A vagina nem rózsaillatú

Az emberi test érzékeny műszer, a vagina működése pedig híven tükrözi a szervezetben lejátszódó folyamatokat. Tudtad például, hogy illata és íze nemcsak a hormonális változások, hanem az elfogyasztott ételek hatására is változhat?

„A vagina illatát nagyban befolyásolja a hüvely savassága, így az akár cikluson belül, néhány naponta is változhat. A hüvely természetes illatát néhányan az édessel, mások a savanyúval azonosítják, de olyan is akad, aki szerint leginkább egy alkáli elem illatához hasonlít – kezdi Kozma Bence. – Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez az illat befolyásolható-e, és van-e olyan, hogy »egészséges« illat? Én azt vallom, hogy nem helyes, ha idealizálunk: a vaginának nem nyáriszellő- vagy rózsa-, hanem vaginaillata van.

Nagy általánosságban az is elmondható, hogy minden olyan étel – mint például a fokhagyma, a cukrozott üdítők vagy a vörös húsok –, ami az izzadság és a vizelet szagát befolyásolja, az a hüvely illatára is hatással van. A leghelyesebb azonban nem ezen ételek teljes kerülése, hanem egy olyan étrend kialakítása, amely figyelembe veszi a hüvely egészségét is.

És hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy igyál sok folyadékot – elsősorban tiszta csap- vagy ásványvizet –, egyél sok zöldséget és ne vidd túlzásba a szénhidrátfogyasztást, illetve fordíts kellő figyelmet az elegendő, minőségi alvásra is!

Emellett fontos a megfelelő személyi higiénia és tisztálkodási rutin kialakítása, amelyhez a szakember szerint nincs szükség a hüvely öblítésére, irrigálására, vagy más különleges beavatkozásra.

„A külső intim testrészek tisztán tartása a legtöbbeknél a mindennapi rutin része. Sokan azonban túlmisztifikálják a drogériákban végeláthatatlan sorokban kígyózó különböző termékek szerepét az egészséges női tisztálkodásban.

Egy egészséges hüvely ugyanis képes fenntartani saját tisztasáságát és egyensúlyát. Sőt, a hüvely öblítéséből, túlzott tisztításából jelentős károk is származhatnak”

– hívja fel a figyelmet a nőgyógyász. – A hüvelyben élő »jó« mikroorganizmusok alakítják ki az ideális pH-t, amely nélkül azonnal szaporodásnak indulnak a kellemetlen tüneteket okozó »rossz« kórokozók. A szakemberek egyetértenek abban, hogy csak a külső nemi szervek tisztítása javasolt, melyhez kizárólag vízre, esetleg enyhe és bőrbarát intim mosakodószerekre van szükség.”

Kozma Bence nem felejti el kiemelni azt sem, hogy mivel a kórokozók vígan élnek és szaporodnak el nedves közegben, a tisztálkodáshoz használt törülközőt érdemes mindig szárazon tartani. Hangsúlyozza, hogy strandolás, wellness idején is mindig célszerű figyelmet fordítani a vizes fürdőruha szárazra cserélésére – különösen akkor, ha a tapasztalatok alapján az érintett hajlamos a nőgyógyászati megbetegedésekre. 

A szakember arra is emlékeztet, hogy betegségek kialakulásának már a tünetek megjelenése előtt is egyértelmű jelei vannak, így a partner tapasztalatai és visszajelzései akár diagnosztikai értékűek is lehetnek. Mint mondja, az „egészséges” hüvely illatának nincs egyértelmű definíciója, a megfelelő önismeret – vagy éppen a partner „szokásos” ízének, illatának ismerete – azonban sokat segíthet abban, hogy a klasszikus égő, viszkető érzés kialakulása előtt azonosítható legyen a kezdődő hüvelygyulladás. A korai terápia pedig gyorsabb gyógyuláshoz vezet.

Dr. Kozma Bence szülész-nőgyógyász, urogynekológus
Dr. Kozma Bence szülész-nőgyógyász, urogynekológus – Forrás: Dr. Kozma Bence

A menstruáció nem betegség

„Meg fogok betegedni” – mondták régen anyáink és nagyanyáink, valahányszor a menstruációra vagy a hormonális ciklusra terelődött a szó. A rendszeres időközönként jelentkező, fájdalommentes, normál lefolyású, öt-nyolc napig tartó menzesz azonban nem betegség, hanem annak valószínűsíthető jele, hogy a női szervezet jól működik.

Nincs benne semmi szégyellnivaló, a megfelelő intim higiéniai eszközök megtalálásával pedig a kellemetlenségek is jelentősen mérsékelhetők.

„A tamponok és betétek még mindig a legjellemzőbb menstruáció alatt használt eszközök, de kétségtelen, hogy egyeduralkodásuk már a múlté – mondja Kozma Bence. – Itthon talán kevésbé ismertek a menstruációhoz készített bugyik, de azok a hölgyek, akik már kipróbálták, szívesen alkalmazzák őket. A legnagyobb vérzéssel járó napokra nem feltétlenül ideálisak ugyan, de kétségtelen előnyük, hogy az enyhébb vérzéssel járó napokon vagy éjszaka hasznosak, légáteresztő anyaguk miatt pedig egészségesek is lehetnek. Ráadásul ezek az alsóneműk használhatók például edzés közben vagy a menstruáció napjaink kívül is, például ha aggasztó mértékű az altesti izzadás, vagy a sportoló nők enyhe inkontinenciás tünetektől szenvednek. A menstruációs kelyhek is egyre népszerűbbek.”

