Néhány évvel ezelőtt bekövettem a PSTR Store alapítója, Szőllősi Nóri Instagram-oldalát, aminek főszereplői akkor még leginkább az ékszerek voltak. Aztán ahogy telt az idő, az oldal változni kezdett: a gyönyörű fülbevalókat Nóri táncolós videói váltották fel, az akciók helyett személyes posztok következtek, és egyre több szó esett a női szervezet működéséről. Bár eredetileg nem így indult, mégis maradtam azután, hogy a F.U.X. Shop oldal egyszer csak Ciklusmesék névre keresztelődött át, és egy az egyben profilt váltott. Ahogy az sejthető is, emögött nem egy új marketingkoncepció, hanem egy nő személyiségfejlődése állt.

Nóri később elmesélte, hogy részt vett egy nőknek szervezett háromnapos táncos elvonuláson, amelyen a vér témakörét járták körül, és az élmény teljesen megváltoztatta az életét. Ott értette meg igazán, mit is jelent a sisterhood: az a csodálatos körforgás, ami a testünkben végbemegy, összeköt bennünket a Föld összes többi nőjével, legyen szó a manhattani irodaházban telefonálgató ügyvédasszonyról vagy a perui törzs bennszülött ősanyjáról. Bár sosem találkoztunk, a testünk ősi rokonságot ápol: a közös tapasztalás láthatatlan köteléket kovácsol, magában rejti a fejlődés, a kiteljesedés és az önszeretet lehetőségét.

Nóri kutatni kezdett, és miután meghallgatta Claire Baker menstruációs tréner podcastját a ciklustudatosságról, illetve elvégzett egy hathetes online kurzust a témában, nemcsak a saját, de a követői életét is megváltoztatta. Vagy legalábbis élénkpirosra színezte.

Megérteni a test nyelvét

Bár sokan azt gondolják, hogy a menstruációs ciklus csak a havi vérzést jelenti, a valóságban egy elképesztően komplex rendszerről van szó, ami a hónap minden egyes napján marionettként mozgatja a testünket, a lelkünket, az agyunkat. A ciklustudatosság alapja, hogy összehangoljuk a bábozó kezeket, és megtanuljunk velük szinkronban mozdulni.

„A nők nagyon sokszor érzik elveszettnek magukat, kezdve a szülésélménytől a PMS (premenstruációs – a szerk.) stresszig vagy az ovulációs görcsökig. Ennek oka, hogy nincs elég információnk arról, hogyan működik a testünk, így a választásaink következményeit sem ismerjük.

Tudatosítanunk kell, hogy a hormonjaink hogyan változnak napról napra, hogy a méhünk és a petefészkeink hogyan befolyásolják az érzelmi világunkat. Ha megértjük, hogy ez a rendszer hogyan hat ki a mindennapi állapotunkra, megtanulhatjuk azt is, miként éljünk szinkronban vele. Ebben a keretrendszerben nagyobb önbizalommal, tudatossággal hozhatunk döntéseket, legyen szó védekezésről, sportról vagy akár étkezésről" – mondja Nóri. 

Szőllősi Nóra

Négy évszak huszonnyolc napba csomagolva

A tudatosság egyik alappillére az évszakelmélet, ami négy részre bontja a ciklust, azt az időszakot, ami a menstruáció első napja és a következő vérzés első napja között eltelik.

Az első évszak a belső tél, azaz maga a menstruáció: a progeszteronszintünk lenullázódik, így ez az a bizonyos Netflix&chill időszak, amikor mindennél jobban esik a begubózás. Ezt követi a második évszak, a tavasz, azaz a follikuláris szakasz: a testünk és a lelkünk virágba borul, beindul az ösztrogéntermelés, nő az energiaszint és a libidó, brillírozunk a meetingeken. A harmadik évszak a nyár, az ovuláció időszaka: a hormonjaink őrült táncot járnak, az ösztrogén- és a tesztoszteronszint a csúcson van, a kis petesejt pedig a nagy szerelem elérkezését várja. A negyedik évszak, a luteális szakasz az ősznek feleltethető meg, ekkor a kiürült tüszőből sárgatest lesz, beindul a progeszterontermelés, az energiaszintünk pedig fokozatosan csökkenni kezd. A fáradékonyságot végül felváltják a PMS tünetei, a menstruáció előjelének tekinthető feszültség, mellfeszülés, ingerlékenység.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőllősi Nóra (@ciklusmesek) által megosztott bejegyzés

„A kapitalista társadalomban a produktivitás a legnagyobb kincs. Folyton arra sarkallnak bennünket, hogy hajtsuk magunkat, éljünk közösségi életet, vágjunk bele mindenféle projektbe, éljünk »teljes életet«. Ez azonban túlhajszoltságot eredményez, ami rossz hatással van a mentális egészségünkre.

Az évszakelmélet segít abban, hogy elfogadjuk a testünk természetes keretrendszerét.

Ha nehezen éled meg a menstruációd, igenis vágyhatsz arra, hogy kicsit begubózz, hogy nemet mondj programokra. Az évszakelmélet legitimizálja a testünk jelzéseit, és segít abban is, hogyan osszuk be az energiáinkat, hogyan tervezzünk.”

