Go to!

Van az angolban egy jó kifejezés: go to. Szó szerint azt jelenti: megy (valahová). Ez az a receptfajta, amihez akkor nyúlok, ha sietek. Ez a tuti recept, a mindig kiszámítható étel. Könnyen variálható az éppen szezonális alapanyag választékának megfelelően, nem bonyolult összerakni és befejezni sem.

Értsd: Simán otthon hagyom a férjemnek, és ő sem rontja el. Szóval: go to!

Ez a tavaszi go to recept, mert ez bizony a tavaszi friss zöldségek ünneplése is.

Előtte

A recept (illetve az alapok)

Na, a recept az nem létezik, nincs. Alapok vannak, és eszerint lejjebb majd találsz mégiscsak egy receptfélét, de itt az ideje, hogy improvizálj. Menj ki a piacra, nézd meg, mit találsz, aztán szánj az előkészítésre maximum fél órát, utána sütő, körömlakk, hajmosás (fordított sorrendben ajánlom), terítés és ebéd.

Az alapszabályok a következők:

Vékony, de nem hajszálvékony hússzeletekkel dolgozz! A vastag nem sül át, ami akár még jó is lehet, ha úgy szereted, de nem minden húsnál hasznos, mert a nagyon vékony például kiszárad. Csirkemell vagy filézett csirkecomb jó erre a célra, esetleg vékony szelet karaj is.

Ismerd a zöldségeket: vagyis tudd, melyiknek mennyi idő kell ahhoz, hogy ne süljön szét, még roppanjon, de karamellizálódjon (ehhez kell a forró sütő!). Jó nap volt a piacon, van újkrumplim, zsenge répám, zöld spárgám, karalábém, lila újhagymám, friss zöldfűszereim, gyönyörű fürtös koktélparadicsomom és zsenge retkem. Biztos, hogy a spárgát a sütési idő felénél teszem csak a tepsihez, mert nem akarom, hogy megégjen vagy agyonpárolódjon. A répa vékony, zsenge, lehet, hogy egyben hagyom, de valójában ez a krumpli méretétől függ, amit majdnem biztos, hogy minimum félbevágok. A retket is félbevágom. Ettél már sült retket? Most fogsz, isteni!

Közben

Úgy döntöttem, hogy a répát is inkább darabolom, jobban szeretem a kissé karamellizálódott éleket a hasábokon. A karalábé pedig végül levesként végzi, finom vajgaluskával, de persze azt is nagyjából egyformára darabolnám, mint a többi zöldséget.

Ne hámozz: komolyan, ne hámozz! Dörzsöld le a földet, mosd át a zöldségeket, de nem kell a héjakat lenyirbálni, abban van a vitamin! De ha mégsem, akkor is finom, az íz tényleg abban van, és most annyira zsenge, hogy felesleges ezzel bajlódni. A spárgát se hámozd, csak hajlítsd meg a végét, és ahol eltörik, ott kezdődik a fás szár. A jövő héten spárgás recept jön, bővebben majd ott értekezünk róla.

Fűszerezz bátran: az éttermi szakácsok szerint az otthoni szakácsok egyik legnagyobb hibája, hogy kevés sót meg borsot használnak. Tekintsünk el a magas vérnyomástól: a só tényleg kell a jó ételhez. Tehát sózz, mert az újburgonya, a répa, a spárga, mind-mind igényli, a húsról nem is beszélve. Aztán persze a zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, akár bazsalikom vagy zsálya. Csak úgy, frissen, szárastul, bele a közepébe. Lehet Cayenne-bors, vagy chili, de nyugodtan hagyatkozz a fantáziádra, bátran tedd bele, amit akarsz.

A nagy titok

Akkora titok, hogy most simán elárulom: balzsamecet. Nagyjából egy evőkanálnyi kell csak ebbe a tepsinyi kajába, ám mégis csodákat tesz. A kicsit savas, kicsit édes íz az összes zöldséghez illik, segít karamellizálni a zöldségeket, az összhatáson pedig sokat emel.

Utána

Tepsis tavaszi ebéd

A recept

Mondtam, nincs igazán receptem. De, mondjuk, legyen így:

1/2 csomag (25 dkg) zöldspárga

½ kg újburgonya

1 csomag zsenge répa, (körülbelül 35 dkg)

1 karalábé

1 csomag újhagyma

1 csomag retek

12-15 koktélparadicsom

zöldfűszerek

½ kg csirkemell, a vastagabbakat félbevágom, hogy vékonyabbak  legyenek

só, bors

1 evőkanál balzsamecet

4-5 evőkanál olívaolaj

Ha van friss fokhagymád, keresztben vágd félbe, és azt is dobd hozzá. Jó bele egy citrom leve is, a citromot pedig szintén vágd félbe, és dobd a többi alapanyag közé. Mindent szépen tisztíts meg, alaposan sikáld le, majd vágd tetszés szerinti darabokra. A képeken látod, hogy a répán egy pici szárat is hagytam: a legízletesebb része ott lapul a szár tövében. Locsolj két evőkanál olajat a tepsibe, helyezd rá a befűszerezett csirkéket, majd arra a zöldségeket, a zöldfűszereket, vagyis minden mást (kivéve a spárgát). Jöhet újabb két evőkanál olaj és a balzsamecet. Használd a kezed: mindent forgass össze, figyelj, hogy a csirkék inkább alulra kerüljenek, az újhagymákkal és a zöldfűszerekkel együtt. A csirkének először át kell sülnie, a többi hamar megég. Tedd a 200ºC-ra előmelegített sütőbe. 45 perc után keverd át az egészet, a csirkék és az újhagyma már felülre kerülhet, és a spárgát is keverd bele, hogy bevonja az olaj. Innentől már csak pirítasz, lehet, hogy elég neki 30 perc is. Nekem a maximális másfél órás sütési idő szokott bejönni.

Azonnal tálalhatod, forrón. A köret ott van a hús mellett, neked már csak egy ropogós salátát kell összedobnod, és mehet a vasárnapi ebéd. Jó étvágyat!

A képek a szerző tulajdonában vannak