(Hirdetés)

Nem árulok zsákbamacskát, úgyhogy rögtön az elején szögezzük le, egy lakás eladása nem tartozik a legfájdalommentesebb műveletek közé. De ha már belekezdesz, érdemes úgy csinálni, hogy a legtöbbet hozd ki az üzletből! Egy kis odafigyeléssel, pár olcsó, ám dekoratív kiegészítővel valóban fel lehet tornázni az ingatlan árát!

1. Rakj rendet!

Ne csak úgy tessék-lássék módra, hanem istenigazából. És mindennap (minden látogató előtt, igen, ha kell, napjában többször is). Kezdd az előszobával, a cipőket, kabátokat szortírozd, ne essen hasra rögtön a bejárati ajtónál a lehetséges vásárló. Járd végig a lakást, próbáld meg egy kívülálló szemével figyelni a lakást! A felesleges holmikat dobozold be. Vigasztaljon a tudat, hogy ennyivel kevesebb munkád lesz, ha majd valóban költözésre kerül a sor.

2. A vásárló orrára is gondolj!

Szabadulj meg az esetleges kellemetlen szagoktól, szellőztess rendszeresen! Használj illatos gyertyát, vagy akár kellemes, visszafogott illatosítót. (Azért itt se ess túlzásokba, nem kell, hogy az otthonod illata egy jósnő budoárjára emlékeztessen.) A kellemes, otthonos illatok sokkal könnyebben eladhatóvá teszik az ingatlant. Ez nem azt jelenti persze, hogy minden egyes vásárlót frissen sült kenyérrel, netalántán egy epres sütemény bódító aromájával kell várnod! De ha főzöl egy finom kávét, annak az illata mindent beterít, és nem is túl macerás.

3. Engedd szabadjára a vevőd fantáziáját!

A számodra szentimentális gyűjteményeket tedd el, most nem a te stílusod, a te életed a fontos. A vásárlók szeretik beleképzelni magukat a térbe, eltűnődni, milyen életük lenne a lakásban. Családi fotók, nippek, gyerekjátékok, elöl hagyott ruhák... ezek mind megnehezítik, hogy a pillanatnyi álom életre keljen. Persze nem kell átesni a ló másik oldalára, ne lúgozd ki annyira a teret, hogy úgy nézzen ki, mint egy jellegtelen hotelszoba!

4. Tedd nagyobbá a lakást!

Ha vannak drabális méretű bútordarabjaid, érdemes átmenetileg elszállíttatni, esetleg itt a remek alkalom, hogy végre megszabadulj tőlük. Nélkülük sokkal szellősebbnek, tágasabbnak tűnik majd a belső tér. A megmaradt bútorokat pedig okosan rendezd el, a párhuzamosan állított székek, fotelek mindig rendet sugároznak.

5. Egy gyors tisztasági festés csodákra képes.

A fehér sosem megy ki a divatból, ez egyben a tisztaság színe is, ráadásul még a térérzetet is növeli. Törekedj a természetes tónusokra, még akkor is, ha igen messze áll tőled a bézs ötven árnyalata. Nem tudhatod, ki milyen ízlésvilággal lép be hozzád, az új vásárlónak is könnyebb lesz egy szép, fehér falú helységet újragondolnia, mint a te karmazsinpiros és narancsos színekben villódzó lakásodat felújítania.

6.Végezd el az apróbb javításokat!

Ha eddig húztad-halasztottad is ezeket a munkákat, ha nem zavart annyira a hiányzó szegélyléc, a lefittyenő villanykapcsoló, vagy a konyhafalra fröccsent kávéfolt, most mindenképp szánj időt rájuk. Hidd el, többszörösen megtérül az ára ezeknek a munkáknak!

7. Az első benyomás már a lépcsőházban megszületik.

Soha nem változtathatod meg az első benyomást, ezért figyelj a bejárati ajtóra, és az odavezető útra is! Legyen minden tiszta és nett, szükség esetén pedig a közvetlen szomszédaidat is megkérheted, hogy az ajtó előtti gyűjteményüket, sáros cipőket, szemeteszacskókat, átmenetileg számolják fel. Biztosan nem fognak megsértődni, ha felajánlod mindehhez a segítségedet is.

8. Vigyázó szemedet a konyhára vesd!

Rendszerint a konyha a lakás legizgalmasabb része. Ha a vásárló esetleg bizonytalan, akkor ez lesz az az érzékeny pont, ahol áll vagy bukik az üzlet. Pakolj el mindent, ne maradjon a pulton semmi más, csak egy tál színes gyümölcs, esetleg néhány szakácskönyv dekoratív módon elrendezve. Az étkezőasztal se maradjon üres, szépen teríts meg, vagy állíts az asztal közepére kisebb kompozíciót gyertyákból, dísztökökből, de semmiképp sem a gyerekek tankönyveiből, esetleg a reggeli maradékaiból! Friss sütemény és limonádé is kerülhet az asztalra.

9. Legyen világosság!

Ha szükséges, vegyél egy-két kisebb lámpát, cserélj égőket, és kapcsold fel a villanyt a sötétebb sarkokban is. Boruljon fényárba az egész lakás! A kisebb helyiségekben, mint például az előszoba vagy az étkező, helyezz tükröt a falra. Nemcsak megnagyobbítja a teret, de a fényt is szépen szórja.

10. Csinosíts!

Érdemes lecserélni a régi, kifakult függönyöket, textíliákat is. Válassz krém-, vagy világos színű díszpárnákat, ezek azonnal remek hangulatot kölcsönöznek a lakásnak. Mindig legyen szépen beágyazva a hálószobában, az ágytakaró se maradjon gyűrött. Játssz bátran a különböző szövetekkel. A szobanövények és a friss virágok is meghozzák a vásárlók kedvét.

Talán túlzásnak és időrabló feladatnak tűnik első hallásra ez a sok előkészület, de ne feledd, a felkészülés, a lakással való igényes foglalkozás busásan megtérül, ha magasabb áron tudod értékesíteni a lakásodat!

 Fiala Borcsa és Ujvári Bea

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Alena Ozerova