Sokat írok és sok videót készítek a viselhető eszközökről, melyek segítenek egészségesebben élni úgy, hogy megmérik a paramétereinket, vagy úgy, hogy konkrét tanácsokat adnak. Évekkel ezelőtt azt hittem, hogy sportolóktól fogom a legtöbb üzenetet és kérdést kapni, de nem ez a helyzet.

Helyettük ugyanis a babavárás előtt álló és babát váró nők írnak legtöbbször. Arra kíváncsiak, vajon milyen technológia segíthetne nekik biztosítani a magzat egészségét – és a sajátjukét is. Ma még sorba kell állniuk az orvosnál egy-egy szív-ultrahangvizsgálat kedvéért. De ez hamarosan véget érhet. Olyan eszközök kerülnek ugyanis piacra, amelyekkel akár otthon, esetleg védőnő segítségével elvégezhetjük a CTG-t úgy, hogy a minőség nem változik, sőt orvosok értékelik ki. Ugyanezek a műszerek automatikusan a kezelőorvosunkhoz továbbítják az eredményt, de sorban állás nélkül. Egy amerikai tanulmány szerint ezek a viselhető eszközök arra motiválhatják a gyermeket váró nőket, hogy jobban vigyázzanak az egészségükre, figyeljenek az életmódjukra azzal, hogy közvetlenül a kezükbe adják a mérhető paramétereket. Ezen kívül csökkenthetik a nem várt komplikációkat is, hiszen azonnali információt adnak a magzat állapotáról.

Összeszedtem néhány olyan eszközt, amelyek már elérhetők, vagy a közeljövőben lesznek azok a babát váró párok számára. Íme, néhány vizsgálat és információ, amelyek kezünkbe adják egészségünket:

1. Ellenőrizheted a gyerek életjeleit és a fájásaid erősségét

A Bloom egy bőrre helyezhető kis eszköz, amely az alapvető életjeleket, a stresszt, a magzatmozgásokat, és szülés előtti fájások erősségét is méri.

Bloom

2. A telefonodon követheted a baba állapotát

A Pregsense egy olyan öv, amellyel okostelefonon lehet majd követni a magzat állapotát. Az öv felcsatolásával a szenzorok a bőrön keresztül érzékelik a baba életjeleit, és kiszűrve a felesleges zajokat, minden adatot elküldenek a kismama okostelefonjára.

Pregsense

3. Muzsikálhatsz a születendő gyerekednek

A Ritmo Pregnancy is egy öv, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy az anya által választott zenéket és hangokat továbbítsa a magzatnak. Közben pedig mindent megmér, amit csak tud.

4. És ebben a műfajban még válogathatsz is

Ugyanis a Ritmo Pregnancy-hez hasonló megoldással állt elő a Sound Beginnings, a Bellybuds, és a Lullabelly is.

5. Tesztelheted az ovulációdat, a párod spermaszámát, és ultrahangvizsgálatot is végezhetsz

A BleepBleeps egy egész eszköztárral készül betörni a piacra, amelyek között ilyen kütyük lesznek:

Ovuláció-tesztelő

Házi ultrahang (bármilyen meredeken is hangzik...)

Spermaszámláló

6. Meghallgathatod, mikor tudsz teherbe esni

A Yono fülhallgató folyamatosan méri a testhőmérsékletet, kiszámolja az alaphőmérsékletet, és egyértelműen jelez, amikor a viselője a legnagyobb eséllyel eshet teherbe. Ennek a találmánynak most folyik a közösségi finanszírozó kampánya. Ha elegen látnak benne fantáziát és adakoznak, akkor hamarosan mi is beszerezhetjük majd.

7. Megtudhatsz mindent a súlygyarapodásodról

Amennyiben szívesen kínozod magad ilyesmivel, akkor az olyan okosmérlegekkel, mint a Qardio vagy a Withings az okostelefonodon követheted kilóid számának változását és kaphatsz segítséget azt illetően, mit kezd az eredménnyel.

Dr. Meskó Bertalan

orvosi jövőkutató

My Health: Upgraded című könyv szerzője

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Natalia Deriabina