Mint mondja, a menstruációs fehérneműk alkalmazásával nemcsak a balesetek előzhetők meg, hanem a környezeti terhelés és az egyén ökológiai lábnyoma is csökkenthető. A szakember hasonlóan környezet- és testbarát megoldásnak tartja az orvosi szilikonból készült menstruációs kelyheket is.

Kiemeli, hogy bár sokan idegenkednek ezektől az eszközöktől, páciensei beszámolói alapján megfelelően felhelyezve a menstruációs kelyhek alkalmazása nem kellemetlen, hiszen a szilikon felveszi a hüvely alakját. Mint mondja,

kétségtelenül gyakorlást igényel a használatuk, de ha az első pár alkalommal otthon próbálkozol, gyorsan rájössz majd, mit hogyan kell csinálni.

Szex menzesz alatt

A menstruáció alatti szex a nők nagyobb része számára tabu, pedig a menzesz alatti szex vagy maszturbáció jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat. Ez derül ki a Womanizer és Lunette 2020-as kutatásából is, amely a menstruáció alatti maszturbáció hatásait vizsgálta. 

Gondoltad volna? A válaszadók 70 százaléka vallotta, hogy a maszturbáció valamelyest befolyásolta a menstruációs fájdalom mértékét, 31 százalékuk pedig jelentős fájdalomcsillapító hatásról számolt be. A rendszeres maszturbáció a fájdalom gyakoriságát is mérsékelte: a válaszadók mintegy 42 százaléka úgy találta, hogy az önkielégítés hatással volt a fájdalom előfordulásának gyakoriságára, 22 százalékuk pedig jelentős változásokról vallott.

A fájdalomcsillapító hatás szerepét Kozma Bence is hangsúlyozza.

„A menzesz alatti szex káros hatásai gyakrabban kerülnek előtérbe, ezért én azt javaslom, kezdjük a pozitív dolgokkal! Sokan tapasztalják, hogy a menzesz alatti szex fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású. Emellett fontos szempont lehet, hogy a szex, pláne az orgazmus, a méh enyhe összehúzódásával jár, mely – bár igen kis mértékben, de – rövidítheti a vérzéssel járó napok számát. A libidó hagyományosan az ovulációs időszakban éri el tetőpontját, de sokak számára a menzesz is kirobbanó libidóval járhat. A bónusz, hogy bár a menzesz a hormonális változások miatt provokálja a migrénes fájdalmakat, az orgazmus valóban képes azt csillapítani.”

A szülész-nőgyógyász ugyanakkor a nehézségeket sem felejti el megemlíteni. Mint mondja,

a menzesz alatti együttlétek során megnő a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, illetve bár ritka, de várandósság is kialakulhat.

Épp ezért menzesz alatt legalább annyira fontos a védekezés, mint máskor. Emellett a szakember az őszinte párkapcsolati kommunikáció szerepét is hangsúlyozza. 

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy a partnerrel őszintén beszélni lehessen a menzesz alatti szexről. Nem jó, ha a vágy elutasítással vagy szex alatti szégyenérzettel társul” – mondja.

Néhány praktikus tipp a menzesz alatti szexhez a nőgyógyász ajánlásával:

  • Beszélni kell róla! Az intimitás alapkellékei a bizalom és az őszinteség. Ezek pedig különösen fontosak akkor, ha egy olyan érzelmileg és fizikailag és érzékeny időszakban kerül sor az együttlétre, mint a menstruáció hete.
  • Érdemes zuhanyozni és tampont alkalmazni az együttlétet megelőzően, de akár a zuhany alatt is jól érezhetik egymást a párok.
  • Célszerű sötét színű törülközővel leteríteni az együttlét helyszínét, így a foltok sem okoznak kellemetlen érzetet, meglepetéseket senkinek.
  • Az előkészületek alatt jó ötlet papír zsebkendőt, nedves törlőkendőt, kisebb törülközőt, óvszert is a kezetek ügyébe helyezni, így biztosan minden rendelkezésre áll majd, amire szükség lehet.
  • Ha kívánjátok, menzesz alatti orális szexre is sor kerülhet, akár intim higiéniai eszközök alkalmazása nélkül is! Ha azonban a menstruációs váladék bármelyik fél számára kellemetlen, tampon, szivacs vagy menstruációs kehely alkalmazásával ez teljesen kizárható.

A menstruáció alatti szex esetében kiemelten fontos, hogy ha a pár tagjai nem kizárólagosan monogám, tartós kapcsolatban élnek és/vagy nincsenek friss szűrővizsgálati eredményeik, akkor gondolni kell az esetleges fertőzések kialakulására is. Ilyen esetekben hüvelyi behatolás esetén óvszer, orális aktus során pedig egy nyalókendő és valamely hüvelybe helyezhető intim higiéniai eszköz kombinálásával minimalizálható a kockázat. 

