1. Silke Rose West – Joseph Sarosy: Hogyan meséljünk a gyerekeknek?

Bár elvben most válogatottan jó gyerekkönyveket ajánlok nektek (nagy kérdés persze, mi számít gyerekkönyvnek, mert szerintem a legjobb gyerekkönyvek a felnőtteknek is ugyanolyan élményt nyújtanak, mint egy igazán kiváló regény, ami nem gyerekek számára íródott), de ez a kötet valóban sokat segít a szülőknek, pedagógusoknak, vagyis mindenkinek abban, hogy miképp érdemes egyáltalán elkezdeni a mesélést.

Nagyon elégedetten olvastam azokat a meséléssel kapcsolatos, jól rendszerezett, átélhető, tudományosan bizonyított és okos tanácsokat, amelyekre engem már réges-rég megtanítottak a gyerekeim.

A könyv néhány fontos alapmondatát fotón is megmutatom ebben a cikkben.

Azt javaslom, ajándékozzátok meg ezzel az alapkönyvvel magatokat a gyerekeitek érdekében.

HVG Könyvek, illusztráció: Rebecca Green, fordító: Ballai Mária

Óvodásoknak és kisiskolásoknak

2. Mrena Julianna: Mese a kislajhárról, aki nem akart elaludni

Versenyt aludni az aludttejjel? Mrena Julianna verses meséjében még ez is lehetséges. Az altatás körüli mizériát minden szülő jól ismeri, de a könyvben szereplő lajhárcsalád most először találkozik ilyesmivel. Azt sajnos nem árulhatom el, mi az oka, de annyi bizonyos, hogy kiváló poénokra és közös kacagásra készülhettek. Épp ezért lehet, hogy nem pont erre alszik majd el a gyereketek, bár még az is előfordulhat, hogy az elalvást övező nehéz kérdéseket is megbeszélhetitek a könyv kapcsán. Szert-Szabó Dorottya illusztrációi igazi dzsungelhangulatot teremtenek a mesének.

Pagony Kiadó, illusztráció: Szert-Szabó Dorottya

3. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

Ez a kötet már megjelent négy évvel ezelőtt, de az új kiadás miatt most mégis nagy örömmel ajánlom nektek. Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozata már a hetedik köteténél jár, ami azt jelzi, hogy igen nagy szükség van a kicsiknek szánt, gügyögés nélküli, színvonalas mesékre. Ebben a kézbe simuló könyvecskében egy farsangi történet is szerepel, én most csak a karácsonyit ajánlom figyelmetekbe. A nyúlcsalád konfliktusoktól sem mentes meséje az önzetlenséget és az igazi ünnepet mutatja meg sok-sok humorral, és ebben jelentős szerepe van Horváth Ildi jellegzetes rajzainak is.

Naphegy Könyvkiadó, illusztráció: Horváth Ildi

4. Agócs Írisz: Tekla madarai – Mici megmenti a világot

Agócs Írisz a Márkó bácsi kertje című könyvében már bemutatta nekünk Micit, akinek az a terve, hogy megmenti a világot. Mici most a Tekla madarai című gyönyörű kötetben magyarázza el nekünk – igen szellemesen –, hogy miért olyan fontos vigyázni a madarakra, miért nem szabad kivágni a fákat, és milyen is valójában a természet körforgása. Egy óvodás számára is világosan kiderül a könyvből: azzal, hogy vigyázunk a természetre, és ezen belül a madarakra, végső soron saját magunkat és a gyerekeinket is óvjuk.

Nem értem, hogy ez az egyszerű összefüggés miért nem éri el a döntéshozók ingerküszöbét…

Agócs Írisz legalább olyan jól ír, mint ahogy illusztrál is. A Tekla madarai alapkönyv a fa alatt.

