Magadnak fogadd meg!

Az ígéretet magunknak tesszük, nem kell a gyerek előtt elmondani, de képzeljük oda magunk elé, amikor az ölünkben ül, hozzánk bújik... vagy egyszerűen csak ahogy ránk mosolyog. És kezdjük el magunkévá tenni ezeket a gondolatokat. Ha kinyomtatjuk, olyan helyre tegyük ki, amit csak mi látunk. Az íróasztalunk ajtajának belső oldala, a kamra eldugott szeglete, a konyhaszekrény oldala, stb...

A saját listád

Én, ............................................... (a saját neved), a boldogságod érdekében az alábbi ígéreteket teszem:

1. Ígérem, hogy nem akarok tökéletes szülőddé válni. Megelégszem azzal, hogy elég jó szülő vagyok, aki követ el hibákat, de akinek a szeretetében és elfogadásában sosem kell kételkedned.

2. Tőled sem várom el, hogy tökéletes légy.

3. Soha nem mondom neked, hogy „nem vagy elég jó”, vagy hogy „nem vagy képes megtenni valamit”.

4. Tiszteletben tartom a szükségleteidet, érdekeidet és jogaidat.

5. Nem hasonlítalak össze más gyerekekkel. Tisztában vagyok vele, hogy te egyszeri és megismételhetetlen vagy.

6. Megvédelek az erőszak minden formájától, és én magam sem alkalmazok erőszakot veled szemben. Nem emelem rád a kezem, de szavakkal sem bántalak. Nem hozlak megalázó, megszégyenítő helyzetbe.

7. Ígérem, hogy őszinte leszek veled, és életkorodnak, fejlettségednek megfelelően válaszolok a kérdéseidre, akármire is vonatkozzanak azok. Igen, a szexszel vagy az elmúlással kapcsolatos kérdésekre is.

8. Ígérem, hogy ha valami olyat teszel, amivel nem értek egyet, akkor sem téged minősítelek, hanem azt, ami történt. Nem mondom, hogy „rossz vagy”, csak azt, hogy amit tettél, az miért nem jó.

9. Törekszem rá, hogy inkább a jó dolgokat vegyem észre benned a rosszak helyett.

10. Nem büntetlek, hanem fegyelmezlek. Segítek neked a határok és szabályok betartásában, és úgy létezem melletted, hogy tudd: mindenkor fontos vagy számomra!

11. Mindent megteszek azért, hogy biztonságban légy. Nemcsak a valódi világban, hanem az interneten is. Nem tilalommal, hanem tudással és figyelemmel próbállak megóvni.

12. Komolyan veszem a félelmeidet.

13. Beszélgetek veled, odafigyelek rád, és nem terhellek olyan dolgokkal, amelyek nem a gyerekkorod részei.

14. Az apádat/anyádat akkor is a szülőtársamnak tekintem, ha elváltunk.

15. Ígérem, segítséget kérek, ha úgy érzem, hogy a fenti ígéreteimet nem tudom betartani.

Őszintén és szeretettel teszem ezt az ígéretet a gyereke(i)mnek!

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Photo and Co