Leves. Akarod.
Szóval az úgy volt... ja, nem. Nem úgy volt. Megírtam kedden, hogy miket eszem, amióta új életmódom van, és eme remek leves receptjéért sírva könyörgött nekem a fél olvasóközönség. Ezért most megírom nektek, hogyan készül ez a friss, izgalmas, szexi, csípős, üde, selymes, édes, savanyú, extra korianderes leves, aminek nincs neve, mert ebből a receptből gondoltam újra. Aztán lehet, hogy van a világon valahol olyan, aki már így főzte, de nem került ezidáig az én látószögembe. Szóval: íme, a lime-os, korianderes, csilis, csirkeleves receptje kókusztejjel. Szentesi újragondolt életmódváltó szuperkonyhájában:
-
Először is tom kha-t akartam főzni, de ahhoz annyi minden furaság kell, hogy nem volt kedvem utánamenni az alapanyagoknak. Aztán szembejött velem EZ a recept, de mivel se a tejszínt, se a répát nem láttam lelki szemeim előtt a levesben, ezért gondoltam egyet, és furmányos-leleményes csalafinta módon kicseréltem ezt a két összetevőt kókusztejre és kaliforniai paprikára, a petrezselymet pedig korianderre, mert a koriander ehhez szerintem sokkal jobban passzol.
És miután mindezt jól kifundáltam, még a vállam is megveregettem, mert ez a leves bizony tökéletesen beilleszthető az új életembe. Bezony. Szóval így kell elkészíteni:
Hozzávalók:
- fél kiló csirkemell
- 2 db kaliforniai paprika
- 40 deka csiperkegomba
- 1 db lime
- 7 deci kókusztej
- chilli paszta
- 1 fej közepes méretű vöröshagyma
- 4 szem fokhagyma
- brutál mennyiségű friss koriander, mert abból sohasem elég
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágom, kókuszzsíron üvegesre pirítom, majd rádobom a kockára vágott csirkemellet, és azt is pirítom kicsit. Ezután belenyomom a fokhagymákat, kanalazok rá csilipasztát, mindenki ízlése szerint bánjon ezzel, én nagyon sokat teszek rá, mert imádom, ha rendesen lehet érezni. A kaliforniai paprikát a lehető legvékonyabbra vágom közben, és ráteszem ezt is a többire, majd tovább forgatom őket. A vékonyra szeletelt gombák jönnek, jól összeforgatom őket, egy szép pirospozsgás, illatozó zöldséges ragut kell kapnunk és tovább abajgatnunk néhány percig.
Majd öntök rá egy kis vizet, alig valamennyit, mert a fő hígítónk a kókusztej lesz. Én a kókusztejet Ázsia Shopban veszek, mert ott van a legautentikusabb. Ha felrottyant, jöhet rá a kókusztej, mehet bele egy kis Himalája só meg egy kevés bors is. Alaposan felforralom, kábé tíz percig főzöm forralás után, közben lehet kóstolni, hogy mennyire főttek meg az alapanyag, de általában tíz perc elég neki.
Ha megfőtt, akkor a vágott koriandert belerakom, minél többet, annál jobb. Ez az a fűszer, amiből soha nem lehet elég. És egy lime-ot is belefacsarok.
Kész is! Így kell kinéznie:
Jó étvágyat hozzá!
A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.