Biztos te is úgy gondolsz magadra, mint aki jó példát mutat a gyerekének. Ha te nyomkodod a telefont, illetve ülsz le a számítógép elé, akkor arra általában jó okod van rá: muszáj megnézni valamit, haza kellett hozni a munkát, időt spórolsz azzal, ha a neten vásárolsz, stb...

Azok a szülők, akik a munkájuk során számítógéppel is dolgoznak, magabiztosan  mondhatják, hogy ők csak a munka miatt töltik az idejüket a képernyő előtt. Ez a friss kutatás viszont arra is rámutat, hogy a munkán kívül az idejük jó részét a szülők is ugyanazokkal a dolgokkal töltik, mint a gyerekek: a barátaikkal, ismerőseikkel beszélgetnek, videókat néznek, végigböngészik a közösségi oldalakat...

Ráadásul ez a napi kilencórányi képernyőbámulás általában úgy jön össze, hogy multitaskingolunk. Több dolgot csinálunk egyszerre; átfutjuk a híreket a piros lámpánál. Csekkoljuk a Facebookot értekezlet közben, stikában. Üzenetet váltunk a barátunkkal, miközben ebédelünk...

Nézzünk szembe a valósággal. Nincs is olyan nagy különbség az Y és a Z generáció, valamint a mi digitális eszközhasználatunk között.

És hogy mindezt miért olyan fontos tudni karácsony előtt? Egyrészt, mert ilyenkor fokozottan irritál minket, ha a gyerek a telefonját bújja ahelyett, hogy beszállna a társasjátékba, kirándulna... vagy a nagymamával beszélgetne. Másrészt: mert egyre többször éljük meg, hogy a szülők között is konfliktus forrása, ha az ünnepek idején túl sokszor kerül elő mobil.

Ugye, te sem akarod, hogy kellemetlen veszekedések tarkítsák a karácsonyt? Akkor fontold meg ezeket a kérdéseket:

1. A bűntudat nem segít

Az idézett cikk is azt írja, és te is biztosan érzed, hogy (néha, időnként, hébe-hóba... oké, általában) túl sok idő megy el a netezéssel. Időnként talán csak azért szólsz rá a gyerekre, hogy kapcsolja már ki a telefont, mert úgy érzed, te is nehezen állsz ellen, hogy ne nézz rá a telefonra, ha pittyeg. A jó hír, hogy a bűntudat nem segít. A fontos hír meg az, hogy már önmagában a tudatosság (ha észreveszed magadat, amikor a telefon után nyúlsz) fontos lépés afelé, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az online-offline töltött idő aránya.

2. Szerepmodell vagy

A gyerekek utánzással tanulnak. Később pedig  „tükröt tartanak eléd”. Ha folyton ott a kezedben a mobil, akkor nehezen fogsz tudni hitelesen érvelni amellett, hogy a gyerek ne mobilozzon folyton. Első lépés: netezz kevesebbet!

3. Odanézni jó

A szemkontaktus valami észvesztően fontos. Ha a gyerek kérdez, nézz rá, és úgy válaszolj. Ha beszélgettek, ne legyen ott a telefon egyikőtök kezében sem. Legyenek egyszerű, tiszta szabályok erre. Például: az étkezőasztalnál nincs telefonálás (senkinek!). Amikor hazaérkezünk vagy megérkezünk a karácsonyi vendégségbe, az ajtó előtt mindenki elrakja a telefonját, és úgy lépünk be az ajtón, hogy aki fogad minket, az a szemünkbe tud nézni. Amikor fontos beszélgetéshez készülünk, előtte eltesszük a telefont, és megkérjük a másikat, hogy ő is tegye el.  

4. A megosztott figyelem nem figyelem

Azt mondják, hogy „a nők zseniálisak a multitaskingban", amikor párhuzamosan csinálnak többféle dolgot. Ez néha életmentő (amikor egyik kezeddel leveszed az épp kifutni készülő tejet a tűzhelyről, hogy kakaót csinálj a gyereknek, miközben a másik kezeddel itatod a kisebbiket, és hallod, hogy csenget a futár a karácsonyra rendelt ajándékokkal, amire felébredt a legkisebb, és épp utánad ordít). Ez egy egyszerű hétköznap Anyaországban. Igen ám, de ilyenkor a túlélésre játszol. Ha viszont nem karácsonyi túlélő üzemmód van, akkor nem elég csak fél szemmel odapillantani valamire. Ilyenkor teljes figyelem kell. Ez pedig nem megy, ha közben a telefont nyomogatjuk vagy a gép előtt ülünk.