Pagony Kiadó

5. Gryllus Vilmos: Dalok négy évszakra, CD-vel

Még soha nem jelent meg illusztrált kötetben Gryllus Vilmos klasszikusa, de most kottával, gitárakkordokkal és CD-vel, valamint Szert-Szabó Dorottya csodálatos illusztrációival végre kiteljesedett a Dalok-sorozat. Ebben a könyvben olyan művek szerepelnek, amelyeket a szerző kimondottan azért írt, hogy a gyerekek ne csak hallgassák, hanem énekeljék is őket. A négy évszakot felölelő kötetben többek között megtalálható a klasszikussá vált Fehér karácsony, a Somvirág, a Lassan jár a csigabiga… vagy a Csepp, csepp, csepereg… is.

Mindannyian hálásak lehetünk Gryllus Vilmosnak, hisz újabb és újabb generációk nőhetnek fel életművén, ő az, aki szívmelengető dallamaival teret adott a gyerekeknek szóló legszebb és legjobb verseknek is.

Lampion Könyvek, illusztráció: Szert-Szabó Dorottya

6. Stahl Judit: Keresd a csokit! – Gasztroböngésző receptekkel

Ez a tavaly megjelent kötet témáját tekintve igencsak univerzális, hiszen melyik gyerek ne szeretne csokira vadászni, különösen karácsony táján, amikor viszonylag nagy a csokibőség? Stahl Judit originális ötletével nem hazudtolta meg önmagát, mivel nem csupán vicces sztorikat talált ki a lányával, Hannával együtt, hanem tizennégy olyan csudafinom csokis receptet is megismerhetünk a könyvéből, amelyeket (kis segítséggel) akár a gyerekek is elkészíthetnek.

A tartalmas családi együttlétekhez jól jöhet ez a kötet,

és most reméljük, igazán lesz idő a téli szünetben arra, hogy órákon át böngésszék (együtt vagy külön) kicsik és nagyok Baranyai (b) András túlzás nélkül zseniális rajzait, amelyeket akárhányszor néztem át tüzetesen, mindig találtam valami kacagtató részletet, addig nem látott vizuális poént, és lelkesen keresgéltem a receptekhez köthető édességeket, vagyis – az elrejtőzött hóemberkekszet, a fűszeres forró csokit vagy akár az elkóborolt csokipingvineket.

Lettero Kiadó, illusztráció: Baranyai (b) András

7. Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni – Bálint György

Egy korábbi ajánlómban már áradoztam erről a remek sorozatról, amely azt tűzte ki célul, hogy olvasmányos formában, látványos képekkel hozza közel a gyerekeinkhez is azokat példaképeket, akiknek élettörténete és küzdeni tudása követendő lehet számukra. Mindenki Bálint gazdája, a közelmúltban elhunyt Bálint György élete is olyan példa, amit érdemes követni. Elképzelhetetlen mélységből, szívós munkával küzdötte magát egyre följebb és följebb, mire Bálint gazdaként egy ország kedvence lett. Az olvasmányos történet betűmérete a kezdőknek sem okoz gondot, Kőszeghy Csilla színes illusztrációi pedig valóban átélhetővé teszik a történetet, amelyet még felnőttként is megkönnyeztem.

Naphegy Kiadó, illusztráció: Kőszeghy Csilla

8. Simon Réka Zsuzsanna: Hagymakontyi küldetés

Ebben a történetben minden a betűk körül forog. A nagy bűntény megoldásra vár, hiszen kirabolják Hagymakonty messze földön híres könyvtártornyát, ráadásul eltűnik a birodalom imádott írója is… Udvari bolond, vagány királylány, matróz, kalóz – mindenki a keresésükre indul, hogy a szerző által jól ismert spanyol tengerparti vidéket idéző szigetvilágban hajózzanak, barlangásszanak és nyomozzanak, míg csak minden rejtély meg nem oldódik. Szóviccek, közmondások, vicces nevű írók furcsa könyveiből vett magvas idézetek, halálos fegyvernek szánt udvaribolondos humor… Ez a kötet tényleg a könyvimádók igazi kegytárgya lehet, és a kezdő olvasóknak is óriási inspirációt adnak a nagyobb méretű betűk, valamint az izgalmas nyomozás lehetősége, mindezt Mészely Ilka figyelemfelkeltő rajzai is nagyban elősegítik.

