(Hirdetés)

2011-ben egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a házaspárok 31 százaléka rendszeresen hazudik a párjának, ha anyagi ügyekről van szó. Ezek a hazugságok az ártatlan füllentésektől (úgyis mint egy soron kívüli cipővásárlás, esetleg hétvégi kiruccanás) az egészen komoly ügyekig terjedtek, mint amilyen például egy eltitkolt bankszámla, felhalmozódott, gigantikus adósságok, netalántán az elhatalmasodó szerencsejáték-függés. A megkérdezettek 67 százaléka állította, hogy amikor végül lebuktak a párjuk előtt, az hatalmas vitához vezetett. Olyannyira, hogy 42 százalékuknál helyrehozhatatlanul megsérült a kölcsönös bizalom, 16 százalékuknál pedig egyenesen válással végződött a dolog.

Hogy Magyarországon mennyire vagyunk őszinték egymással a házasságban az anyagiak terén, arról sajnos nem állnak rendelkezésünkre pontos statisztikai adatok. A tapasztalat azonban itthon is azt mutatja, nem eléggé.

Amikor két ember úgy dönt, hogy összeköti az életét, óhatatlanul is felmerül, hogyan folytassák az anyagi dolgaikat. Az esetek döntő többségében ilyenkor úgyszólván összeöntik az addig különálló vagyonokat, hogy onnantól közös bankszámláról, két külön bankkártyával, de átlátható módon intézzék a pénzügyeiket. Másképp áll a helyzet, ha a két fél a házasságkötéskor már külön-külön egy jól körvonalazható, kialakultabb egzisztenciával rendelkezett. Az ő esetükben ilyenkor nem biztos, hogy megéri közös bankszámlát nyitni. Ettől függetlenül persze kaphatnak hozzáférést, aláírási jogot, vagy rálátást egymás banki ügyeire. Ezzel a két esettel rendszerint nem is szokott probléma adódni egészen addig, amíg a házastársak rendszeresen, és legfőképp teljesen őszintén megbeszélik egymással a pénzügyeket.

Akkor kezdődik a probléma, ha valami miatt az egyik fél a másik háta mögött saját bejáratú, titkos dugipénzt halmoz fel – ez pedig sajnos jóval gyakrabban előfordul, mint gondolnád. A tapasztalat ráadásul azt mutatja, hogy a lebukásra való esély szinte elkerülhetetlen. Ezért is nagyon fontos, hogy már a házasság, vagy az összeköltözés legelején nyílt lapokkal játsszunk. Az apró anyagi füllentések ugyanis idővel egyre nagyobb hazugságokká válnak, és kár lenne ezeket a financiális problémákat egy életen át tolni magad előtt.

A házasságon belül kezelt pénzügyek vezérfonala tehát mindenképp az őszinteség és a kölcsönös bizalom. A pénzügyi simlik és a félrelépés ugyanis egy dologban feltétlenül hasonlítanak egymásra: a végén mindig minden kiderül.

Ahogy Murphy törvénye is kimondja: ami el tud romlani, az el is romlik – a pénzügyi folyamatokban is mindig akad egy gyengébb láncszem, ami miatt a titokban tartott dugipénzre egyszer csak fény derül. A különböző számlák levelezési címébe hiba csúszhat. Vagy Eris, a viszály istennőjének almájához hasonlóan véletlenül kimegy a címre egy olyan banki kivonat, aminek nem lenne ott semmi keresnivalója. Géphiba miatt leragasztatlanul megy ki egy banki boríték... vagy véletlenül összetapad a kettő.

De akár egy tragédia is szülhet egészen kínos helyzeteket. Gondolj csak bele, hogy egy hirtelen halál esetén – ha addig sikerült is eltitkolni a másik elől a tartalékokat, – milyen mennyiségű szutyok törhet fel gejzírként a mit sem sejtő házastársak előtt! Rém kellemetlen helyzetbe kerül a hátrahagyott özvegy, ha a helyszínen derül fény egy eltitkolt gyerek nevére kiállított bankszámlára, vagy egy titkos lakásra. Ezek a megvezetések pedig utólag akár egy egész életet felülírhatnak.

„Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned!” – mondta Mark Twain. Ez pedig különösen igaz, ha a házasságon belüli anyagi ügyekről van szó. Ne szégyenlősködj tehát, ha a friss kapcsolatodban az anyagiakról esik szó: a pénzügyi tudatosság és őszinteség biztosan a kapcsolatod javára válik majd!

 Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Maridav

-

A pénzügyi tudatossággal kapcsolatos témák megjelenését az OTP Bank támogatja.