Masztistatisztika

A magyar felnőttek hetente átlagosan egyszer maszturbálnak. Az emberek negyede ennél azonban jóval többször, hetente két-három alkalommal nyúl magához. Ehhez a legtöbben (40,1 százalék) mindig, vagy szinte mindig pornográf tartalmakat fogyasztanak; százból három ember azonban sosem merül el az egyszemélyes örömökben. 

Egy nemzetközi kutatásból az is kiderül, hogy a nők 65 százaléka maszturbál rendszeresen, hetente átlagosan egyszer. (Ez egyébként 68 százalékkal kevesebb egyéniben megélt szexet jelent, mint amennyiben a férfiaknak ugyanannyi idő alatt része van.) 

A megkérdezettek 0,5 százaléka naponta nyúl magához, korosztályos bontásban pedig a 14–17 év közötti tinédzserek a legaktívabbak, 6,7 százalékuk ugyanis hetente négynél is többször hódol az egyszemélyes élvezeteknek. Az önkielégítés ugyanakkor nem maraton: egy-egy szeánszra átlagosan 13 percet áldozunk.

Ez tartós párkapcsolatban sem változik, a megkérdezettek 91,5 százaléka ugyanis együttélés esetén is megtartja a korábbi maszturbációs szokásait.

És hogy miért kezdenek maszturbálni a nők? Közel 64 százalékuk elsősorban az élvezetért, 49 százalékuk azért, mert kívánós, 36 százalékuk a stresszkezelés miatt, majd' 20 százalékuk azért, mert nem jut az igényeinek megfelelő mennyiségű szexhez, 12,5 százalékuk pedig azért, mert úgy gondolja, az önkielégítéssel felfedezheti a saját szexualitását. 

Az ADHD-s nők gyakrabban éreznek szexuális vágyat és gyakrabban önkielégítenek, a maszturbációs orgazmus világrekordját pedig – igen, bármilyen meglepő, van ilyen is – egy kaliforniai nő jegyzi. Neki egy órán belül 134-szer sikerült csúcsra járatnia önmagát.

Maszturbálni normális és egészséges

A lányok jellemzően 13–14 éves koruk táján kezdenek maszturbálni, nem ritka azonban, hogy már óvodás korú gyerekek is felfedezik az örömszerzéssel járó élvezeteket. Rendkívül fontos, hogy ilyen esetekben a szülők ne szégyenítsék meg a gyereket, ne tiltsák az önkielégítést, csupán annak egészségügyi és szociális vonatkozásaira hívják fel a csemete figyelmét. Ellenkező esetben akaratlanul is hosszú távú sérüléseket okozhatnak. Erről számol be Kati is:

„Szorongó, kissé kirekesztett, fura gyerek voltam. Nagycsoportosként jöttem rá, hogy az önkielégítés mekkora élvezettel jár. Úgy emlékszem, gyakran csináltam… Egészen addig, míg a nagyanyám egyszer meg nem látta, hogy alvásidőben magamhoz nyúlok. Akkor aztán borzasztóan megszidott az egész család előtt. Szörnyen megalázó volt az egész” – meséli Kati.

Ma már én is édesanya vagyok, és a lányom épp hatéves. Szorongó, kissé fura gyerek, és egy ideje felfedezte, hogy önkielégíteni jó. Én, miután megbeszéltük, hogyan épül fel a teste és miért jó érzés, amit megél, csak annyit kértem tőle, hogy önkielégítés előtt mindig mosson kezet, ne tegyen semmit a hüvelyébe, és ha lehet, a szobájában, egyedül fedezze fel a testét, mert amit átél, nem tartozik másra. Nem ez volt életem legkönnyebb beszélgetése, de szeretném, ha számára a test és a szex nem szégyellni való dolog volna. Ha később majd félelmek és szégyenérzet nélkül élhetné meg a saját szexualitását.”

A saját testhez való kapcsolódás és az egyéniben megélt szexuális örömök legitimizálása a pszichés és a fizikai egészség szempontjából is kulcsfontosságú, maszturbálni ugyanis nemcsak kellemes, hanem egészséges is. Ezt dr. Bencsics Máté szülész-nőgyógyász is megerősíti.

„Az önkielégítés csökkenti a fejfájást, a menstruációs görcsök mértékét és a stresszt, javítja a hangulatot, segíti az elalvást, ráadásul a rendszeresen maszturbáló nők esetében nagyobb a szexuális elégedettség és fokozott az orgazmuskészség.