„Könyvet kedvelőknek kötelező!”

Lampion Könyvek, illusztráció: Mészely Ilka

9. Piotr Socha – Monika Utnik-Strugata: KOSZ – A tisztálkodás színes-szagos története

Az óriásméretű könyv átfogó kultúrtörténeti kitekintés a tisztálkodásról, méghozzá rengeteg gyönyörű, lehengerlően mulatságos képpel, amelyeket a lengyel Piotr Socha alkotott (neki ez már a harmadik magyarul megjelenő könyve, a Méhek és a Fák című korábbi műveit is figyelmetekbe ajánlom).

A szövegeknél ne száraz leírásokra készüljetek, noha rengeteg tényt megtudhattok belőle: „Pár száz évvel ezelőtt az európaiak meg voltak győződve arról, hogy a mosakodás káros az egészségre.” Szinte minden történelmi korszak higiéniai szokásaiban elmerülhetünk a könyv segítségével, rendkívül szórakoztató és szemet gyönyörködtető olvasmány.

Akár a higiéniával hadilábon álló kamaszoknak is hasznos ajándék lehet… 

Manó Könyvek, fordító: Mócsai-Karaba Márta

Tízéves kortól

10. Miért vagyok gyerek? – Vagány versek iskolásoknak

A verseket válogató Szekeres Niki gyerekirodalmi szakemberként igen jól ismeri a gyerekek versekkel kapcsolatos ízlésvilágát, így nem meglepő az a széles merítés, amit kínál az olvasóknak. A vagány kifejezés is helytálló, hisz

óriási szükség van arra, hogy olyan versantológiák kerüljenek a gyerekeink kezébe, amelyekben róluk szóló, számukra is átélhető történetek szerepelnek versformában.

A tematikus rendbe szervezett válogatás szerzőit nem kezdem el sorolni, de a legnevesebbek igen sikerült munkáit olvashatjátok Áprily Lajostól Zalán Tiborig, szám szerint negyvenkilenc költő verse szerepel a kötetben. 

Klement Csaba a vagány versekhez valóban vagány és vicces képeket társított. Versmondó versenyek és iskolai könyvtárak alapdarabja lehet az óvodásoknak szóló Diridongó című versantológia folytatásaként ez a kisiskolásokat megszólító kötet.

Móra Kiadó, összeállította: Szekeres Niki, illusztráció: Klement Csaba

11. Pálmai Nóra: Margó és a titkos varróműhely

Ez a szépséges könyvtárgy gyönyörű lírai történetet rejt, azon kívül, hogy egészen gyakorlati megoldásokat is nyújt a varrással ismerkedő gyerekek számára. A tíz és fél éves Margó roppant dühös, amiért imádott nagymamája meghal, nem érti még a halált, úgy gondolja, cserben hagyta őt a nagyi. A temetés után csalódottan vonul el a rokonok elől, ám Liza mama varrógépének fiókjában olyan üzenetet talál, amely új értelmet ad a mindennapjainak. Egy titkos küldetés során meg kell tanulnia varrni, ebben egy felemás szemű macska, nevezetesen Orlandó szegődik segítőként mellé. Margó így megmenti a felejtéstől a Sarolta nevű Időkirálynő rongybaba-birodalmát is, egyben belenyugszik nagymamája halálába, és megérti, hogy a közös emlékek örökre összekötik őket.

A kötetben látható QR-kódok a részletes videók leírásához vezetnek, így a könyvolvasó gyerekek is elkészíthetik saját rongybabájukat. A történetet Valérie Locatelli különleges montázsai elevenítik meg. 

