Az egészség meg a térerő

Sokat beszélünk arról, milyen veszélyt jelenthet a digitális kor a gyerekeinkre. Tudjuk, hogy a gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy megvédjék őket a média káros hatásaitól, és hogy biztonságban lehessenek az online térben is. De a szülőkkel kevesebbet foglalkozunk. Pedig ha valahol, akkor ezen a téren elkél egy picivel több információ nekik is. Pár hete a Facebook került elő. Most beszéljünk a mobiltelefonokról.

Csak egészség legyen meg térerő – énekelte (huh, 13 éve!) Hajós András, és ha akkor ez igaz volt, azóta csak még igazabb lett.

A mobiltelefon a mai kor rózsafüzére. Profán hasonlat, de ha belegondolunk, valahol mégis igaz.

A mobil mindig velünk van, segít nekünk, ott lapul a zsebünkben, megoldást ad, fényt az éjszakában, vele alszunk el este és reggel rá ébredünk.

Mókás és hasznos kis szerkezet, ami a mindennapjaink része. Olyannyira, hogy nem ritkán akkor is nálunk van és foglalkozunk vele, ha a vacsoraasztalnál ülünk, vagy éppen beszélgetünk.

A gyerek mellett sokszor pont azért vesszük elő a telefont, mert nem akarunk (tudunk) leülni a számítógép elé. A munkát viszont el kell végezni. Amit tudunk, telefonon megcsinálunk, gyorsan megnézzük hogy milyen levelek jöttek, ki mit posztolt, vagy hogy mi történt a nagyvilágban. Azt hisszük ezzel teszünk jót, hiszen tulajdonképpen hiába csinálunk valami mást, addig is a gyerekkel vagyunk. (Na jó, lehet, hogy az is előfordul néha, hogy játszunk picit.)

Egy szülő, egy gyerek, egy telefon

Egy most közzétett amerikai tanulmány, ami a szülők, a gyerekek és az okostelefonok közötti dinamikákat kutatta, néhány nagyon fontos és tanulságos megállapításra jutott.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Egy bostoni kutatócsoport rejtett kamerával figyelte, hogy viselkednek gyerekes szülők egy gyorsétteremben. Arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran használják a szülők az okostelefonjukat, és ez hogyan hat a szülő-gyerek kapcsolatra.

Megfigyelték, hogyan reagáltak a gyerekek, amíg arra vártak, hogy a szülő a mobiltelefonról rájuk emelje a tekintetét. Vagy hogyan próbálták a gyerekek felhívni magukra a figyelmet. Kiderült, hogy a gyerekek egyre erőteljesebb és követelőzőbb figyelemfelhívási kísérlete a szülő egyre ingerültebb válaszreakcióját váltotta ki. A szülők egyre feszültebbek lettek és a közös étkezés hangulata, a szülő-gyerek beszélgetésének hangneme egyértelműen összefüggött a szülő mobilhasználatának idejével és elmélyültségével.

A kutatók megállapítása szerint

ha a mobiltelefon is elöl volt az étkezés során, és azt a szülők rendszeresen használták, akkor a szülők és a gyerekek közötti interakció rossz irányt vett.

Vagy nem is kommunikáltak, vagy ha igen, akkor negatívan, durván.

Verseny a figyelmért

Nem túl meglepő módon, ha a szülő a mobiljára figyel és nem a gyerekre, az azt az érzést kelti a gyerekben, hogy versengenie kell a telefonnal a szülő figyelméért. A mindenhol jelen lévő mobiltelefonok alapvetően befolyásolják a szülők és a gyerekek együtt töltött idejének minőségét. A legnagyobb kockázata annak van, hogy a szülő figyelme elvész (nem a gyerekre irányul). Ezt követi az a veszély, hogy a gyerek igényeire, szükségleteire a telefonnal foglalkozó szülő türelmetlenebbül reagál.

A szülő-gyerek kapcsolatot hátrányosan befolyásolja ha emilekre reagálunk, a Facebookot nézegetjük amíg a gyerekünk arra vár, hogy rá figyeljünk. Elég nyilvánvalóan

nem tesz jót a kapcsolatnak, ha a gyerek azt érzi, hogy nem olyan fontos, mint a telefon.

Érdemes tehát átgondolni hogyan hatnak ránk és a szülői képességeinkre a mobiltelefonok és a digitális kor egyéb eszközei? És mennyire változtatnak meg minket szülőként?

Legyenek szabályok

A Gyermekorvosok Amerikai Szövetsége ezt felismerve, néhány hete tette közzé a hírt, hogy egy olyan ajánláson dolgozik, amely arról fog szólni, hogyan használják a szülők a gyerekek jelenlétében a mobiltelefont. Annyit máris elárultak a készülő anyagból, hogy azt fogják javasolni, hogy étkezéskor, fektetési időben és amikor a gyerekkel beszélgetünk, egyáltalán ne vegyük elő a telefont. Szintén ajánlani fogják, hogy

a szülők hozzanak létre úgynevezett kütyümentes övezeteket a lakásban (például a hálószobát), és határozzanak meg ilyen időszakokat is (például a vacsoraidőt).

Abban mindenki egyetért, hogy az átgondolt és tudatos mobiltelefon használat nem csak a szülő-gyerek kapcsolatnak tesz jót, hanem példát mutat a gyereknek is arra, hogyan tudja majd később maga is jól használni a mobiltelefonját és más eszközeit. Így elkerülhetjük, hogy idővel majd mi versengjünk a kamasz gyerekünk figyelméért egy alkalmazással vagy a telefonnal.

Fontos, hogy elég érzékenyek legyünk, amikor a gyerekünkkel beszélgetünk. Ehhez viszont időnként rá kell nézni a másikra, hogy lássuk az arcán a jeleket: a türelmetlen közlését, a vágyét, hogy figyeljünk rá. Vagy egyszerűen csak azért, hogy ne maradjunk le az olyan fontos pillanatokról, amik így kezdődnek: „Anya, nézd!”

dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/sirtravelalot