Ahogy mások ítélnek meg, úgy ítéled meg te magadat is?

A műsor első perceiben Cinthya, Kriszta és Andrea mesélnek arról, hogy a közösségi média és általában az emberek véleménye mennyire befolyásolja azt, hogy szépnek érzik-e magukat. „Ha kiraksz egy olyan videót, amin nem használod a fogfehérítő filtert, akkor nem te vagy az, aki menő, mert nem használ filtert, hanem te vagy az, akinek sárga a foga. És olyan bántó kommentek érkeznek, hogy undorító a fogad, és igénytelen vagy. Ez egy csordaszellem, és az ember nem akar negatív értelemben kilógni. […] Az én önbizalmamat is nagyon megtépázta a social media. Nagyon rosszul érint, hogy a kommentelők szerint én vagyok a »legcsúnyább«, sok kommentben köszön vissza, hogy »ocsmány« vagyok” – meséli Cinthya Dictator, akinek a vallomása mindenkit megdöbbent. Pedig D. Tóth Kriszta is megtapasztalta, hogy milyen ez a kiszolgáltatottság: 9 évvel ezelőtt, a 40. születésnapján egy 365 napos smink és filter nélküli fotósorozatot indított. 

„Amikor belépsz egy térbe, nemcsak te mint ember lépsz be, hanem a külsőd is, amiről rögtön mindenkinek, aki abban a térben tartózkodik, megfogalmazódik valamilyen állítás, vélemény a fejében. 

És ezt az ítélkezésklímát érzed, és hat arra, hogy hogyan viszonyulsz magadhoz” – mondja Kriszta.

egészség testkép böjt Fajgerné Dudás Andrea Júlia Cinthya Dictator Ki vele! Dr. Schwab Richárd

Nem kellene hogy számítson, mit mondanak mások

Fajgerné Dudás Andrea képzőművész azt mondja, ő nem olvas kommenteket, és amikor saját magát festi, általában úgy dönt, hogy „nem teszi rá a filtereket”, amik eltakarnák a striáit – ehhez például Frida Kahlo és az ő képein is megjelenő összenőtt szemöldöke ad neki erőt. „Miért kéne bárkinek megmondanom, hogy szép vagy nem? Ez ízlés dolga, és folyamatosan változik. Sosem fogunk konszenzusra jutni abban, hogy mi számít szépnek. 

Én akkor is jól éreztem magam a bőrömben, amikor én voltam a legmagasabb és legkövérebb lány az osztályban. 

A művészetem nem szól másról, mint az életem során a testemhez és a nőiségemhez kapcsolódóan felmerülő kérdésekre való reflektálásról.”

Andrea azt is elárulta, eddig mindent megadott a testének, amitől jól érezte magát, de most, a 40-hez közeledve arra jutott, hogy az egészsége, illetve a „tartósítása” miatt változtatnia kell bizonyos dolgokon.

Ezt Schwab Richárd gasztroenterológus is megerősíti: egészségi okokból a nőknek 40 körül, a férfiaknak viszont már előbb el kell kezdeniük foglalkozni a testükkel. 

Az egészséges életmód titka: kevés kalória és alapvetően növényi étrend

A szakember azt mondja, az egészséges testhez sok út vezet, és ma már egyre többet tudunk arról, hogy milyen módszerek segítenek a leginkább elérni azt, hogy sokáig maradjunk jó formában – szigorúan egészségi szempontból. 

„A kevesebb kalória az jobb. 

Attól, hogy több étel áll rendelkezésre, nem előny, ha többet eszünk. 

Hogy ezt hogyan tudjuk elérni, ebben vannak különböző trendek. És abban nincs különbség, hogy ezt elválasztó diétával, ablakos böjttel vagy böjttel érjük el. Az a tapasztalat, hogy nehezebb azt mondani egy hedonista embernek, hogy 30 százalékkal kevesebbet egyen, mint egy olyan pozitív stresszt tenni rá, hogy kap jutalmat, de csak, mondjuk, délután kettőkor.” 

egészség testkép böjt Fajgerné Dudás Andrea Júlia Cinthya Dictator Ki vele! Dr. Schwab Richárd

Amint azt a szakember kiemelte: ezt a változást nem egyik pillanatról a másikra kell megvalósítani, hanem szépen, fokozatosan. Arra is kitért, hogy valóban az alapvetően növényi étrend az ideális orvosi szempontból, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen meg kellene vonnunk magunktól a húst: „Nem kellene démonizálni a húst, 

nem a hússal van a baj, hanem a nagyipari hústermelés mai formájával, ami egészségtelen termékeket hoz létre a termelésmaximalizálás miatt. Ha jobb minőségű húsból hetente vagy havonta keveset ennénk, az teljesen egészséges lenne.

Érkeznek hozzánk páciensek, akiknek dokumentáltan tragikusan rossz a bélflórájuk, antibiotikus kezelés vagy műtét miatt. És akkor elkezdenek egy alapvetően növényi alapú diétát, ami nem kizárólagosan növényi, de a magyar átlaghoz képest sokkal több zöldséget tartalmaz, és egy év múlva nagyon jelentősen javul a bélflórájuk, 3-4 év alatt pedig teljesen regenerálódik. De az nagyon fontos ezen a téren, hogy mindenki lassan alakítsa át az életmódját, ne akarjon drasztikus változásokat azonnal.”

A gasztroenterológus beszélt még arról is, hogy pontosan hányféle növényi eredetű tápanyagot kellene fogyasztanunk, és miért tartja fontosnak, hogy szakemberként olyan megoldásokat ajánljon, ami mindenki számára kivitelezhető, anyagi helyzettől függetlenül. 

A beszélgetés végén újra visszatérünk az első témához, a testünk megítéléséhez, de kicsit más aspektusból. A Breakout Room vendége ugyanis átrendezi a stúdióban ülők gondolatait arról, hogyan ítéljük meg egymást és magunkat. De ehhez már meg kell hogy nézzétek a ma esti Ki vele!-epizódot: 21 órától a Viasat3 csatornán.

Fotók: VIASAT3 / Fábián Bori

Tóth Flóra