Tinder számokban

Bár a Tinder mellett számos más randialkalmazás létezik – a legnépszerűbbek külföldön: a Hinge, a Match.com és a Bumble, itthon pedig a Badoo és a Facebook saját társkeresője hasít –, mégis ez a legismertebb platform: havonta átlagosan 75 millió felhasználót vonz, akik naponta négyszer-ötször jelentkeznek be az oldalra. 

Ennek következtében egy átlagos szerdán 1,6 milliárd jobbra-balra húzás keletkezik, amely nagyjából napi 30 millió, a platform fennállása óta pedig összesen 60 milliárd matchet eredményezett.

Bár a matchek nagy részéből sosem lesz találkozás, a felhasználók 71 százaléka randizott már olyan emberrel, akit a Tinderen ismert meg. Ugyanakkor, mivel a regisztrált profilok mögött álló emberek közel kétharmada házas, vagyis 10 felhasználóból 6 eleve nem a randizásért van az oldalon, ez nem is annyira meglepő.

Házasként a randiappokon

Mivel a Tinder felhasználóinak 78,1 százaléka férfi, 21,9 százalékuk pedig nő, elmondhatjuk, hogy a randiappon közel 37 millió kapcsolatban élő férj vagy barát, valamint 10 millió barátnő vagy feleség aktív naponta. Ez hatalmas szám, ami a kutatók figyelmét is felkeltette. A Stanford Egyetem friss tanulmánya a Tinder-felhasználók motivációit és szándékait vizsgálta, és nagyon érdekes eredményekre jutott.

Dr. Elias Aboujaoude, a pszichiátria és viselkedéstudomány klinikai professzora, a tanulmány egyik szerzője, azt mondja, a kutatásban részt vevő személyek visszajelzései alapján

a randiappok inkább közösségimédia-csatornaként funkcionálnak a házasok számára. 

Vagyis a szórakozás, a figyelemelterelés, a kikapcsolódás és a szociális élet egyik online formáját adják, amelyhez a párkapcsolatban élők is szívesen csatlakoznak. A randiappok emellett hozzájárulnak az önbecsülés fenntartásához is, így viszonylag kevés energiabefektetéssel nagy haszon érhető el e téren is.

Ezt egy másik, 2017-es kutatás is megerősítette. Ekkor ugyanis a megkérdezett felhasználók 44 százaléka válaszolta azt, hogy elsősorban önbizalomtréning gyanánt szörfözik a platformon és csupán a válaszadók 4,16 százaléka vallotta, hogy valódi, elkötelezett szerelem megtalálásában reménykedik. 

Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Hát, valami olyasmit, hogy aki a Tinderen van, még nem biztos, hogy randizni is akar. Mint ahogy az se, hogy aki jegygyűrűvel az ujján képviselteti magát a felületen, az meg is csalja majd a párját fizikai értelemben is. Sokkal valószínűbb, hogy valójában esze ágában sincs összeszűrni a levet senkivel. Egyszerűen csak izgalomra, új ingerekre és élményekre vágyik. Az, hogy erről a partner tud-e és neki rendben van-e mindez, már egészen másik kérdés.

A Tinder és én

Klasszikus harmincas nő vagyok: a mindennapjaimat a munkám, a gyerekeim és a lakóhelyem köré szervezem. Mivel home office-ban dolgozom, szinte csak munkahelyi és iskolai események miatt hagyom el az otthonom közvetlen környezetét. Vagyis ismerek minden fát, bokrot, környékbelit és férfit, aki csak előfordul 30 kilométeres körzetben.

És annak ellenére, hogy szerintem 35 fölött a társkeresés bizonyos értelemben közösségi projekt – vagyis, ha ismersz olyat, aki szerinted passzol valakihez, akiről biztosan tudod és nem csak sejted, hogy partnert keres, mutasd be neki! –, azért nem árt, ha az ember a kezébe veszi az irányítást. Egyszerűbben: irány a Tinder! Ott aztán van minden a jóképű külfölditől a cuki családapán keresztül a sportőrültig – erről amúgy írtam bővebben. 

Házas férfiak a Tinderen

Az utóbbi időben akarva-akaratlanul is lett némi tapasztalatom a házas férfiak kapcsán. Egy részük – mint például Gábor, aki a szülés utáni depressziót elviselhetetlen hisztériaként aposztrofálva keres valamit, amiről a feleségének nem kell tudnia, de nincs miért aggódni, hiszen úgysem érdekelné – elfelejti megemlíteni, hogy amúgy őt már köti valakihez az ígérete. 

Mások – mint Krisztián, aki úgy érezte, hogy a hatalmas fizetése és az áldozatos munkája miatt igazán megérdemelné, hogy mindennap legyen egy kis entyempentyem, hát nem olyan megterhelő az a nyamvadt házimunka – azonnal jelzik, hogy itt, kérem, szerelem lehet, de összeköltözés, meg közös nyaralós képek kizárva.

Vannak, akik tényleg csak barátkoznának – személyes kedvencem Pál, aki a felesége tudtával és beleegyezésével, ennek ellenére tájképes fotókkal keres olyan nőt, aki időnként autózna vagy motorozna vele, becsszó, teljesen szexmentesen!

Mások viszont kifejezetten a szexuális vágyaik, fétiseik kiélésére, erről transzparensen kommunikálva keresnek hasonló érdeklődésű partnert maguknak.

Én, ha kiderül, hogy valaki amúgy már más babája, kedvesen elköszönök. (Jó, mondjuk Gábor nem tette zsebre, amit tőlem kapott, mert a szülés utáni depresszió komoly dolog, amihez a titokban, az összes felet becsapva történő szexpartnerkeresés nem éppen etikus hozzáállás, legalábbis szerintem.)

  

Van viszont a házas férfiaknak egy olyan csoportja tapasztalatom szerint, amelyet istenuccse nem értek. Ők arccal, névvel vállalva nyíltan leírják, hogy a házasságuk elfáradt, a partnerüket már nem szeretik és vágynának továbblépni – ha lehet, rögtön ahhoz a másikhoz, ahhoz a következőhöz, akivel aztán majd boldog, békés egyetértésben megy minden tovább. 

Itt aztán van minden, de egyvalami közös: az asszony maga a patás ördög, ők meg ártatlan áldozatok csupán.

A barátnőim és a Tinder

Ezért valószínűleg meglincselnek – mármint a barátnőim –, de elmesélem, hogy mit csinálunk mi, harmincas nők esténként. Pizsiben, Henry Cavillt bámulva, borozgatva méltatlankodunk azon, hogy mégis mi a frászkarikáért nem bírunk összeszedni egy normális férfit magunknak. 

Esküszöm, a magas elvárásainknak, a kötődési problémáinknak és személyes nyomorunknak ehhez semmi köze, az egész csak statisztika!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / SvetaZi

Z. Kocsis Blanka