Ezt süsd meg! Tavaszi tepsis mindent bele – Go to!
Most, hogy az idő egyre melegebb, és a szíved inkább a konyhán kívülre húz – na, most jöhetnek a vasárnapi ebédes mentőövek. A piacokon látod, hogy itt az eper, rebarbara, spárga, újburgonya, karalábé, répa, itt-ott lassan új fokhagymát is felfedezhetsz. Az embernek kedve lenne ott helyben valami gyors, friss zöldséges ételt összedobni. Ha erre nincs is megoldásom, de valami hasonlóra azért akad egy remek tippem. Horvát Sára okoskonyhája.
–
Go to!
Van az angolban egy jó kifejezés: go to. Szó szerint azt jelenti: megy (valahová). Ez az a receptfajta, amihez akkor nyúlok, ha sietek. Ez a tuti recept, a mindig kiszámítható étel. Könnyen variálható az éppen szezonális alapanyag választékának megfelelően, nem bonyolult összerakni és befejezni sem.
Értsd: Simán otthon hagyom a férjemnek, és ő sem rontja el. Szóval: go to!
Ez a tavaszi go to recept, mert ez bizony a tavaszi friss zöldségek ünneplése is.
A recept (illetve az alapok)
Na, a recept az nem létezik, nincs. Alapok vannak, és eszerint lejjebb majd találsz mégiscsak egy receptfélét, de itt az ideje, hogy improvizálj. Menj ki a piacra, nézd meg, mit találsz, aztán szánj az előkészítésre maximum fél órát, utána sütő, körömlakk, hajmosás (fordított sorrendben ajánlom), terítés és ebéd.
Az alapszabályok a következők:
Vékony, de nem hajszálvékony hússzeletekkel dolgozz! A vastag nem sül át, ami akár még jó is lehet, ha úgy szereted, de nem minden húsnál hasznos, mert a nagyon vékony például kiszárad. Csirkemell vagy filézett csirkecomb jó erre a célra, esetleg vékony szelet karaj is.
Ismerd a zöldségeket: vagyis tudd, melyiknek mennyi idő kell ahhoz, hogy ne süljön szét, még roppanjon, de karamellizálódjon (ehhez kell a forró sütő!). Jó nap volt a piacon, van újkrumplim, zsenge répám, zöld spárgám, karalábém, lila újhagymám, friss zöldfűszereim, gyönyörű fürtös koktélparadicsomom és zsenge retkem. Biztos, hogy a spárgát a sütési idő felénél teszem csak a tepsihez, mert nem akarom, hogy megégjen vagy agyonpárolódjon. A répa vékony, zsenge, lehet, hogy egyben hagyom, de valójában ez a krumpli méretétől függ, amit majdnem biztos, hogy minimum félbevágok. A retket is félbevágom. Ettél már sült retket? Most fogsz, isteni!
Úgy döntöttem, hogy a répát is inkább darabolom, jobban szeretem a kissé karamellizálódott éleket a hasábokon. A karalábé pedig végül levesként végzi, finom vajgaluskával, de persze azt is nagyjából egyformára darabolnám, mint a többi zöldséget.
Ne hámozz: komolyan, ne hámozz! Dörzsöld le a földet, mosd át a zöldségeket, de nem kell a héjakat lenyirbálni, abban van a vitamin! De ha mégsem, akkor is finom, az íz tényleg abban van, és most annyira zsenge, hogy felesleges ezzel bajlódni. A spárgát se hámozd, csak hajlítsd meg a végét, és ahol eltörik, ott kezdődik a fás szár. A jövő héten spárgás recept jön, bővebben majd ott értekezünk róla.
Fűszerezz bátran: az éttermi szakácsok szerint az otthoni szakácsok egyik legnagyobb hibája, hogy kevés sót meg borsot használnak. Tekintsünk el a magas vérnyomástól: a só tényleg kell a jó ételhez. Tehát sózz, mert az újburgonya, a répa, a spárga, mind-mind igényli, a húsról nem is beszélve. Aztán persze a zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, akár bazsalikom vagy zsálya. Csak úgy, frissen, szárastul, bele a közepébe. Lehet Cayenne-bors, vagy chili, de nyugodtan hagyatkozz a fantáziádra, bátran tedd bele, amit akarsz.
A nagy titok
Akkora titok, hogy most simán elárulom: balzsamecet. Nagyjából egy evőkanálnyi kell csak ebbe a tepsinyi kajába, ám mégis csodákat tesz. A kicsit savas, kicsit édes íz az összes zöldséghez illik, segít karamellizálni a zöldségeket, az összhatáson pedig sokat emel.
Tepsis tavaszi ebéd
A recept
Mondtam, nincs igazán receptem. De, mondjuk, legyen így:
1/2 csomag (25 dkg) zöldspárga
½ kg újburgonya
1 csomag zsenge répa, (körülbelül 35 dkg)
1 karalábé
1 csomag újhagyma
1 csomag retek
12-15 koktélparadicsom
zöldfűszerek
½ kg csirkemell, a vastagabbakat félbevágom, hogy vékonyabbak legyenek
só, bors
1 evőkanál balzsamecet
4-5 evőkanál olívaolaj
Ha van friss fokhagymád, keresztben vágd félbe, és azt is dobd hozzá. Jó bele egy citrom leve is, a citromot pedig szintén vágd félbe, és dobd a többi alapanyag közé. Mindent szépen tisztíts meg, alaposan sikáld le, majd vágd tetszés szerinti darabokra. A képeken látod, hogy a répán egy pici szárat is hagytam: a legízletesebb része ott lapul a szár tövében. Locsolj két evőkanál olajat a tepsibe, helyezd rá a befűszerezett csirkéket, majd arra a zöldségeket, a zöldfűszereket, vagyis minden mást (kivéve a spárgát). Jöhet újabb két evőkanál olaj és a balzsamecet. Használd a kezed: mindent forgass össze, figyelj, hogy a csirkék inkább alulra kerüljenek, az újhagymákkal és a zöldfűszerekkel együtt. A csirkének először át kell sülnie, a többi hamar megég. Tedd a 200ºC-ra előmelegített sütőbe. 45 perc után keverd át az egészet, a csirkék és az újhagyma már felülre kerülhet, és a spárgát is keverd bele, hogy bevonja az olaj. Innentől már csak pirítasz, lehet, hogy elég neki 30 perc is. Nekem a maximális másfél órás sütési idő szokott bejönni.
Azonnal tálalhatod, forrón. A köret ott van a hús mellett, neked már csak egy ropogós salátát kell összedobnod, és mehet a vasárnapi ebéd. Jó étvágyat!
A képek a szerző tulajdonában vannak