A gyerekem valamikor tízéves kora körül beleszeretett Ausztriába, és úgy tűnik, a szerelem azóta is tart. Kint akar egyetemre menni, és teheneket akar tartani – aminek sok realitását nem látom, de bőszen magyarázza, hogy 0,30 euró a tej átvételi ára, és ez mekkora üzlet –, így elmentünk megnézni, milyen is az ország, ahol telente magyarok ezrei síelnek, akik meg nem, azok adják a Wurstot meg a Biert a síelőknek. Na, de miért is jó Ausztriában nyaralni/őszölni és telelni?

1. Zéró átverés

Az osztrákok gyakorlatilag az idegenforgalomból (és a tehenekből) élnek. Ergo rendkívül magas fokon űzik ezt, és most nem a balatoni nyarakra gondolok az 1980-as évekből. Ha kérek egy kávét, mindenhol jár mellé a víz, ha szendvicset rendelek, akkor abban van rendesen anyag, és nem csak beletömködtek egy félig lejárt szavatosságú húsnak látszó valamit. Nincs száraz sütemény és nincs átverés. Minden annyi, amennyi, ami persze nem kevés, sőt a mi pénztárcánknak elég drága, de amiért fizetünk, azt maradéktalanul meg is kapjuk. 

2. Pedantéria

Ausztriában tisztaság és rend van. A fene tudja, hogy csinálják, ehhez a muskátli nem elég, de amint átlépi az ember a határt, a fű zöldebb, a szemét megszűnik, a rendet pedig szinte harapni lehet. Persze van, akinek ez nem jön be, mert jobban szereti a kevéssé rendezett környezetet, de bevallom, egy osztrák faluban vagy kisvárosban sétálni számomra egészen felemelő élmény. Mindenre odafigyelnek, felszedik, kijavítják – van rá szemük. Mi ez, ha nem Európa?

3. Szarvasmarhák, szarvasmarhák mindenütt

Van nekik egy csomó tehenük. Akik cukik. Folyamatos témát adnak. Na meg tejet, amiből isteni sajtok készülnek. Már ezért is megéri ott nyaralni. Nekünk is lehetne tehenünk, amikor gyerek voltam, a Káli-medence majd' minden portáján volt tehén. Mára ez annyira nem létező fogalom, hogy szinte vágóhidak sincsenek, gyakran lábon hajtják a magyar marhát az osztrákokhoz, hogy utána húsként kerüljön vissza az országba. A vidéki Ausztriában mindent kerítésekkel zárnak el, a tehenek elől. Mert azok szeretnek legelészni, kimászkálnak az autók elé, és szívük szerint a kiskertek féltett kincseit is lezabálnák. Állatok! 

4. Gőzgombóc, többek között

Jók az ételeik. Nincs mit ragozni rajta, az osztrák ételek nagy része egészen jól passzol a magyar gyomorba. Sehol egy kis szöcske, franciás túlgondoltság, olasz rafinéria, hanem igazi, markáns ízek jellemzik az osztrák konyhát. Salzburgi galuska, gőzgombóc, Wiener Schnitzel, hagymás rostélyos, krumplisaláta. És ezekben nemcsak az a jó, hogy finomak, hanem az is, hogy rendesen el vannak készítve. Érdekes módon, a Magyarországon „jó lesz az úgy” szemléletet valló szakácsok és felszolgálók hamar rájönnek, hogy itt bizony másképp kell a vendéghez állni. 

5. Türelem

Nyugalom van. Amikor megkérdeztem a kamaszt, hogy mit szeret Ausztriában, elsőként a nyugalmat említette. Itt nincs rohanás, kapkodás. Megfontoltság van, és egy nyugodt, polgári élet. A falvakban 30-cal kell menni, ami alapvetően teljes nonszensz, de működik. Az utakon nem előzgetik egymást az elmebeteg vezetők, a boltban nem kap infarktust a mögöttem álló, ha beváltom a 10 eurócentes halmomat, és a múzeumi dolgozó sem kap agyvérzést, ha harmadszor kérem meg, hogy ismételje el németül is, nem csak osztrákul, amit az előbb mondott. 

6. Magas hegyek között

A természeti környezet lenyűgöző. Az az ország, ami a bazi nagy hegyekből tud évi 44176,52 USD GDP-t prezentálni (nálunk ez a szám: 12240), megérdemli az évi 30 millió turistát. Szóval nekik ott vannak a hegyek, a völgyek, a folyók és a tavak, ami nemcsak télen vonzó lehetőség, hanem nyáron is. Az összes természetmániás, kirándulni szerető, vízpartra vágyó ide megy. Hiszen meleg van, de nincs túl meleg, zöld a fű, de nem szakad minden nap az eső, bárhová el lehet ugrani kirándulni, és mindenhol tökéletesen kiépített rendszer várja a látogatókat. 

7. Akadálymentesség kimaxolva

Odafigyelnek a sérültekre. Mozgássérült és fürdőbe menne? Persze! Látássérült, de érdekli a múzeum? Nem probléma! Baj van a hallásával, de érdekli a mozifilm – miért ne jöhetne? Nagyjából így állnak hozzá az akadálymentesítéshez az osztrákok. Mi még rácsodálkozunk erre, pedig a világ legtermészetesebb dolgának kéne lennie, hogy azok is kimozduljanak és ehhez segítséget is kapjanak, akik rászorulnak. 

8. Szórakoztatóan kulturált

Szuperek a múzeumok és a látványosságok. Számos múzeumban, várban, kiállítótérben jártam az utóbbi években Ausztriában. Nem olcsóak a belépők, sőt mondhatni, baromi drágák – a magyar fizetésekhez képest –, de nem érzem úgy, hogy mást kapnék a pénzemért, mint amit várok. Külön piros pont jár azért, hogy mindenhol igyekeznek a gyerekek számára is megfelelően érdekes dolgokat kiállítani, játékra invitálni vagy épp apró feladatokat adni nekik, hogy egy felnőtteknek szóló kiállításon se unatkozzanak. Ráadásul már egy csomó múzeumban van magyar nyelvű tájékoztató, hátha valaki nem beszéli az adott nyelvet. A legutóbbi szerelem a salzburgi természettudományi múzeum, ahol egy fél napot simán el lehet tölteni, anélkül, hogy egy percre is unatkozna az ember. 

Ez tehát az én listám, és bár az elfogultságom nem kétséges, arra biztatlak, hogy ha egy napra is, de húzz el Ausztriába, hogy ráébredj, milyen szuper hely is az!

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/egal

A további képek a szerző tulajdona, Salzburg tartományban, Flachau környékén készültek