Cser Kiadó, illusztráció: Valérie Locatelli

12. Kemény Gabi: A konkrét hiúz – Avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal

A Regényes természet irodalmi pályázatán díjazták Kemény Gabi pazar ifjúsági regényét, amelynek már a címe is figyelemfelkető. A három fiút nevelő szerző első kötete továbbiakat sejtet, annyi bizonyos, hogy nagyon erős kezdés. Amellett, hogy a történetvezetés a figyelemzavaros, és ezért folyton csapongó főhős, Marci elbeszélésében is érdekfeszítő, elképesztően vicces, szinte oldalanként robbannak a humorbombák. Ráadásul a pályázat kiírásában is szereplő természet tematikát is simán hozza: a kamaszokat erősen foglalkoztató klímakatasztrófa pont olyan mélységben szerepel benne, amennyi organikusan belesimul. Emellett nagyon életszerű karaktereket vonultat föl (kissé karikírozva persze), és igazán aktuális témák szerepelnek benne a barátságtól kezdve a szerelmen, a tanárok helyzetén, a csoportdinamikán át egészen a családi, valamint a testvérkonfliktusokig.

Rég olvastam ilyen pörgős, könnyű kézzel megírt ifjúsági regényt.

Szerintem a kiskamaszok is így lesznek vele, úgyhogy ha egy unalmasnak tűnő napon a kezükbe nyomjátok, biztosan elűzi a unalmukat, valamint felkészülhettek a szobájukból hallatszó nyerítésükre is.

A klassz borító azt sejteti, hogy Radványi Maja igen ihletett rajzokat készíthetett volna a belívekbe is, de sajnos csak jelzésszerű illusztrációk kerültek a kötetbe, a címlap viszont legalább olyan pazar, mint a tartalom.

Móra Kiadó, borítóterv és rajzok: Radványi Maja

13. Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve

Ez az a könyv, amire már nagyon régóta vártam, mert a tíz évvel ezelőtt megjelent Királylányok könyvében, amelyet akkor Keszeg Ágnes illusztrált, már beígérte a szerző a folytatást. Most végre itt van a kezemben… annyit mondhatok, hogy megérte várni rá.

Habakuk király negyven lánya mind-mind olyan női mintát mutat a gyerekeinknek, amelyek azt jelzik, hogy a gyenge és erőtlen királylányokról kialakult sztereotípiák ideje réges-rég lejárt. A népmesei hagyományokból építkező, gazdag fantáziával megírt izgalmas mesék olyan kortárs szövegek, amelyek felkeltik és fenn is tartják a figyelmet. Nagyon jólesik belemerülni ebbe a jól felismerhető világba, amelyet Zalán Tibor teremtett.

Ritkaságszámba megy, hogy egy felnőtteknek író, tapasztalt alkotó ennyire érzékenyen jeleníti meg a nők mesei univerzumát.

Szívmelengető, szerethető, sírós-nevetős történetekre készüljetek, valamint Kürti Andrea lenyűgöző királylányaira, amelyek nem is illusztrációk, inkább festmények. Bámulatos emberismeret, fantasztikus stílus- és színkavalkád látható minden egyes képen.

Mégis ez az egyik legkedvesebb illusztrációm a kötetből, amelyen Habakuk király látható, én pedig Zalán Tibor vonásait vélem felfedezni rajta.

Cerkabella Kiadó, illusztráció: Kürti Andrea

Kamaszoknak

14. Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest

Eltűnik a kémiatanár? Kit érdekel! (Bár ez a mostani sajnálatos történetek fényében egészen mást jelent…) Azokat a gyerekeket biztosan, akik szeretnék az általa hátrahagyott, furcsa rejtélyt megoldani. Először azért, mert potyaötöst remélnek érte, aztán meg mert kiderül, hogy a megfejtőnek jókora pénzjutalom jár. Négy lúzernek vélt kamasz (Petra, Sági, Bogdán és Vaki) belevág a nyomozásba, és amíg a nyomokat követve bejárják Budapest kevésbé ismert részeit is, mi egyre izgatottabban lapozunk, és közben hangosan hahotázunk az igazán életteli karakterek dumáitól.

Nem elég, hogy Szűcs Ádám, az Egy nap a városban blog egyik alapítója tényleg jól ismeri a várost, de elképesztő, mennyire autentikusan beszélteti a különböző karakterű kamaszokat. Nagyon remélem, hogy a történetnek lesz folytatása, mert a karakterek azóta is itt élnek velem, és alig várom, hogy beléjük botoljak a következő kutyasétáltatáskor!

Lampion Könyvek

15. Maja Lunde: A Nap őrzője

A három évvel ezelőtt megjelent karácsonyi ajánlómban (úristen, mintha az még egy egészen másik világban íródott volna…) már bemutattam a világteremtő, csodálatos Maja Lunde Hónővér című kötetét, ami óriási hatással volt rám. A Nap őrzője semmivel sem marad el a Hónővértől.

Valami olyasmit tud ez a norvég írónő, amit csak nagyon kevesen. A természet inspirálja álomszerű meséit.

Ebben a kötetben az eltűnő Nap okozza a bonyodalmakat. Elég nehéz spoilerek nélkül ismertetni a sztorit, de annyit elárulhatok címszavakban, hogy van benne felnövéstörténet, identitáskeresés, gyász, küzdelem, küzdelem, küzdelem és küzdelem, pusztítás… és talán egyfajta feloldozás is a végén, még ha nem is a szirupos fajtából. A klímakatasztrófa küszöbén egy ilyen kötet kincset ér, és akkor is megnyugtat, ha felzaklat, mert a mesék szimbolikája erőt ad nekünk ahhoz, hogy soha ne adjuk fel, bízzunk és higgyünk abban, hogy a Nap végül megtalálja a helyét az égen…

Csendes, elmélyülős, letehetetlen, lírai élményre készüljetek. Örök hála a megtalált nyelvért a fordítónak! Lisa Asiato képi világa ebben a köteteben is kicsit sok nekem, de az kétségtelen, hogy ő az egyik legprofibb illusztrátor.

Cser Kiadó, illusztráció: Lisa Asiato, fordító: Patat Bence

Kortalan könyvek felnőtteknek és gyerekeknek is hatéves kortól

16. Kiss Judit Ágnes: Zsálya és a mélyvölgyi utazás

Kemény témához nyúlt Kiss Judit Ágnes, aki a varázslatos Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg című kötete után tovább folytatta Zsálya történetét. A betegséggel való küzdelem és a gyógyulásért folyó harc áll a középpontban, és az első kötetben megismert tündérvilág szereplői, akiket akkor Zsálya segített ki a bajból, és akik most megpróbálják viszonozni ezt a segítséget, de Zsályának akkor is egyedül kell megharcolnia a betegséggel.

Kiss Judit Ágnes az elmúlt években sokkal gyakrabban jelentkezik gyerekeknek írt könyvekkel, pedig a felnőtteknek szánt művei is igen jelentősek, de az a munka, amit a gyerekirodalom terén letett az asztalra, lassan beszakítja azt. Zsálya alapmű. Azt kívánom, soha ne legyen rá szükségetek, de annyi bizonyos, hogy a betegséggel küszködő gyerekeknek és családjaiknak igazi gyógyír. Szimonidesz Hajnalka festményeiről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Ez az egyik legeslegjobb könyv, amit idén olvastam.

