(Hirdetés)

Álmodozás

Valamikor szeptember legelején, nagyjából három-négy nappal azután, hogy hazaérünk a nyári vakációról, máris elkezdjük tervezni a következőt, a télit. Onnan hazafelé pedig, még út közben a következő utazást.

Így megy ez nálunk: utazástól utazásig élünk, ez foglalja keretbe a hétköznapjainkat, ad értelmet az esti beszélgetéseknek, sőt még a csúnya szavakért bedobott aprópénznek is.

Ez lesz ugyanis minden elkövetkező utazás fagyipénze, amit csak az indulás előtti napokban szabad megszámolni. Ilyenkor tudjuk meg, hogy mennyit káromkodtunk össze, és az milyen sok gombócra lesz elég.

De a perselyben gyűlő pénz mellett az utazásra való teljes összeg is fontos tényező. Nemcsak azért, mert nyilván ez a feltétele, hogy valameddig eljussunk az autóval, és legyen szállásunk is, hanem azért is, mert a tervekhez rendelt költségek keretet adnak. Először mindenki bedobhatja teljesen szabadon engedve a fantáziáját, hol látná magát szívesen a jövő nyáron. Nincsenek határok, nincsenek szabályok. Az, hogy mit engedhetünk meg magunknak, majd csak egy későbbi fázisban lesz érdekes.

Így hangzott el múlt szeptemberben egy csodás osztrák hegyi nyaralás után Görögország, Olaszország, majd Málta is. A hegy-tó kombó annyira tetszett tavaly, hogy ehhez idén is ragaszkodunk. A nyári pihenés során általában két hétre igyekszünk eltűnni úgy, hogy egy-egy hetet különböző helyeken töltünk. És mivel idén férjhez megyek, a mostani nyaralás afféle nászút is. Simán lehet, hogy George Clooney lesz majd a szomszédunk, ugyanis egyik célunk a Comói-tó! Innen megyünk át egy hétre Svájcba, Interlackenből teszünk majd csillagtúrákat a környéken.

Valóság

Most jön a dolog praktikusabb része, amikor megnézzük: hogyan sikerült mindkettőnk éve, hiszen nem a havi fizetés jelenti az alapot az utazásokhoz. Előre is félreteszünk, illetve a vállalkozásunk eredményétől is függ, hogy meddig megyünk el az adott évben.

Ami a vakáció térképészeti részét illeti, ez a feladat a jövendőbeli férjemre hárul. Kiteregeti a nappali padlóján a nagy léptékű térképet, és egészen az indulás napjáig tervezgetni az útvonalakat, úti célokat, irányokat. Kiszámolja, mennyi benzinpénz kell, és milyen autópálya matrica szükséges. Ezzel párhuzamosan én a szállásokat keresgélem.

Aztán következik a pénzügyi tervezés. Ő a készpénzre esküszik, én inkább kártyás vagyok. Egy kártya mindenképpen szükséges ahhoz, hogy szállást foglaljunk, még akkor is, ha sok helyen nem kérnek előleget. És az én kártyámat használjuk akkor is, amikor repülővel utazunk.

Végül nyomok néhány entert, és lefoglalom a kiválasztott szállásokat. Innentől már bombabiztos, hogy utazunk, ezzel pedig fel is gyorsulnak az események. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy itt a nyári szünet!

Az utazás reggelén pedig a szokásos felállás: a bőröndök a kocsiban, kicsit veszekszünk, mert a sofőr szerint, (aki nem én vagyok), az utastérben nem lehet holmi, csak a csomagtartóban. Egy utolsó ellenőrzés a lakásban is; „Útlevelek? Készpénz? Kártya?!”.

Aztán a viháncoló, teljesen besózott kisfiam segítségével rázárjuk az ajtót az unalomra, és egyszerre kiáltjuk: Kezdődik a kaland!

A szakember öt tanácsa az utazás pénzügyi tervezéséhez: 

1.

Ami a bankkártyát illeti, érdemes megnézni, hogy a kártyához tartozik-e biztosítás, illetve hogy az mit, milyen mértékben biztosít? Már ezzel is rengeteg időt és pénzt megspórolhatsz.

2. 

Ha repülőjegy vásárlásra, szálloda foglalásra, vagy autó bérlésre is használni szeretnéd a bankkártyádat, akkor elsősorban a VISA vagy a MasterCard dombornyomott kártyával jársz jól. A két kártya kontinensenként némi eltéréssel, de ugyanazt a széles elfogadói hálózatot jelenti. Mindkettőnek vannak prémium változatai, amelyek az utazási szolgáltatások terén biztosítanak többletet. Ilyen a díjmentes reptéri váró, családi BBP biztosítás, sürgősségi kártyapótlás. Érdemes utánanézni, hogy a külföldön végzett bankkártyás vásárlás után a bank fölszámít e külön költséget. Az OTP Banknál például a belföldi vásárlásokhoz hasonlóan a kártyás fizetés külföldön is díjmentes.

3.

Forint alapú kártyák esetén a külföldi tranzakciókat a bank az aktuális deviza-eladási árfolyamon konvertálja át, így a kártyabirtokos a készpénz/valuta váltáshoz képest jobban jár. Ez a kártyahasználat kényelme és biztonsága mellett további érv a plasztik mellett. Pont ezért okosan teszed, ha csak minimális készpénzt viszel magaddal.

4.

Ami viszont a hitelkártyákat illeti, azok a repülőjegy vásárlásakor, és külföldi tartózkodás során is széles körűen használhatók. Ezen túl kifejezetten ajánlatos hitelkártyát használni akkor, ha interneten keresztül foglalsz szállást. Ilyenkor ugyanis a keret terhére a foglalás megtörténik, de az összeget ténylegesen nem terhelik rá.  A kártya további előnye, hogy belföldi és külföldi vásárlások esetén egy százaléknyi visszatérítés járhat a költések után.

5.

Nem csak a bankkártyákhoz járhat biztosítás. Számos olyan hitelkártya is van, amihez teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás kapcsolódik a kártyabirtokos és családja részére is, ami nem egy utolsó szempont. A kártya használata vásárlás esetén külföldön és belföldön is ingyenes. Váratlan események és extra kiadások fedezésére pedig a külföldi utazás során is rugalmas tartalékot biztosít a hitelkártya, melyet a hitelkeret erejéig szabadon használat a kártyabirtokos, akár nagyobb egyösszegű kiadások fedezésére is.

Kárpáti Judit

-

Köszönjük Rajmonné Veres Ibolyának és Kuhárszki Andrásnak, az OTP bank igazgatóinak a praktikus tanácsokat.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Sunny studio