A későbbi szexuális vágyat befolyásolja az első szex – a nőknél

A legfrissebb, és talán ebben a kérdésben a legizgalmasabb kutatás arra jutott, hogy a nők számára az egész későbbi szexuális életet meghatározza az első együttlét. A több mint 800 heteroszexuális felnőttet vizsgáló kutatás alapján

a nők feleannyira találták élvezetesnek az első szexuális élményüket, mint a férfiak, ami nem csoda, mert az orgazmust nyolcadannyian élték át a férfiakhoz képest.

Beszélnünk kell! podcast szexről szóló adásából is kiderül, hogy az alapbeállításunk a szexszel kapcsolatban az, hogy az aktus a férfi orgazmusáig tart – a pornófilmekben is sokszorosan felülreprezentált az ő elélvezésük. Szintén általános elgondolás – amit egyébként sok kutatás is alátámaszt –, hogy a nők szexuális étvágya átlagosan jelentősen kisebb a férfiakénál. Ez a kutatás azonban elgondolkodtató, hiszen a megkérdezett férfiak esetében nincs látható összefüggés az első szex és a későbbi szexuális vágy gyakorisága között.

Vagyis lehet, hogy egyszerűen azért kívánják a nők kevésbé a szexet a felnőtt életük során, mert náluk mélyre megy a nagy valószínűség szerint orgazmus nélküli és nem különösebben élvezetes első alkalom. Ezt sugallja a kutatást végző pszichológus is.

Az orgazmus során hasonlóan működik az agyunk, de…

Egy 2009-es kutatásból az derül ki, hogy az elélvezés pillanatában a nők és a férfiak agyi aktivitása ugyanazokra a területekre koncentrálódik, viszont a stimuláció során nem. (A kísérlet során a péniszt és a klitoriszt izgatták, és közben figyelték az agyi aktivitást.) A nők agyában az a rész aktívabb, ami a vizuális vagy egyéb érzékszervi információkat motoros utasításokká alakítja, illetve a mozgásra utasító agyi részek, és az érintőrendszeren keresztül érkező információk fogadásáért felelős terület.

A férfiaknál a színek és a formák feldolgozásáért felelős terület aktív és az, ami a különböző agyi bemeneteket összekapcsolja és a tudatba való integrálását segíti. Ebből nehezebb a hétköznapi életben könnyen hasznosítható következtetést levonni, de az egyértelmű, hogy

a vágy megszületése másképpen működik a két nemnél.

(Itt jegyezném meg, hogy a nemek közötti különbségekkel kapcsolatban a legtöbb kutatás heteroszexuális nőket és férfiakat vizsgál, de például a szex mennyiségére vonatkozó igényeket vizsgálták azonos nemű pároknál is, és ott is az lett az eredmény, hogy a nőknek kevesebb szexre van igényük, ezért a nő-nő párok ritkábban vannak együtt.) Meg az is, hogy

itt bukik meg az az elmélet, hogy a férfiak a vizuális ingereket keresik, a nők pedig csak az érzelmeket.

Egy másik kutatás 2008-ban azt igazolta, hogy a férfiak és a nők reakcióját a vizuális ingerlésre más dolgok befolyásolják. Míg a férfiak vágya elsősorban attól függ, hogy milyen neműek a bemutatott szereplők, a nők sokkal több dolgot figyelnek egy szexvideóban: a motivációt, az attitűdöt, a kontextust.

Készült egy nagyon részletes kutatás, amely szerint a nők 37 százalékát felizgatja egy olyan emberről szóló szexuális tartalom, aki számára nem vonzó nemű. A férfiaknál viszont ez a szám nagyon alacsony, főleg a saját bevallásuk szerint (vizsgálták a nemi szervekben megjelenő vágyat is, de meg is kérdezték a kísérletben részt vevőket). Ez azt is mutatja, hogy annak ellenére, hogy általában gyakrabban beszélünk arról, hogy a nők számára mennyire korlátozó a tabusítás és a szexuális tekintetben elfogadott viselkedésminták, ez a férfiak esetében is így van.

Heteroszexuális nőként egyébként ha egy női szereplős szexvideót látok, akkor azt találom benne izgatónak, hogy beleképzelem magam a szereplő helyébe.

Ez a kutatás pedig azt igazolta, hogy

a férfiakat jobban felizgatja a nemi szerveket és kifejezetten aktust mutató szexvideó, mint a kerettörténettel operáló, inkább hangulati elemeket bemutató, kevésbé szexfókuszú felvétel – ami viszont a nők számára izgatóbb.

(Valószínűleg ezt a kutatást a Bridgerton című sorozat alkotói is olvasták…) És szerintem ez amiatt van, amit az imént bevallottam, hogy a nők belehelyezkednek a történetbe, ezért aratnak hatalmas sikert a köreikben a különböző szoft szexuális könyvek, filmek és sorozatok.

De közben azt is tudjuk, hogy ha az ember felmegy egy pornóvideó-oldalra (amit nyilván egy ismerősöm ismerőse csinált csak, a cikk kedvéért), akkor még mindig elképesztő túlsúlyban talál ott a férfiaknak készült tartalmat, amit a kutatások szerint a nők nagy része nem talál túl izgatónak.

Összefoglalva: mástól indulunk be

Bár ez részben kissé sztereotip, hogy a nőknek kell a romantikus körítés ahhoz, hogy izgalomba jöjjenek, de közben a kutatások is ezt támasztják alá. De persze az a kérdés továbbra is nyitott, hogy vajon ez azért van, mert generációk óta erre vagyunk trenírozva, mert a női önkielégítés még mindig tabutéma, és egy nőt nem érdekelhet a szex magáért a szexért, vagy valóban az eltérő agyműködés okozza. Hiszen

hiába jelentek meg a 20 másodperces ritmikus takarómozgásnál direktebb szexuális tartalmak a mainstreamben is az utóbbi évtizedekben, azért ha megfigyeljük, a nők ezeknek még mindig passzív és szexuálisan tudatlan szereplői.

Nyilván nem is az a cél, hogy a direkt pornográf tartalom elborítsa a streamingszolgáltatók felületeit, hanem az, hogy mindenhol legyen szó megfelelő kontextussal és romantikával tálalt szexjelenetekről vagy pornóról, és legyen olyan opció, ahol a nők aktív, nem a férfiakat kiszolgáló szereplői a sztorinak. Ami persze lehet olyan, ami esetleg a férfiak vágyát is stimulálja. Utópia?

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Adene Sanchez