Pagony Kiadó, illusztráció: Szimonidesz Hajnalka

17. Marta Guśniowska: Ha lúd, legyen kövér!

Hogyan lehet viccesen, meghatóan és szellemesen beszélni az egyik legnagyobb rémről, a depresszióról a gyerekeknek úgy, hogy ne riassza el őket téma? Például úgy, ha a kezükbe adjuk ezt a szokatlan formájú, káprázatos képekkel illusztrált könyvet, és magunk elől sem próbáljuk eltagadni azt, hogy igenis léteznek depressziós gyerekek.

A kötet főszereplője a sovány Liba, aki maga ajánlkozik föl a Rókának, hogy legyen olyan kedves, és egye meg őt, mert nem akar tovább élni. Ám a Róka a kövér ludakat szereti, a sovány Libához nem fűlik a foga, ezért inkább elviszi a farkasokhoz, hátha majd ők elfogyasztják… Az úton igen sok dolog történik, például az élet értelme is feltűnni látszik valahol…

Azért nem árulok el többet a sztoriból, mert szeretném, ha ti magatok olvasnátok el ezt az „egyestés” mesét. Garantálom, hogy nemcsak egyszer kerül elő, hanem sokszor visszatértek még hozzá. Mostanában szerencsére elég sok nagyon-nagyon színvonalas lengyel mesekönyv jelenik meg magyarul, a fordító Pászt Patríciának ebben jelentős szerepe van. Annyi bizonyos, hogy örömmel várjuk az új kiadványokat.

Wonder-land Kiadó, illusztráció: Robert Romanowitz, fordító: Pászt Patrícia

18. Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella

 

A novellák vezetik el a fiatal olvasókat a regényekig, ez az antológia pedig bizonyosan meghozza a felnőtté válás útján haladó irodalomszeretők olvasókedvét. A huszonöt novella öt tematikus ciklusba rendezve épül, és erős ívet alkot. Az antológiákra specializálódott Péczely Dórának ez már a negyedik ilyen jellegű munkája. Mindegyik kiváló.

Nagy büszkeség, hogy épp a WMN-en jelent meg eredetileg a kötetindító novella Kemény Zsófitól: A lányoknak folyton pisilni kell című írás erős felütés. És ugyanilyen erős az összes többi novella is, amelyek kortalan szerzői között megtaláljuk Csáth Gézát, Hajnóczy Pétert vagy Kaffka Margitot is.

A kortársak névsora is impozáns, például Moesko Péter is szerepel benne, akivel nemrégiben beszélgetett Milanovich Domi. Külön érdekessége a kötetnek, hogy mindegyik szerző 35 éves kora előtt írta az antológiában szereplő művét. Jó átvezetés lehet 2023-ba, ha minden este elolvas egy-egy novellát a felnőttségre készülő gyereketek. Ahogy jó néhány szöveg elég szókimondó, úgy Jásdi Juli rajzai sem finomkodnak, ha úgy adódik, ugyanakkor az életöröm sem hiányzik grafikáiból. Nagyon jó a Tilos az Á koncepciója, miszerint a (fél)felnőtteknek is kijárnak az illusztrált könyvek.

Tilos az Á Könyvek, válogatta és szerkesztette: Péczely Dóra, illusztráció: Jásdi Juli

19. Tóth Krisztina: Világpuszi – Mesék embereknek

A tizenkét meséből jónéhányat a WMN oldalán is olvashattatok korábban Tóth Krisztinától, hiszen nagyrészt nálunk publikálta először a szövegeket, amelyeket aztán ebbe a gyönyörű kötetbe gyűjtött össze. Ezek a mesék mind rólunk és nekünk szólnak, és nem akarják elhallgatni azokat a veszteségeket, amelyekkel mindannyian megküzdünk az életünk során. Szalma Edit ihletett illusztrációi pedig még színeket is adnak Tóth Krisztina szomorúságukban is felemelő történeteihez.

Magvető Kiadó, illusztráció: Szalma Edit

20. Révész Emese – Grela Alexandra: Hol készül a művészet? – Művészettörténeti böngésző

A végére hagytam a legnagyobb durranást!