A maszturbáció emellett növeli a libidót, javíthatja a partnerrel megélt szexuális élmények szubjektív megítélését, és fokozza a saját szexualitással kapcsolatos magabiztosságot” – mondja a szakorvos.

dr. Bencsics Máté szülész-nőgyógyász
dr. Bencsics Máté szülész-nőgyógyász

„Fontos továbbá, hogy önkielégítés közben a medencefenék és a szeméremtájék izmai működésbe lépnek, és folyamatosan edzésben vannak. Fokozódik a hüvely vérellátása, javítva ezzel a vagina természetes nedvességét, mely a nőket nemritkán sújtó, visszatérő húgyúti fertőzések szempontjából is kedvező hatással bírhat. Hosszú távon a maszturbáció a hüvely rugalmasságához, elasztikusságához is hozzájárulhat.”

Dr. Bencsics arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes kutatások eredményei szerint hosszú távon a maszturbáció elősegítheti, hogy az életkor előrehaladtával is jobb kognitív funkciókkal, valamint szív- és érrendszeri állapottal rendelkeznek azok, akik rendszeresen végeznek önkielégítést. Meglepő, de a kettes típusú cukorbetegség előfordulásának valószínűsége is kisebb azoknál, akik egyedül is szeretik a szexet (a pornófüggőség más kérdés, annak káros hatásairól ITT, ITT és ITT írtunk).

Használati utasítás a testedhez

A maszturbáció további előnye lehet, hogy a testtel való rendszeres érintkezés, illetve az önálló örömszerzés növeli a testtudatot, javítja az érzékelést, elősegíti a szexuális nyitottságot, valamint fokozza a női öntudatot és szexuális magabiztosságot.

Az így szerzett megélések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nők megismerjék testük működését, és felismerjék az esetleges, akár diagnosztikai értékű (el)változásokat.

A hüvelyváladék szagának, színének, állagának vagy mennyiségének változásai ugyanis épp úgy jelzésértékűek, ahogy a vulva bőrének megváltozása, vagy a vérzések, a furcsa érzetek, az esetleges fájdalom, melyeket a nő aktus vagy önkielégítés közben egyaránt tapasztalhat.

Fontos szerephez jut a szeméremtest önálló vizsgálata is, mely a szakorvos szerint a legtöbbször az első szülést követően, a változások iránti kíváncsiság következtében történik meg. Sok nő ilyenkor látja először a szeméremtestét és a hüvelybemenetét, így elbizonytalanodik, hogy vajon normális-e mindaz, amit lát. 

„Az önvizsgálat az orvoslás számos területén megkérdőjelezhetetlen előnyökkel bír. Nincs ez másként a szeméremtáji-hüvelyi önvizsgálat esetében sem” – mondja dr. Bencsics.

Az önellenőrzést végző nők elsajátíthatják saját külső női nemi szervük és hüvelyi indirekt jeleik »normáltartományát«. Noha az önvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres és szakszerű, orvos által végzett kismedencei vizsgálatot, a változások észlelése esetén a nők előbb fordulhatnak szakemberhez, elősegítve ezzel a háttérben álló esetleges kóros egészségi állapotok korai diagnózisát és kezelését. A szeméremtest önellenőrzésére a menstruációk közötti időszak a legalkalmasabb. Fontos továbbá az is, hogy a vizsgálat előtti huszonnégy órában a hölgyek ne használjanak hüvelyi krémeket és/vagy irrigálást” – emeli ki a nőgyógyász. 

Szexuális wellness egyéniben

Ahhoz, hogy a maszturbáció örömteli élménnyé válhasson, elengedhetetlen, hogy legyen idő a ráhangolódásra és az élvezetekre is. Ez az úgynevezett szexuális wellness, mely fogalmat Gina Gutierrez, a Dipsea nevű audioerotikus szolgáltató tulajdonosa vezette be a köztudatba.

Gina vélekedése szerint ugyanis a szexuális wellness több mint szimpla maszturbáció, hiszen a szexwellnes során a nő ráhangolódik a testére, és képessé válik pozitív intimitást találni önmagával. Vagyis egy ilyen szeánsz során a nő biztonságban érezheti magát, és felfedezheti, kifejezheti szükségleteit, vágyait.