Erre jó példa lehet akár a sport is: az igazán profi „ciklusisták” az évszakokhoz mérten váltogatják a sporttevékenység aktivitását. A belső tavaszban érdemes például újdonságokat kipróbálni, hiszen sok energiánk és motivációnk van, a belső őszben viszont sérülékenyebbek vagyunk, így oda kell figyelni, milyen aktivitást végzünk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőllősi Nóra (@ciklusmesek) által megosztott bejegyzés

Szeretni a testünket, véresen, puffadtan, feszülten is

Aki először görgeti végig Nóri fotóit az Instagramján, könnyen arra a téves következtetésre juthat, ő sosem küzdött önértékelési problémákkal. Önfeledten táncol a kamerába nézve, simán posztol fotót a striáiról. Annak ellenére, hogy az önszeretetért neki is meg kellett dolgoznia, a mai napig előfordul olykor, hogy negatív kontextusban beszél önmagáról. Ez különösen igaz a belső ősz időszakában. 

„Ha megkérdezném, ki tudja elfogadni a testét és a gondolatait a menstruáció időszakában, vajon hányan jelentkeznének? Ha azt mondanám, tegye fel a kezét, aki sosem szégyellte mások előtt a rosszkedvet és a puffadást, hányan integetnének? Azért is nagyon nehéz elfogadni ezt az időszakot, mert a társadalom nem szereti azokat a nőket, akik ilyenkor vagyunk. Elvárás, hogy a PMS és a menstruáció időszakában is kedvesek legyünk, figyelmesek, energikusak, nyitottak. A belső őszre ezzel szemben a folyamatos befelé figyelés a jellemző, és negatív érzéseket kelthet, hogy ilyenkor nem hozzuk a társadalmi normát” – Nóri szerint a kulcs az, hogy megismerjük a testünk jelzéseit, és elfogadjuk azokat. És hogy mit ért a jelzések alatt? A szexuális vágytól kezdve az étvágy megváltozásáig bármit. Azt, hogy mennyit kell sportolnod, hogy a hónap mely napjain kívánod tényleg a szexet, hogy milyen intenzív szociális életet élsz, mind-mind kizárólag te szabhatod meg magadnak, a saját tested jelzései alapján.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőllősi Nóra (@ciklusmesek) által megosztott bejegyzés

A fizikai tünetek mellett a PMS és a menstruáció időszaka azért is nehéz, mert ilyenkor felszínre jönnek azok a negatív érzések, amiket addig elfojtottunk. Ezeket meg kell élni, hiszen a szomorúságnak és a boldogságnak egyaránt helye van az életünkben.

Nagyon sokat segít, ha lelkileg rendbe tesszük magunkat, ugyanis, ha pszichésen jól vagyunk, a PMS időszaka is könnyebb lesz.

Amellett, hogy fontos megérteni, mi hogyan hat a ciklusra, vannak olyan társadalmilag belénk táplált minták – ahogy a »havibaj« kifejezés is mutatja – amiknek globálisan kell megváltoznia, hogy máshogy tekintsünk magunkra.”

Szívből és méhből gondolkodni a tánc segítségével
A XXI. században az energetikai központunk a szívünkről és a méhünkről az agyunkra tevődött át, állítja Nóri, hiszen egész nap a fejünket használjuk a munkához. Ide tódul az összes energia, holott az intuíciók és az érzelmek a gyomor környékén születnek meg, magyarázza. A tánc szerinte segít bekapcsolni, aktivizálni a mellkas és a méh területét, aminek következtében a test közvetíteni kezdi az érzéseinket. Gyakorlással el lehet érni, hogy ezek a területek energetizálódjanak, és szépen lassan ki tudjon kapcsolni az agyunk. Ez egy jó rutin arra, hogy a folyamatos gondolkodásból az érzések, belső hangok megélése felé forduljunk.
Inspirációként nézd meg Szőllősi Nóri és Papp Virág videóját, amiben közös koreográfiát rögtönöztek követőikkel az online térben.

Társadalmi érzékenyítés már kicsi kortól kezdve

Nóri posztjai nem csak a ciklus témakörére korlátozódnak: a Ciklus mesék oldalán teret kap minden olyan téma, amivel egy nő szembesülhet élete során, és amik miatt (tévesen) egyedül érezheti magát. A menstruációhoz tartozó fals szégyenérzet és a testképzavar mellett idetartozik a nemi erőszak, az abortusz társadalmi megítélése, a nemi szerepek kedvezőtlen megoszlása, és az ezekhez kapcsolódó edukációs és politikai viták is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőllősi Nóra (@ciklusmesek) által megosztott bejegyzés

„A szex témakörét és a védekezés fontosságát, valamint a nemi betegségek elleni védelmet nem lehet elégszer hangsúlyozni. Sokszor már a szexuális felvilágosítás előtt belénk ültetik a félelemkultúrát azzal kapcsolatban, hogy nem tudjuk uralni a testünk funkcióit. Ez egy erős pszichológiai nyomás a társadalom részéről, amit úgy lehet meggyógyítani, ha elkezdjük megismerni, hogyan működik a testünk” – meséli Nóri, aki szerint fontos, hogy mindenki a maga ütemében haladjon az úton, amit a teste és a ciklusa megismerése, valamint felvállalása érdekében tesz. 

Takács Dalma

Fotó: Szőllősi Nóra