5. Az általános tilalom és utálkozás nem segít

Nem lehet egy tizenévest teljesen letiltani a netről, és igazából nem is jó. A digitális eszközök nagyon hasznosak, arról nem is beszélve, hogy a mostani tudásunk szerint a net a jövőben is az élet, a munka, a tanulás része lesz. Közösen jelöljetek ki kereteket a nethasználatra, kössetek kompromisszumokat. Légy tudatos abban, hogy a gyereked életében egyensúlyban maradjon az online és az offline élet, és persze csináljatok közös programokat... meg beszélgessetek sokat. Nem kell ezt olyan felkiáltással: „Eleget rontottad a szemedet a gép előtt, gyerünk kifele kirándulni, vedd a sapkádat!” – mert erre jóérzésű gyerek (meg felnőtt) inkább dühösen, durcásan reagál. Jobban jársz, ha a fejedben pörgeted le a fenti mondatot, de a szádat már csak valami ilyesmi hagyja el: „Olyan szép az idő. Gyere, vigyük le együtt a kutyát!”

6. Ne minősítsd, inkább ismerd meg!

Sokszor, ha valamit nem ismerünk, akkor a saját fantáziánk sötétebbre festi a dolgokat. Ha nem tudod, mire használja a gyereked a Snapchatet, vagy miért tölt órákat a Musical.ly előtt, akkor kérd őt arra, hogy mutassa meg neked, miért szereti ezeket az alkalmazásokat. Légy érdeklődő és nyitott. Egyrészt így közösen is eltölthetitek az időt, másrészt jobban megismered a gyereked online életét (meg az online barátait is). Karácsonykor általában több idő jut a kanapén való punnyadásra, és ez tökéletes alkalom egymás digitális életének mélyebb megismerésére.

7. Oszd be az időt!

Totális háború helyett, amiben nincs net, nincs telefon, nincs tévé, inkább az okos időbeosztás lehet segítség. Legyen stratégiád arra, hogy milyen tereket, kereteket jelöltök ki arra az időre, amelyben nincs helye a netnek. Például: az autóban általában jól lehet beszélgetni, ezért adja magát, hogy a közös utazás ideje legyen telefon- és netmentes. Szintén jó kezdet, ha az étkezőasztalról „takarítjuk le” a kütyüket. Hasznos korlátozás, ha a lefekvés előtti időszakban sincs netezés. Kisebb gyereknél a teljes gyerekszoba mentesítése ajánlott (tévé se legyen benne).

8. Légy lojális!

Jön a nagyi, és beszól, hogy ezek a mai fiatalok csak a számítógépet bújják? A nagybácsi szerint ki fog égni az agya annak, aki mobilozik? Figyelj oda ezekre a mondatokra, és ne engedd el a füled mellett. Humorral, kedvesen, de állj ki a gyereked mellett, és mondd el, mennyi mindent csinál, sportol... vagy úgy egyáltalán: mennyire jó neked, hogy a szülője lehetsz a gyerekednek. Hidd el, örülni fog neki! És még az is lehet, hogy jobban hallgat rád, ha tisztában van azzal, mennyire értékeled őt...

9. Ajándék lónak is nézd meg a fogát!

Miközben a szülők többsége aggódik a gyerek netezési szokásai miatt, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy karácsonyra digitális eszközöket ajándékozzanak nekik, mert tudják, hogy ez igazi örömet okoz majd. Ha viszont már a vásárláskor tudjuk, hogy ebből baj lesz (és – valljuk be – sokszor tudjuk), akkor érdemes leülni a szülőtársunkkal, és végiggondolni, mi lesz/lehet a következménye, hogyan tudunk kompromisszumokat kötni, milyen lehetséges veszélyek vannak, és milyen nyereségek. Tudatosan kell vásárolnunk, mert később sokkal nehezebb lesz megharcolni a következményekkel.

+1 A magánélethez való jog

És akkor a végére egy gyermekjogi üzenet: hiába te vetted a mobilját, a számítógépét, illetve te fizeted a netszámlát, a gyereked digitális kütyüit nem kutathatod át, nem nézhetsz bele a levelezésébe, nem törheted fel a fiókját. A gyereket is megilleti a magánélethez való jog. Nemcsak a valóságos világban, de az online térben is. 

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/wavebreakmedia