Ahhoz tehát, hogy örömteli maszturbációban legyen részed, elsőként célszerű megteremtened a számodra ideális körülményeket! Mindegy, hogy egy forró feromonos fürdőre, egy lazító zuhanyra vagy éppen vizuális, írott vagy audioerotikus stimulátorokra van szükséged. Mindegy, hogy a kezeddel, hagyományos dildóval, csiklóizgatóval, G-pont stimuláló vibrátorral, vagy éppen a legújabb léghullámos okoskütyüvel izgatod-e magad. Az sem számít, hogy csikló-, vaginális vagy anális orgazmusra hajtasz. A lényeg te magad vagy – és az, hogy nyugodtan, a saját tempódban, a számodra komfortos módon kapcsolódhass a testedhez és a szexualitásodhoz.

A szakember is hangsúlyozza, hogy az önkielégítésre nincs egyetlen, mindenki számára legjobb, univerzális módszer, és az önkielégítés elsajátítása kifejezetten egyéni utazás a jobb önismeret felé. 

„Fontos leszögezni, hogy a maszturbációnak nem kötelező minden alkalommal orgazmushoz vezetnie.

Jóllehet a nők esetében a kutatások önkielégítés esetén magasabb orgazmusarányról számoltak be, mint partnerrel folytatott szexuális aktus során, az orgazmus elmaradása adott esetben egyáltalán nem jelenti a maszturbáció kudarcát vagy rossz kvalitását” – mondja dr. Bencsics Máté szülész-nőgyógyász. 

„Egyértelműen mindenkinek magának tudja felfedezni a saját, működő önkielégítési módjait. Ugyanakkor érdemes az alábbi általános iránymutatásokat beépíteni, melyek kutatási eredmények alapján segítik a sikeres elsajátítást. Fontos a megfelelő környezet és bőséges ráfordítható idő biztosítása: a privát tér, zárt helyiség, tompa fények, hangulatvilágítás, akár relaxációt segítő zene. A fantázia ráhangolása érdekében erotikus gondolatok, emlékek, történetek, de akár képek, könyvek és filmek is segíthetnek. Javasolt elsőként az erogén zónák felfedezése (nyak, fül, emlőbimbó, comb belső része), majd szabadon lehet kísérletezni a csikló, a hüvely vagy akár az anális régió stimulálásával. A síkosítók és a különböző szexuális segédeszközök további segítséget nyújthatnak.”

A szakorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a szeméremtájon szemölcs, seb, fekély, daganat, szokatlan elszíneződés – különösen viszkető fehér folt – található, vagy a régió érintése, az önkielégítés fájdalmat okoz és/vagy vérzéssel jár, érdemes szakembert felkeresni.

A jó szexhez jó eszköz kell

Az egyik legnagyobb hazai online webshop az idei évben mintegy 115 000 vibrátort, rezgő szexkelléket és léghullámos csiklóizgatót értékesített. Meglepő lehet, de anális vibrátorból közel ugyanannyit vásároltak, mint a masszírozókból, és síkosítóból is elfogyott néhány ezer liter. Vagyis az eszközigény egyértelműen jelentős. De vajon hogyan válasszunk, ha egyéniben akarjuk kiteljesíteni a gyönyört?  

Dr. Bencsics Máté szülész-nőgyógyász szerint részben a társadalmi tabuk, részben a mind egyre bővülő választék következtében nem könnyű választani a lehetőségek közül. Mint mondja, néhány alapvető és egyszerű kérdés tisztázása szerencsére sokat segíthet a döntésben. 

„Az egyéni preferenciák figyelembevételén kívül azt kell alapvetően eldönteni, hogy külső vagy belső stimulációra legyen alkalmas az eszköz. A legjobb érzést kiváltó mechanikai inger kvalitása szintén elemi szempont: vibráció, rotáció, nyomás, szívás, tompa penetráció vagy valami más, esetleg ezek kombinációja? A hölgyek ma már számos lehetőség közül választhatnak” – tájékoztat a szakember.

Fontos a különböző erogén zónák egyénenként változó érzékenysége is. Én azt javaslom, hogy a porózus anyagokat, mint a gél vagy a zselé, kerüljük el! Noha a gumi, a vinil, a PVC, a TPE, a TPR, az elasztomer és a cyberskin anyagok nem toxikusak, adott esetben viszonylagos porozitásuk miatt tisztításuk nehézségekbe ütközhet. Hasonló a helyzet az utóbbi időben egyre népszerűbb kristályüveg- és kőeszközökkel is. Ezek ugyanis a természetükből fakadó felszíni egyenetlenségeik miatt igényelnek óvatosságot.

Ha lehet, a hölgyek válasszanak orvosi szilikon, ABS (kemény műanyag), rozsdamentes acél, eloxált alumínium, kerámia és/vagy boroszilikát üvegből készített eszközöket, mert ezek tisztítása és tárolása lényegesen higiénikusabb.”

Dr. Bencsics nem győzi hangsúlyozni, hogy a szexjátékok és más segédeszközök megfelelő tisztítása elsősorban egészségügyi kérdés, s mint ilyen, kiemelt odafigyelést igényel. Mint mondja, fontos minden egyes használat után rendeltetésszerűen és alaposan megtisztítani az eszközöket, melyhez jellemzően víz és szappan használata javasolt. Emellett az orvosi szilikon és rozsdamentes acéleszközök esetén a kiegészítő forralás, illetve melegítés is növelheti a tisztítás hatékonyságát. 

A szakorvos arra is rámutat, hogy az egyes eszközök tárolásához a termékek saját doboza ideális, vagy célszerű textilből készült tartót beszerezni. Mint mondja, érdemes figyelni rá, hogy tárolás közben a különféle szexuális segédeszközük lehetőség szerint ne érintkezzenek. 

És akkor jöjjön a kérdés, amit mi, nők milliószor hallunk életünk során: vajon a méret a lényeg?

„Gyakran jelent nehézséget a hölgyeknek a megfelelő méretű eszköz kiválasztása. Meglátásom szerint ehhez néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni” – mondja dr. Bencsics. 

Az első, hogy volt-e már olyan partnere a hölgynek, aki ebben az értelemben optimális volt? Ha igen, érdemes viszonyítási pontként alapul venni őt, adott esetben akár lemérni a kérdéses testrészt.

Választás előtt mindenképpen szeretnék külön kitérni a paraméterek között a szélességre! Ennek oka, hogy míg a túl hosszú segédeszköz alapvetően jól használható, hiszen hacsak nem ez a személyes preferencia, nem kötelező a teljes hosszúság penetrálása, addig a nem megfelelő szélességben kisebb mértékű eltérés is jelentősen csökkenti az eszköz hatékonyságát, de akár fájdalmat is okozhat.”

A szakorvos azt javasolja, hogy ha nem áll rendelkezésre referenciaként használható partner vagy szexjáték, úgy a saját ujjak szeméremtájékra és/vagy hüvelybe illesztése és mérése szolgáljon támpontként. Mint mondja, mindezeken túl, illetve ezen megoldások hiányában célszerű első lépésben közepes méretű eszközt választani. (Ha pedig két méret között nem egyértelmű a döntés, akkor inkább a kisebbet preferáljuk.)  

Amit a férfiak gondolnak a női maszturbációról

Bár a női önkielégítés kizárólag a nőről és az ő saját szexualitásáról szól, érdekes kérdés, vajon hogyan látják mindezt a férfiak.

Tamás azt mondja, őt lázba hozza, ha tudja, hogy a kedvese olykor-olykor maszturbál.

Borzasztóan izgató a gondolat, hogy a párom önálló szexuális lény, aki nélkülem is jól tudja érezni magát.

Bevallom, én a közös maszturbálást is nagyon izgalmasnak találnám, de még soha nem volt olyan partnerem, aki erre nyitott lett volna” – mondja.

Valami azonban biztos: azok a nők, akik rendszeresen maszturbálnak, szerintem sokkal magabiztosabbak és felszabadultabbak az ágyban.”

Gergő is egyetért vele. Neki az a tapasztalata, hogy azok a nők, akik gyakran önkielégítenek, sokkal tudatosabbak és bevállalósabbak egy párkapcsolatban.

„Számomra kevés szexibb dolog van, mintha a kedvesem játszik magával. Izgalmas akkor is, ha nélkülem, és akkor is, ha velem csinálja, mert boldoggá tesz, hogy neki jó” – mondja. 

Ádám szerint nincs izgatóbb dolog annál, ha egy nő az ágyban is tudja, mit akar – és nem fél tenni érte, hogy meg is kapja.

„A pornóban is azok a videók a kedvenceim, melyekben nők maszturbálnak, és komolyan hiszem, hogy ha a nőnek jó, nekem is jó. Kevés izgatóbb dolgot tudok elképzelni, mint a tudatos, szexuálisan aktív, szégyenérzet nélküli büszke nőt, így ha épp van partnerem, szívesen nézem, ahogy magával játszik. Az a tapasztalatom, hogy az a csajok, akik leépítik magukban az ezzel kapcsolatos szorongásaikat, sokkal bátrabbak és főleg boldogabbak, mint a többiek.”

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Alexmia

Z. Kocsis Blanka