Kisokos a nőgyógyászhoz

Nem tudom, más nők hogy vannak vele, de én napokkal előre befeszülök, ha nőgyógyászhoz kell mennem. No, nem mintha ne kedvelném kifejezetten az orvost, akihez járok – lassan húsz éve „együtt vagyunk”, több gyerekem is nála-vele született. Csak valahogy a nála tett látogatás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Kozma Bence szerint élményeim a páciensek körében általánosnak mondhatók. 

„A nőgyógyászati vizsgálatot sokan kényelmetlen szituációnak élik meg. Épp ezért az orvos fontos feladata a minél kevésbé feszélyezett környezet és a minél teljesebb bizalom kialakítása. Ugyanakkor a páciens is sokat tehet érte, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a vizit.

Az időpont kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy lehetőleg a ciklus szempontjából jókor, ideális esetben a közepe felé keressük fel a szakrendelést.

Érdemes könnyen le- és visszavehető ruházatot viselni, ez is segíthet a vizsgálat során. Azt is célszerű előre átgondolni, hogy milyen információkat szeretnénk megosztani és milyen kérdéseket szeretnénk feltenni a szakembernek. Ne hagyjuk, hogy siettessenek minket, ugyanakkor legyünk összeszedettek – akár érkezzünk listával –, így biztos nem marad ki semmi.”

Kozma Bence azt sem titkolja, hogy a nőgyógyászati vizsgálat során akaratlanul is előfordulhat egy kis kellemetlenség vagy fájdalom. Ilyenkor fontos egyértelműen a nőgyógyász tudomására hozni, és el kell mondani, ha bármi kellemetlen vagy fájdalmas. Ugyanígy előre is kérhető tájékoztatás a vizsgálat pontos menetéről. 

„A jó orvos mindig nyitott az ilyen beszélgetésekre. Ha szükséges, kérjünk meg valakit, hogy elkísérjen, hogy segítsen megszervezni az utazást, vagy csak azért, hogy támogató jelenlétével segítsen a feszültség leküzdésében! Emlékezzünk arra, hogy a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat és a nyitott kommunikáció a nőgyógyásszal hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a problémák korai felismeréséhez!”

A rendszeres szűrővizsgálatokra való nyitottság és a bizalmas kapcsolat kiépítése azonban idő- és energiaigényes feladat, így az édesanyák, szülők dolga, hogy a lányok már azelőtt felkeressék a szakrendeléseket, hogy konkrét segítségre volna szükségük.

„Az Amerikai Szülész-nőgyógyász Szakmai Kollégium már 13–15 éves kor között javasolja az első nőgyógyászati vizitet. Nem vizsgálatot, vizitet!

Az első alkalom tipikusan inkább konzultációt jelent: megbeszéljük a menstruációval, gyakran fájdalmas menstruációval járó helyzeteket, szó eshet a HPV-oltás szükségességéről, igény esetén beszélni lehet a fogamzásgátlás lehetőségeiről is. Így kezd az első vizitek során kialakulni a páciens-orvos kapcsolat. A leggyakoribb kérdés a fiatalok esetében a rendeléseken a fogamzásgátlás módja. Nagyon jó és követendő, ha az első együttlét előtt megtörténik az ezzel kapcsolatos konzultáció.”

A nőgyógyász fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ebben a folyamatban az édesanyáknak fontos mediátori szerepük van, hiszen ha a felmerülő kérdésekre a fiatal lány otthon is megfelelő válaszokat kap, akkor elég az első együttlét előtt felkeresnie a szakrendelést. 

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a rákszűrést jellemzően a hölgyek húszas éveiben kezdik elvégezni, ezt pedig nem érdemes kihagyni akkor sem, ha az érintett lányok még nem élnek szexuális életet. Sőt, Kozma Bence szerint nemcsak a lányos anyáknak van tennivalójuk a nőgyógyászati rendelőkben, hanem a fiús anyáknak is. 

A gyermek-, illetve fiatalkori nőgyógyászati rendelésen konzultáció fiúkkal is történhet. Ilyen esetekben a fiatalemberek feltehetik kérdéseiket, megismerhitek a használt eszközöket, beszélhetnek a szakemberrel a fogamzásgátlás és a családtervezés fontosságáról. Azt is megtudhatják, mi a teendő, ha elszakad az óvszer, vagy hol, hogyan kérhetnek segítséget, ha bármilyen vészhelyzet alakul ki” – mondja Kozma doktor.

Nem lehet elégszer mondani: ha szexualitásról, intim egészségről, párkapcsolatokról és intimitásról van szó, a legtöbb, amit tehetünk, hogy őszintén beszélünk egymással és a gyerekeinkkel. Így segíthetünk abban, hogy féligazságok és tévhitek helyett a valóságot lássuk. Bőven van még tennivaló, ebből a baráti társaságunkban, a családunkban, a gyerekeink életében is kivehetjük, sőt ki is kell vennünk a részünket.

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Sewcream

Z. Kocsis Blanka