A spárgát már az ókorban is ismerték, a rómaiak előszeretettel fogyasztották ezt a nagyszerű zöldséget, aztán elég sokáig csak a tehetős emberek kiváltsága volt, hogy ilyesmi kerüljön az asztalukra – igaz, az ára most is borsos szezonon kívül (bár manapság minek nem az). Egy évben pedig csak egy hónapon keresztül van szezonja, viszont az éppen most: május közepétől június közepéig. Szóval most kell enni a spárgát, aminek

az íze mellett az élettani hatásai sem elhanyagolhatók: príma vízhajtó, jótékony hatással bír a veseműködésre, kedvezően befolyásolja a teljes keringési rendszerünket.

Magas rost-, vitamin- és ásványi anyag forrás (rendkívül magas a káliumtartalma többek között,) és tíz dekában mindösszesen húsz kalória van, tehát a zsír- és a szénhidráttartalma meglehetősen alacsony.  

 

A két legnépszerűbb fajtája a fehér és a zöld spárga, én pedig ez utóbbit szeretem jobban, ami szerencse is, mert ez a táplálóbb, vitamindúsabb. A zöld spárga azért is kellemesen felhasználható alapanyag, mert a fehérrel ellentétben nem kell meghámozni, elég csak a fásabb végét letörni, néhány percig sütni vagy párolni – könnyű a szerkezete, nem igényel hosszadalmas hőkezelést.

Már fentebb is említettem, hogy legszívesebben eperrel, friss bazsalikommal, fetával, és olívás-balzsamecetes öntettel fogyasztom, de most hoztam nektek egy fantasztikus, igazi nyári eleji, szezonális salátát, ami teljesen vegán, tele van fehérjével, így még laktató is. 

Június elején nemcsak a zöldborsónak és a spárgának van szezonja, hanem ilyenkor kerülnek az üzletek, zöldségesek polcaira az első újkrumplik is, amit kifejezetten imádok. Az újkrumpliban az a legjobb dolog, hogy nem kell hámozni, elég alaposan megmosni, és tulajdonképpen a héjával együtt fogyasztható még ebben a zsenge állapotában. A krumplisalátákhoz pedig köztudottan kiváló a mustáros-ecetes szósz, úgyhogy most ebben a szellemben készítettem el a következő ételt.

Kora nyári spárgás-borsós újkrumplisaláta kapros-mustáros szósszal

Hozzávalók:

– 0,5 kg újkrumpli
– 1 csokor spárga
– 20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
– 2 gerezd fokhagyma 
– 1 csokor kapor
– 1 teáskanál mustár
– 1,5 dl fehérborecet
– só és bors

Elkészítése:

1. A krumplikat alaposan megmosom, és kisebb kockákra vágom, majd bő vízben odateszem főni. Vigyázat, nem szabad szétfőzni a krumplit ehhez a salátához, legyen éppen megfőve, már ne ropogjon, de még maradjon egyben.

2. A spárgák alsó részét letöröm (ott fog törni, ahol még éppen fás), majd két-három centisre vágom fel őket, és a borsóval együtt egy magasabb falú lábosban, kevés vízen elkezdem párolni. Forrástól számítva nagyjából három percig főzöm őket – kifejezetten jót tesz nekik, ha ressek maradnak.

3. Míg főnek az alapanyagok, addig elkészítem az öntetet. A fehérborecethez adom az apróra vágott, friss kaprot, a mustárt és a fokhagymát, sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem, úgy, hogy szinte krémes állagot kapjak. 

4. Ha megfőttek a zöldségek, akkor lehűtöm őket, majd egy nagy tálban hozzákeverem az öntetet, és már kész is. 

Ez a kora nyári saláta ehető magában is, vagy adható húsok mellé, grillezéshez is akár. 

Ha meg akarod még egy kicsit bolondítani, akkor vágj fel hozzá apróra lilahagymát, mert azzal is nagyon passzolnak egymáshoz. 

Jó étvágyat!

 Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak