Mózes Zsófi: Nincs linzer meg hókifli, és te sem vársz már
„Mivel várjalak, Zsofony?” – kérdezted minden látogatás előtt. Nekem pedig választanom sem kellett, tudtad úgy is, tudtad mindig, hogy mivel. Volt linzer, diós és sima, meg amin nincs lyuk, csak két aljból áll. Meg hókifli, vastag, puha, édes hótakaróval, olyan, amiről eszembe se jutott, hogy egyszer majd nem lesz. Mózes Zsófi írása.
–
Mire megérkezünk Vásárhelyre, már kész van minden. A dohányzóasztalon rojtos szélű, szőtt terítő, és a sötétbarnán csillogó szarvas, amit dédapám faragott egyetlen faágból, amit gyerekként annyira csodáltam – és aminek évekkel ezelőtt letört a szarva, de visszaragasztottuk. Körülötte egy tálban linzer, egy másikban zserbó és bejgli, meg hókifli vár. Ez a kedvencem, úgy, ahogy te csinálod: nem száraz, nem kemény, ahogy eszem, az ujjbegyeimen áttetsző, fehér nyomot hagy a cukor, a dió meg ropog a fogam alatt.
Még most is érzem az ízét a számban, pedig nem ettem évek óta. Amióta nincs linzer meg hókifli, és te sem vársz már.
Csináld csak meg, Zsofony, mondanád most, ahogy mondtad mindig, ha megkívántam a főztödet. Mennyivel könnyebb lett volna, ha megvársz néha, nem vársz készen mindennel, hanem együtt csináljuk, gyúrjuk a tésztát, daráljuk a diót. Ha nemcsak alapanyagokat meg körülbelüli mennyiségeket látok, hanem azt is, ahogy készíted. De mire megérkeztünk Vásárhelyre, már kész volt minden – úgyhogy soroltad a receptet, hol telefonban, később meg már a Messengeren, biztattál, hogy nem nehéz, meg ügyes vagyok, menni fog az. De nem tudtad, mert én sem tudtam sokáig, hogy nem a recept a lényeg. Te voltál az, Bogikám.
Keresem a messengeres üzenetek között a hókifliét. Már a bablevesnél járok, de a betűk egyre homályosabbak, a sorok összefolynak, és ahogy telik meg a szemem könnyel, már abban sem vagyok biztos, hogy meg akarom-e csinálni.
Nem a hókifli miatt, meg nem miattad – hanem mert tudom, hogy nem lesz olyan, mint a tiéd.
Oda se neki, Zsofony, biztosan nagyon finom lesz, mondanád. Meg hogy bárcsak itt lehetnél, és megkóstolhatnád – és nem is tudod, mennyire vágyom rá, hogy itt legyél te is.
Bezárom az alkalmazást, megnyitom a másikat. A kosárba dobok mindent, ami kell, lisztet, vajat, cukrot, darált diót. Mik vannak, csodálkoznál rá, én meg fél óra múlva már szaladok is le a rendelésért a kapuba.
Először a lisztet mérem ki, hozzámorzsolom a vajat, és ahogy egymás után kerülnek a hozzávalók a keverőtálba, ahogy egyre inkább homogénné válik a massza az ujjaim között, úgy tör utat magának a gyász is. Mintha nem hagyhatnám ki a receptből, mintha a könnyeimnek ott lenne a helyük a diódarabok között, csak állok és bőgök – maszatos kézzel, a konyhapult mellett.
Sírok, amiért nem vagy itt, amiért nem gyúrhatjuk együtt a tésztát, sírok, hogy sosem tanultam meg, te hogyan készíted a hókiflit, és most biztos elcsesztem, mert nem kell bele se víz, se só, de nem tudom kiszedni, már telesírtam a tálat.
Sírok, hogy már nem láttad, ahogy rendet raktam, ahogy a helyére került az életem. Meg hogy túléltem mindent, amiről sokan gondolták, hogy nem sikerül, és hogy annyi év után végre tényleg, igazán boldog vagyok.
A tésztából hosszú hengereket nyújtok, darabolok, kiflit hajtok, de megkóstolni nem merem. A sütőtől várom a csodát, de tudom, hogy nem lesz olyan, mint a tiéd. Hogy is sikerülhetne elsőre, ha te évtizedeken át gyúrtad a masszát?
Jövőre megpróbálom újra. Ha te nem vagy már, legalább az íz legyen meg. Hadd egyenek a fiúk is abból, hadd tudják meg ők is, milyen a világ legjobb hókiflije. Nem száraz, nem kemény, és ahogy eszem, az ujjbegyeimen áttetsző, fehér nyomot hagy a cukor, a dió meg ropog a fogam alatt. Amiben nem a recept a lényeg – te vagy az, Bogikám.
Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Stefania Pelfini, La Waziya Photography