Tíz gondolat a beszélgetésből:

  1. A szerető anyát alapigazságnak hisszük. Azt, hogy egy anya minden esetben, mindig odaadóan, önfeláldozóan és jól szereti a gyerekét. Ha ez nincs így, alapjában rengeti meg az ember sorsát – mert ha ez nincs, mi marad, amiben még hinni lehet?

  2. A szeretetlenség trauma. Olyan tragédia, ami generációról generációra otthagyja a nyomát. A szülői minta nagyon nehezen felülírható. (De felülírható!)

  3. A gyerekünk: tükör. Az, hogy hogyan hat ránk, nagyrészt attól függ, mi hogyan vagyunk magunkkal.

  4. Tapasztalva tanuljuk meg a szeretetet. Mindannyian a szeretet lehetőségével, de nem a képességével születünk.

  5. Ne tökéletes szülőnek igyekezzünk lenni, hanem elég jónak. Az elég jó szülő érzékeny a gyerekre, odafigyel rá, képes a saját szükségleteit a gyerek szükségletei mögé helyezni. De nem válik áldozatává a szülőségnek; időnként megengedi magának azt is, hogy elhangolódjon, ugyanakkor túl sokáig nincs távol érzelmileg a gyerektől. Ahhoz pedig, hogy elég jó szülők legyünk, elsőként önmagunkkal kell jó kapcsolatban lennünk.

  6. Egy mérgező anyának legtöbbször azzal van problémája, hogy a saját szükségleteit nem tudja a gyerek szükségletei mögé helyezni.

  7. A mérgező szülő nem képes jól ráhangolódni a gyerekére, nem veszi figyelembe a vágyait, a szükségleteit, és egyáltalán azt, ki a gyerek valójában. De a bántalmazás különböző – akár verbális, akár fizikai – formái is jellemzőek lehetnek a mérgező anyára, szülőkre.

  8. Amikor egy gyereket nem szeretnek vagy nem jól szeretnek, akkor benne nem az fogalmazódik meg, hogy az anyjának kötődési zavara van, hanem az, hogy vele valami nem stimmel.

  9. A mérgező, bántalmazó szülő mellett felnövő gyerekek alapélménye a szégyen. Felnőttként pedig gyakran találhatják magukat bántalmazó kapcsolatban.

  10. Popper Péter azt vallotta, hogy kapcsolatokban sérülünk, és kapcsolatokban gyógyulunk. A gyógyító másik nélkül – legyen társ vagy barát –, azaz egy korrektív érzelmi élmény nélkül, önmagunkban gyógyulni rettentően nehéz feladat.

Tartsatok velünk, mert beszélnünk kell! 

Szeretettel várunk benneteket!

D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi

A Beszélnünk kell! további epizódjait itt találod: