Nagy visszhangja volt 2020-ban Harry herceg és felesége, Meghan Markle – nem előzmény nélküli – kiválásának a brit királyi családból, azóta pedig szinte folyamatosan érkeznek a hírek a hercegi pár és az uralkodócsalád többi tagja közötti ellentétről. Egy ideig úgy tűnt, II. Erzsébet királynő halála után csillapodnak a kedélyek, és felröppentek a pletykák, hogy a veszteség közelebb hozta egymáshoz a két herceget, valamint édesapjukat, III. Károly királyt. Ám úgy tűnik, nincs bennük békevágy, legalább is Harryben biztosan nincs.

A „tartalékherceg”

Október végén jött a hír, hogy Spare (Tartalék) címmel jelenik meg memoárja, amiről azt ígérik, kendőzetlen őszinteséggel meséli el királyi sarj életének minden fontos eseményét a saját szemszögéből. Hogy az uralkodócsalád feltehetően nem fog rajongani a könyvért, már a cím is sejteti:

arra a mondásra utal ugyanis, hogy minden uralkodócsaládnak kell egy örökös és egy tartalék örökös – utóbbi volt Harry, amíg bátyja, Vilmos gyerekei meg nem születtek, azóta ugyanis sokkal hátrébb szerepel már az trónörökösi sorban.

Az önéletrajzi könyv bejelentésére az udvar azonnal reagált, és kijelentették, hogy nem fogják kommentálni a memoárban leírtakat. 

 

Leleplezés és hamis fénykép

Aki azt gondolta, hogy a 2021 márciusi Oprah-interjú volt a hercegi pár utolsó nagy vallomása a királyi családdal való szakításukról, tévedett. Innen nézve ez volt a kezdete annak a családi médiaviszálynak, aminek kétségkívül egyik csúcspontja lesz a december 8-án érkező Harry és Meghan című Netflix-sorozat.

Két előzetes jelent meg eddig a sorozathoz, az elsőben Meghan teszi fel a költői kérdést: „Amikor ekkora a tét, nem logikus, hogy mi meséljük el a történetünket?”, és Harry hercegtől sokat sejtetően elhangzik, hogy senki nem látja, mi történik a zárt ajtók mögött. A második, december 5-én megjelent előzetesben pedig ennél is súlyosabb kijelentések hangzanak el a hercegi pártól. Egy ponton Harry azt mondja,

„a királyi családba beházasodó nők fájdalma és szenvedése táplálja az őrületet”, és hogy „ez egy piszkos játszma”.

Meghan pedig azt mondja, rájött, hogy senki sem fogja megvédeni őt.

A drámainak ígérkező sorozat trailere azonban máris nagy port kavart, és nem csak azért, amit Harry és Meghan mondanak benne. Mutatnak ugyanis egy fekete-fehér fényképet, amin fotósok hada látható, rögtön ezután pedig Harryről következik egy rövid jelenet, amiben elmondja, hogy mindent meg kellett tennie, hogy megvédje a családját – ez a kettő egymást követve pedig azt a narratívát erősíti, amit a pár a kiválásuk óta hangsúlyoz, miszerint a lesifotósok és a bulvár folyamatos kíváncsiskodása az egyik oka annak, hogy kiléptek a királyi családból.

Igen ám, csakhogy a képen szereplő rengeteg fotós nem Harryt és Meghant fényképezte – a kép 2011-ben készült a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. című film premierjén Londonban, és a mozi főszereplőit, Daniel Radcliffet, Rupert Grintet és Emma Watsont fotózták. Ekkor Harry és Meghan még nem is ismerték egymást.

Válságstáb

Írhatnám viccelődve: a herceg benézte, hogy egy másik Harryt fényképeznek a riporterek, ha nem vetne fel komoly aggályokat, hogy már a sorozat előzetesében is van egy erős csúsztatás.

A sorozatban Harry és Meghan szemszögéből ismerhetjük meg a történteket, tehát csak a történet egyik narrációja kap hangsúlyt, ráadásul

a hercegi páron kívül csak a barátaik és újságírók szólalnak meg a dokusorozatban.

A palotában úgy reagáltak a hírre, hogy a királyi család egy szokványos hétre készül – azt sugallva, hogy nem érdekli őket, mi hangzik majd el a sorozat premierepizódjában. Ám a Daily Mirror című brit bulvárlap belsős informátorra hivatkozva azt írta, Vilmos herceg válságstábot hívott össze a dokusorozat híre hallatán, és ugrásra készen állnak a stábjával, hogy megnézzék az első részeket. Sőt, a lap informátora azt is tudni véli, hogy készek gyorsan és határozottan reagálni a feltehetően elhangzó vádakra.

Rájár a rúd a királyi udvarra

Ha Harry és Meghan nem biztosítanának elegendő kríziskommunikációs feladatot az udvarnak, saját bizalmasaik gondoskodnak arról, hogy ne teljen el mostanában nap a brit uralkodócsalád körüli botrány nélkül.

A netflixes dokusorozat előzetesének megjelenése előtt, november 30-án is magyarázkodni kényszerültek: Vilmos keresztanyja, Lady Susan Hussey, a néhai királynő legközelebbi bizalmasa tolakodó módon a származásáról faggatott egy színes bőrű vendéget egy fogadáson.

Ezt sokan rasszizmusként értékelték, a 83 éves ladynek pedig távoznia kellett formális udvarhölgyi posztjáról.

Vilmos herceg szóvivőjén keresztül határolódott el keresztanyjától, és azt üzente, „a rasszizmusnak nincs helye a társadalomban”. 

 

Nem is csoda egyébként, hogy a trónörökös szinte azonnal reagált a botrányra, ugyanis Meghan és Harry komoly vádakat fogalmazott meg a családról azzal kapcsolatban, hogy rasszista és kirekesztő megjegyzéseket tettek a sussexi hercegnére.

Keserű karácsony

Mindeközben arról is érkeztek hírek, hogy a brit uralkodócsalád a királynő halála óta először karácsonykor fog megint összegyűlni. Két év kihagyás után II. Erzsébet kedvenc birtokán, Sandringhamben töltik az ünnepeket, ám hogy mennyire lesz valóban ünnepi a hangulat, jó kérdés. Az első karácsony II. Erzsébet nélkül nyilvánvalóan nem lesz könnyű, és az is kérdéses, hogy Meghan és Harry ott lesznek-e. A bulvárban persze régóta pletykatéma, hogy a kiugrott hercegi pár vajon részt vesz-e a családi karácsonyon, de a találgatásokon kívül nincs semmi konkrétum. Azon biztosan sok múlik majd, hogy mi hangzik el a dokumentumsorozatban.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ Chris Jackson 

Dián Dóri