Ha valaha is lesz majd magyar kiadású világsiker a gyerekkönyvek terén (a Meseország mindenkién túl), akkor szerintem ez a kivételes kiadvány lehet a várományosa annak, hogy átszáguldjon minden határon, mert határtalanul gyönyörű vizuális világot mutat meg, ráadásul elmondhatatlanul hasznos és informatív. Méretét és hatását tekintve is óriási, egészen felszabadító érzés belépni általa a képzőművészet terébe.

Képalapú társadalomban élünk úgy, hogy képtelenek vagyunk értelmezni azt a rengeteg információt, ami ránk zúdul.

A művészettörténész Révész Emese és a festőművész-illusztrátor Grela Alexandra arra vállalkozott a Csimota Kiadó szerkesztőivel együtt, hogy a gyerekeinknek (meg nekünk is) átadják azt a nélkülözhetetlen alaptudást, amit a világ képi értelmezéséhez tudniuk/tudnunk kell ahhoz, hogy eligazodhassanak/eligazodhassunk benne.

A művészettörténeti böngésző 25 világhírű képzőművész műtermébe vezeti be a gyerekeket, és a könyvbéli kíváncsi kislányt is, aki mindig megkapja a válaszokat, méghozzá azon a nyelven, amelyet tökéletesen megért. Szó sincs tehát arról, hogy szerzőként elvont fogalmakkal terhelné őt a szakavatott, a gyerekek és a művészet nyelvén is értő Révész Emese. 

A műtermekben rengeteg apró részletet láthatunk az adott korra jellemző tárgyakon át a festő legfontosabb műveiig, és még az is lehet, hogy olyan tárgyakat is felfedeznek a szemfüles gyerekek, amelyek abban a korban nem léteztek. Külön kis szellemes játék, hogy a kíváncsi kislányt is elrejtette a kétoldalas képeken Grela Alexandra, akit szerintem igen nehéz lesz megmenti a világhírtől e kötet megjelenése után.

Soha nem készült még ehhez hasonló kiadvány, amely ennyire átfogóan megmutatta volna nekünk a képzőművészet legfontosabb irányvonalait a barlangművészettől kezdve Banksyig bezárólag. Borsos ára ellenére is lehetetlen otthagyni a könyvesboltban, mert a képeket akkor is magaddal viszed, ha végül mégsem kerül a könyv a kosaradba. 

Csimota Kiadó, illusztráció: Grela Alexandra, szöveg: Révész Emese, szerkesztők: Csányi Dóra és Szabó Sándor 

Kis szubjektív utózönge

Lehet, hogy kicsit hosszúra sikeredett ez a lista. És az is lehet, hogy nem érted, miért ilyen fontos nekem ezekre a könyvekre felhívni a figyelmed. Elárulom! Visszatérek a cikk kezdetének azon mondatára, amelyben azt írtam: „Nagyon elégedetten olvastam azokat a jól rendszerezett, átélhető, tudományosan bizonyított és okos tanácsokat a meséléssel kapcsolatban, amelyekre engem már réges-rég megtanítottak a gyerekeim.” 

Az én úgynevezett nevelési módszerem a mese volt. A mesélés, a közös olvasás, az, hogy történeteket találtunk ki, és elmeséltük egymásnak. Ma már majdnem felnőttek a gyerekeim, de azért még mind a három tizenéves. Ezek a közös történetek tették lehetővé azt, hogy még a rettegett kamaszkor sem szakította el őket tőlem, és az az érzelmi biztonság, amit a rendszeres és intenzív mesélés adott nekik, a mai napig megtart bennünket. Szóval ezért biztatlak benneteket már-már megszállottan arra, hogy meséljetek a gyerekeiteknek, én pedig bízom benne, hogy ezek a válogatottan jó könyvek senkinek nem okoznak majd csalódást.

Kiemelt kép: Kerepeczki Anna/WMN

Both Gabi