wmn-bosch

1. Asszonyverőben, söcit pattintva

A takarításban nyilván az a legszuperebb, hogy a végén, ha ügyesen csináltad, lesz egy tip-top, csilivili kecód.

Nincs is szebb és megnyugtatóbb, mint a patyolat padló, a pormentes felületek látványa, vagy amikor az otthonodat virágillat lengi körbe.

Persze, maga a folyamat, amíg eljutsz idáig, lehet fárasztó is, főleg, ha lelkiismeretesen csinálod. Úgyhogy tudod, mit? Házasodj okosan, vagy szerezz magad mellé egy olyan partnert, mint a Zsuzsu, aki saját bevallása szerint rajong a takarításért, mert megnyugtatja az idegeit a monoton munka. Az én idegrendszeremet meg az csillapítja, ha ülhetek békében a kanapén. Így lesz a közösen töltött, minőségi idő mindkettőnk számára igazi kikapcsolódás!

2. Énekelj torkod szakadtából

Hiába szeretek énekelni, valahányszor dalra fakadok otthon, a gyerekeim közlik, hogy ezt azonnal hagyjam abba, és inkább táncoljak, mert a port azt jobban bírják.

Éppen ezért porszívózás közben szoktam kiélni az imigyen megfeneklett énekesnői vágyaimat.

A fejemen a gigantikus füles nemcsak az aláfestő zenével bömböli tele a fejemet, de a külvilágot (és a saját hangomat) is kizárja, úgyhogy gátlástalanul lenyomhatom akár az Éj királynőjének nagyáriáját is – abban az illúzióban ringatva magam, hogy egy őstehetség vagyok. Annál pedig igazán nincs felszabadítóbb érzés, mint amikor kieresztheti az ember a hangját úgy istenigazából.

3. Szabadulj meg a démonaidtól!

Őszintén hiszek a szimbolikus dolgok terápiás erejében. Ezért szeretek például kidobálni olyan dolgokat a kukába, ami olyan emberekhez kapcsolódik, akik időről-időre nagyon felbosszantanak. Kicsit olyan ez, mintha voodoo babákat szurkálnék, de mégsem annyira ijesztő látvány a külső szemlélő számára. Nem szeretem magamban sokáig őrizgetni a mérget, minek legyek rákos, ezeknek, ennyiért?! Ha valamin összezörrenek például az Ikszipszilonnal és úgy érzem, igazságtalanul és megalázóan bánik velem, csak megfogom az egyik nálam maradt holmiját és kivágom a francba.

Ugyanígy a porszívózás is tud gyógyító erővel bírni. Csak képzeld oda magad elé a problémáidat, a hülye kollégát, a hűtlen exet, a befizetetlen számlákat vagy a nyomasztó határidőket, és szippantsd fel őket egy mozdulattal!

4. Riszálj!

Ritmusra rázni a fenekedet, bőszen csípőkőrözni vagy jobbra-balra illegni, billegni – mondj még valamit, ami hatékonyabban kiűzi a betokosodott gondokat, mint a táncolás! Igen ám, de a csörgéssel is ugyanúgy vagyok, mint a kornyikálással, ha nem muszáj, nem űzöm mások szeme láttára, füle hallatára. Ha viszont otthon vagyok, egy szál magamban, akkor olyan vígan pörgök-forgok, mintha nem lenne holnap.

Ezért imádok takarítás, no meg persze főzés közben táncikálni, belekapaszkodok a porszívó csövébe vagy a fényes konyhapultba, és akkor még az egyensúlyomat sem veszítem el egy-egy merészebb twerkelés, lambadázás vagy twisztelés során.

5. Szőrteleníts!

Bár imádom a kutyákat, a saját kis feketémet legalább annyira, mint a céges Sacit, a drótszőrű vizslát, azt viszont utálom, hogy a lakásom időnként úgy néz ki, mint amiben egy komplett hónapon keresztül vedlő Csubakkák nyitottak volna swingerklubbot bundafestisiszta kaponyányimonyókokkal szoros együttműködésben.

Azt ugyan nem állítom, hogy a porszívózás a háziállatok idegeit is megnyugtatja, de ha jól végezted a dolgod, akkor a legvégén összekuckózhattok a kanapén,

így a benned eluralkodó csill és békesség garantáltan átsugárzik az ebre, hogy az ő felborzolódott kedélyét is kellőképpen megnyugtassa.

6. Engedd ki a mérget!

Nemcsak otthon lehet hatékonyan dühkezelésre használni a takarítóeszközöket, hanem a munkahelyen is.

Hiszen az embert rendszerint temérdek bosszúság érheti az irodában, a legjobb egy zúzós email-váltást, egy ölős-baszós meetinget egy kis pucolással, posrszívózással semlegesíteni. Így legalább a főnökség is látja, milyen szorgalmas, sokoldalú munkatárssal van dolguk a személyedben, és azokat a kollégákat is bosszanthatod egy kis zajongással, akik valamiért nem voltak elég nyitottak az ötleteidre.

 

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: WMN