24 óra vs. 28 nap

Mennyivel könnyebb lenne, ha „azokon a napokon” – mert szendén, szemünket lesütve még mindig így nevezzük a menstruációt, ahelyett hogy kimondanánk, mi történik velünk – nem kellene bemennünk a munkahelyünkre, ha úgy érezzük, hogy járni is nehéz. Milyen szép is lenne, ha a sportolónak, aki történetesen nő, eszébe se jutna hormontablettákkal késleltetni a menstruációját, mert esetében nem minősülne nevetségesnek, szégyenteljesnek egy átvérzett bugyi vagy tornadressz, vagy éppenséggel kapna néhány nap haladékot, ha a fájdalmas menstruációja idejére esik a megméretés.

Milyen csodás is lenne, ha az édesanyák nem rejtegetnék otthon a tamponjaikat és betétjeiket, és a gyerekeik úgy nőnének fel, hogy a női vér az élet része. És ehhez igazodva is létezhet az emberiség.

De mivel a férfiaknak is van ciklusuk, ami a nőkkel ellentétben nem 28 napig tart, hanem 24 óráig, és értelemszerűen napi ismétlődésben zajlik – nem túl igazságosan –, ehhez idomult a világ.

Ők magasabb tesztoszteronszinttel indítják a reggelt, magasabb az adrenalin- és a kortizolszintjük is, ami a nap folyamán ingadozik. És mindent ez határoz meg.

A reggeli ébredés után a reggeli szex, a munkába indulás, a munkában töltött órák mind a férfi bioritmushoz igazodnak, „ez szabja meg a világ órájának működését” – mondja Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász a Ki vele! soron következő, a női vérről szóló epizódjában. 

Mivel a férfiak tesztoszteronszintje a nap folyamán változik, a hangulatuk, a libidójuk is ennek függvényében alakul: a reggeli órákban tetőzik, ezért ők ekkor a legenergikusabbak, magabiztosabbak, impulzívabbak és temperamentumosabbak, ami összefügg a nemi vágyukkal is. Délutánonként, amikor a tesztoszteronszint már alacsonyabb, és a férfiak hangulata kiegyenlítettebb, még mindig van elég energiájuk ahhoz, hogy motiváltak, koncentráltak maradjanak. Így ez még mindig igazán jó időszak számukra a munka elvégzésére. Tesztoszteronszintjük esténként éri el a mélypontját, és gyakori, hogy ilyenkor az energiájuk is csökken. Ekkor nyugodtabbnak érzik magukat, emellett kevésbé valószínű, hogy kedvük támad a szexhez vagy az intimitáshoz, és a tesztoszteron alacsony szintje miatt nehézséget okozhat számukra az erekció megtartása is.

férfiak nők menstruáció női ciklus férfi ciklus női vér
Dr. Benkovics Júlia – Fotó: Viasat3 / Fábián Bori

Benkovics Júlia hangsúlyozza: a női bioritmus ezzel szemben havonta igényelne egy több napig tartó lelassulást, hiszen a 28 nap négy fázisból áll, és vannak hetek, amikor sokkal ingerlékenyebbek a nők, több fájdalmat, kellemetlenséget tapasztalnak.

De a társadalom nincs felkészülve még a menstruációra sem – ha így lenne, a nyilvános vécék mellett is találnánk kézmosót vagy kézfertőtlenítőt. És ez még mindig a legkevesebb. Hiszen ott van a follikuláris, az ovulációs és a luteális fázis is. 

Férfi és női ciklus: élet a tesztoszteron, ösztrogén és progeszteron váltakozásában

Noha a férfiaknak és nőknek ugyanazok az alapvető hormonjaik, a hormonszintjeik gyakran óriási mértékben térnek el egymástól, és ezek váltakozásának módja is nagyon különböző – ahogy arról az imént írtunk.

Azt már tudományosan igazolták, hogy a női hormonciklus nagyobb valószínűséggel hat a nőre fizikailag, mint a férfi hormonciklus a férfira. A menstruáció folyamán gyakran tapasztalnak a nők gyomor-, alhasi és fejfájdalmakat, menstruációs görcsöket, hőhullámokat, mellérzékenységet, migrént, arról nem is beszélve, hogy a premenstruációs szindróma is sokaknál jelentkezik, ami szintén testi tünetekkel társul. Illetve sok nő a peteérés alatt is tapasztal kellemetlen panaszokat.

Az is nehezíti a férfiak bioritmusához való alkalmazkodást, hogy a nők általában hétről hétre másképp érzik magukat attól függően, hogy éppen hol tartanak a ciklusukban, szemben azzal, hogy a férfiak naponta tapasztalják meg a magaslatok és mélységek váltakozását.

A nők a 28 nap első két hetében az ösztrogénszint-emelkedéssel szembesülnek, ami fokozza a hangulatukat és az energiájukat. A második héten elkezd a tesztoszteronszintjük is emelkedni, de a magas ösztrogén- és tesztoszteronszint kombinációja még mindig jó hangulathoz és aktív libidóhoz vezet.

Ám harmadik héten már a progeszteronjuk emelkedik – miközben az ösztrogén csökken –, és ez lanyha hangulathoz vezethet; egyes nők érzelmileg is levertnek érezhetik magukat ebben az időszakban. A negyedik héten pedig már annyira alacsonyan van az ösztrogénszintjük – és ezzel együtt a progeszteronszintjük is csökken –, hogy az ingerlékenységet, fizikai tüneteket és rosszkedvet okoz.

A ciklus folyamán történtek nagyon sok ingert jelentenek a női test számára, és ez szöges ellentéte a férfiak tapasztalatainak. Azt már a hormonklinikák is megállapították, hogy a férfiak ciklusa sokkal előnyösebb, hiszen 24 óra alatt véget ér. És annak ellenére, hogy újrakezdődik, nem terheli heteken át a testet.

Női ciklus: menstruációs, follikuláris, ovulációs, luteális fázis

A női ciklus esetében négy különböző fázisról beszélhetünk: menstruációs, follikuláris fázisról, valamint az ovuláció és szekréció fázisáról. Ezek mindig ugyanabban a sorrendben zajlanak le, és különféle tüneteket produkálnak.

A menstruációs fázis körülbelül a 28 napos ciklus első napjától általában a hatodikig tart. Ilyenkor a méhnyálkahártya legfelső rétege kiválasztódik a méhnyakon keresztül, és lelökődik, méghozzá vérzés formájában.

Annak érdekében, hogy ez a réteg könnyebben leválhasson, a méh többször is összehúzódik, és az összehúzódások során sok nő fájdalmat, illetve görcsöket tapasztal ebben a néhány napban.

Ezt követi a follikuláris fázis, ami a hetedik naptól a tizenharmadik napig tart. Ebben az időszakban érik a tüsző a petefészekben. A tüsző tartalmazza a petesejtet, és annak ellenére, hogy a nőnek két petefészke van, általában csak egy petesejt érik meg ciklusonként, miközben a méhnyálkahártya ismét felépül, hogy a petesejt egy esetleges megtermékenyítés után befészkelhesse magát.

Az ovuláció a ciklus közepe körül jelentkezik. Ilyenkor megreped a tüsző, és a petesejt az egyik petevezetéken keresztül elvándorol a méhbe. Ezt kísérheti alhasi fájdalom, amit nem minden nő tapasztal. De ebben az időszakban a méhnyakváladék a méhszáj közelében folyékonyabbá válik, és a méhszáj enyhén kitágul. A spermiumok ezáltal a méhen át eljutnak a petevezetékbe, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. A női ciklus termékeny napjai az ovuláció előtt négy-öt nappal kezdődnek, és a peteérés után két-három nappal érnek véget. Ha nem történik meg a megtermékenyítés, akkor a petesejt elhal, és a következő menstruáció során kiürül a szervezetből, méghozzá a méhnyálkahártyával együtt.

A női ciklus utolsó fázisa a luteális fázis, ami a menstruációs ciklus második fele. A luteinizáló hormon (LH) hatására keletkezik a sárgatest, ami a progeszteront termeli. Ennek a méhnyálkahártya megvastagodásánál van szerepe, és a megtermékenyített petesejt fogadására való felkészülésben. Ha a petesejtet nem sikerült megtermékenyíteni, a sárgatest visszafejlődik, és a progeszterontermelés megszűnik. Progeszteron nélkül a méhnyálkahártya nem tud fennmaradni, lassan leválik, ami vérzéshez vezet. 

Férfi ciklus: napi hormoncsúcsok és -mélységek

Noha a férfiak tesztoszteronszintje reggel emelkedik és estére csökken, azért napról napra, sőt évszakról évszakra is változik, egyes kutatások szerint októberben tetőzik és áprilisban cseng le – ennek tudatában egyre több kutató vizsgálja, hogy ezek az ingadozások eléggé szabályosak-e ahhoz, hogy egyfajta férfi „menstruációról” beszélhessünk, azaz manstruációról – szójátékosan –, amelyről ITT írtunk részletesebben.

Jed Diamond pszichoterapeuta szerint például létező jelenség a manstruáció. Ő alkotta meg az ingerlékenyférfi-szindróma kifejezést is (Irritable Male Syndrome, IMS), ami a premenstruációs szindrómához hasonló tünetegyüttessel jár, elsősorban letargiát, nyűgösséget, érzékenységet, dühöt, fáradtságot, megcsappant libidót okoz, és ez jellemzően a tesztoszteron alacsony szintjéhez kötődik. 

Az IMS létezése azonban egyelőre csak feltételezés, egyes kutatók szerint a tesztoszteron havi változásai nem elég szabályszerűek és erőteljesek ahhoz, hogy önmagunkban ilyen szimptómákat okozhassanak.

Mások meg azon a véleményen vannak, hogy ez az egész tünetegyüttes tulajdonképpen a nőkkel való empatizálásról szól, semmint férfi „menstruációról”.

De kétség sem férhet ahhoz, hogy a férfi ciklus létező, méghozzá annyira, hogy képes egy teljes bolygót irányítani. Vajon a női ciklust mikor ismerjük el legalább annyira, hogy ne legyen ciki kimondanunk, ha éppen menstruálunk? És ne legyen a társadalom szemében felháborító, ha a ciklusunknak megfelelő döntéseket hozunk, és ahhoz igazodva alakítjuk az életünket. Pont, mint a férfiak.

***

Folytassuk a közös gondolkodást a témáról június 3-án, hétfőn este a WMN és a Viasat3 Ki vele! közösségi talkshow-jában!

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / C.J. Burton

Bereczki Szilvia