesnek« hirdettek”. Egy másik elemzés során 18 hasonló állítással forgalmazott termékből 13 pozitivitást mutatott a PFAS-vizsgálaton.

Mik is azok a PFAS-ek?

A PFAS nem egyetlen vegyi anyag, hanem egy nagyjából 12 ezer vegyületből álló család. Az 1940-es években fejlesztették ki ezeket az anyagokat, és számos felhasználási területük van:

a fazekakat és serpenyőket például tapadásmentessé, a textíliákat tartósabbá és foltállóbbá, az élelmiszer-csomagolásokat zsírállóvá, a papírt és a kartont pedig erősebbé teszik.

Az anyagokat a köznyelvben „örök vegyi anyagoknak” nevezik, mivel rendkívüli tartósságuk miatt nagyjából ennyi ideig maradnak meg a környezetben – és nem csak a környezetben.

A PFAS-eknek rendkívül hosszú a felezési idejük – vagyis az az időtartam, amely alatt egy vegyi anyag koncentrációja a szervezetben vagy a környezetben a felére csökken, majd ennek a felére, és így tovább, amíg már csak nyomokban marad.

„Nagyon hosszú időbe telik, amíg elhagyják a szervezetünket” – mondja Erin Bell, az Albany Egyetem közegészségügyi karának professzora. Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a PFOS, a két leggyakoribb PFAS-típus egyikének felezési ideje 4,8 év a szervezetben, a másik leggyakoribb típus, a PFOA esetében ez a felezési idő 3,5 év. Ez mindkét esetben több mint elég idő ahhoz, hogy hosszú távú egészségi problémákat okozzon.

A női higiéniai termékekben található koncentrációk általában sokkal magasabbak, mint például a csapvízben megengedettek, és bár ezeket nem úgy fogyasztjuk, mint a vizet, potenciálisan ugyanolyan veszélyesek, mivel a hüvelyen keresztül ugyancsak a szervezetünkbe kerülnek. 

A Mamavation és az EHN által végzett vizsgálatok szerint a tamponok PFAS-szintje a 23 vizsgált márka közül ötben 19 és 28 ppm (egy milliomodrésznyi) között mozgott. Az egészségügyi és inkontinenciabetétek 48 százalékában, amelyeknél a tesztek pozitívak voltak, ez a szint 11 és 154 ppm között mozgott.

„Amit még nem tudunk ezekről a termékekről, az az, hogy mennyi PSAF jut ténylegesen a szervezetünkbe általuk” – mondja Bell.

De hasonlóan nagy aggodalomra ad okot az is, hogy a termékek hogyan hatnak az azokat gyártó üzemekben dolgozó munkavállalókra, akik ki lehetnek téve a környezeti PFAS-koncentrációnak, és belélegezhetik vagy más módon a szervezetükbe juttathatják.

A probléma megoldása

A menstruációs termékekben található PFAS célja, hogy a termék nedvszívóképessége minél jobb legyen, és a menstruációs fehérneműk esetében foltállóbbá tegye őket. A PFAS-ek eltávolítása és kevésbé mérgező anyagokkal való helyettesítése, amelyek ugyanazt a feladatot látják el, viszonylag egyszerű megoldásnak tűnhet,

a probléma azonban, hogy a vállalatok néha maguk sem tudják, hogy a gyártási folyamat során PFAS-t használnak – sokszor ugyanis a vegyi anyagokat a beszállítóktól vásárolt nyersanyagok előállítása során használják.

A PFAS-ek véletlen alkalmazásának nyomát a termékekben található vegyi anyagok koncentrációjában találjuk. A szakemberek szerint, ha a mennyiség egy milliomodrésznyi (ppm) vagy annál alacsonyabb, az általában azt jelzi, hogy a gyártó talán nem is tud a PFAS-ek jelenlétéről, mivel az ilyen mértékben nem befolyásolja a termék működését vagy hatékonyságát.

A vegyületek szándékos használata azonban már más kérdés. „Általában több száz vagy több ezer ppm-et találunk a termékekben – mondja Graham Peaslee, a Notre Dame-i Egyetem professzora. Ez elég magas ahhoz, hogy arra utaljon, hogy a gyártó szándékosan alkalmazza ezeket. „Sajnos erre nincs szabályozott határérték” – teszi hozzá Pleaslee.

Amíg azonban nem születnek végrehajtható szabályozások, és az ipar nem talál biztonságos, nem mérgező anyagokat a PFAS-ek helyettesítésére, addig a vegyi anyagok továbbra is mindenütt jelen lesznek. 

Eközben a menstruációs és egyéb higiéniai termékek miatt aggódó embereknek nincs sok lehetőségük – ennek ellenére azonban, amikor csak lehetséges, érdemes az elővigyázatosságot választani. Rengeteg alternatív menstruációs termék létezik már, amelyek kevésbé terhelik a környezetet és valószínűleg biztonságosabbak számunkra is. Manapság egyre könnyebb vegyi anyagoktól mentes menstruációs termékeket találni, beleértve mosható betéteket, bizonyos menstruációs fehérneműket, valamint a szilikon- és természetes gumiból készült kelyheket. 

***

Június 3-án, 21 órakor a Viasat3 csatornán láthatjátok a Ki vele! közösségi talkshow következő epizódját, amelyben a női vérről lesz szó, a menstruációtól a menopauzáig tabuk nélkül. A beszélgetésben Csepelyi Adrienn kérdezi Tapasztó Orsi influenszert és mentálhigiénés szakembert, Nyáry Luca írót, modellt, Kovács András Péter humoristát és dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyászt. Ahogy megszokhattátok, D. Tóth Kriszta, D. Tóth András és ifj. Fegyverneky Sándor is csatlakozik a beszélgetéshez.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Masanyanka

Mózes Zsófi