100 tampon egy hétre?

Sally Ride, az Amerikai Egyesült Államok első női űrhajósa mesélte el a történetet, miszerint az első űrutazása előtt megkérdezték tőle a NASA szakemberei, hogy 

egy hétre 100 tampon az megfelelő mennyiség-e. A férfi olvasók kedvéért mondom, hogy az jóval több a szükségesnél, 

és gondolom, az űrbőröndnél eléggé figyelni kell a túlpakolásra, szóval ez szerintem nem olyan, hogy „mindegy, bedobom, aztán majd jó lesz valamire”. 

Amikor a Redditen olvasgattam, illetve a kifejezetten felvilágosult, és jellemzően nőkkel egy háztartásban élő férfi barátaimat kérdeztem, azt tapasztaltam, hogy a menstruáció élettani folyamatával a legtöbben képben voltak. 

„A lányok 12-14 éves korában elkezd petesejtet termelni a petefészkük (a petesejtek már ott vannak jóval korábban, ilyenkor csak „megérnek” – a szerző), és a még meg nem termékenyített petesejt vér és egyéb valamik (talán a méh nyálkahártyájának szövetei?) társaságában eltávoznak a hüvelyen át. Ez 28 napos ciklusban történik, azt hiszem, de eltart egy ideig, amíg beáll a rendszer a fiatal lányoknál, mert a hormonok erőteljesen befolyásolják. Eltérő az is, hogy hány napig tart, és hogy mennyire fáj. Van, akinek csak kellemetlen, van, akinek olyan erős fájdalom, hogy nem tud dolgozni/suliba menni. Ilyenkor a nők ingerlékenyebbek is. Amikor teherbe esik egy nő, egyik jele, hogy nem menstruál. (Általában.) Ha szoptatás alatt újra megjön neki, megváltozhat az anyatej íze. A klimax beálltával megszűnik. 

Egészségügyi betét, tampon: azokon a napokon elengedhetetlen”

 – foglalja össze a tudását egy 40 fölötti férfi, aki a feleségével 2 gyereket nevel, egyikük lány, de még pici.

„Elté a menstruáció intenzitása, és mindenki máshogy éli meg. A környezetemben csak olyan nők voltak, akik nem verték nagy dobra, hogy véreznek. Ennek megfelelően a sztereotípiákat sem láttam, csak hallottam róluk: érzelemhullámok, fájdalom, melegítőtömlő a hasra, ezek jutnak eszembe. De azt tudom, hogy nem kellemes, mert a feleségem nagyon élvezte, hogy terhesen nem menstruált. Nem tudom, hány tampont/betétet használ el egy nap egy nő, pedig egyszer utánanéztem. Talán az első intenzív napon 4-5 darabot?” – mondja egy szintén 40 fölötti, kislányos apuka.

Sokan írták a Redditen, hogy a biológiaórán tanultakból táplálkozik a tudásuk, ugyanis 

a legtöbb országban, ha létezik egyáltalán iskolai szexuális nevelés, akkor is szeparálják a lányokat és a fiúkat, így a fiúk nem sokat tudnak meg a menstruációról. Ez szerintem baj. 

Az meg még nagyobb baj, hogy általában a „felvilágosítás” is leragad a puszta biológiai tényeknél, és olyasmi már nem kerül szóba, hogy milyen menstruációs termékek léteznek, mik azok a hétköznapi apróságok, amiket például egy fürdőszoba berendezésénél figyelembe kellene venni, mert segítenek a nőknek komfortosabban megélni a menstruációs napokat.

Miért nem jó, ha a férfiak keveset tudnak a menstruációról?

Egyrészt a tudáshiány akár káros sztereotípiák kialakulásához is vezethet.

A Reddit-kommentelők jelentős részénél előkerült a „menstruáció előtti hiszti”. 

A PMS kifejezést sokan ismerik, de nyafogásnak tekintik, ahogy az is okoz a megértés terén gondokat, hogy míg az egyik nő kellemetlen tünetek nélkül átesik a menstruáción, a másiknak az életminősége drasztikusan leromlik pár napra.

Ahogy a Ki vele! adásából kiderült, a mai fiatal és középkorú férfiak anyái általában nagyon diszkréten intézték ezt a kérdéskört, így sok férfi akkor szembesül a menstruáció létezésével, amikor összeköltözik egy nővel. 

Egy menstruációs tanulmányokról szóló kézikönyv teljes fejezete tárgyalja a férfiak hozzáállását a kérdéshez (különböző kutatásokat összegezve), és ebből is az derül ki, hogy a fiúk lényegesen kevesebb információt kapnak, mint a lányok. Az a jellemző üzenet irányukba, hogy őket ez nem érinti (pedig könnyen lehet, hogy nőkkel fognak később együtt élni), ezért nem is kell tudniuk róla. Ez pedig oda vezet – írja a tanulmány, hogy 

a serdülő fiúk negatív attitűddel állnak a menstruációhoz. Hozzáteszik, hogy ahogy idősödnek a férfiak, egyre több információt szereznek, elsősorban informálisan, a körülöttük élő nőktől, így empatikusabbá válnak ezen a téren. 

Egyébként az is kiderül a kutatásból, hogy azok a tizenéves fiúk, akiknek van lánytestvérük, eleve tájékozottabbak a témában.

Amellett, hogy a legtöbb férfi a párkapcsolatából szerzi az információkat a menzeszről, apaként már arra van szükség, hogy ezeket maguk is továbbadják. Sok apa, bár vallja, hogy szükség van rá ebben a témában is, ennek ellenére kényelmetlenül érzi magát, ha a lányával kell menstruációról vagy akár szexualitásról beszélnie. Gyakori, hogy a szülők nemek szerint osztják fel ezeket a feladatokat: az apa a fiával, az anya a lányával beszélget. Ugyanakkor fontos lenne, hogy mivel a legtöbb férfi érintkezik, sőt, általában együtt is él menstruáló nőkkel, minél többet tudjanak a dolog egészségi és praktikus részéről. 

Mit kellene tudni a menstruációról férfiként?

Szerintem az alap biológiai tudáson túl az a legfontosabb információ egy férfi számára, hogy a vele élő nő hogyan éli meg a menstruációját, miben van esetleg szüksége támogatásra.

Az általam megkérdezett férfiak szinte semmit nem tudtak például az újrahasznosítható menstruációs eszközökről, és ezt a Ki vele! menstruációról szóló része is alátámasztja. Szerintem nőként érdemes beavatni a velünk élő férfiakat (igen, a legkisebbeket is!), abba, hogy mit használunk, mennyi kell belőle, mi fontos nekünk a higiéniához, hiszen ez mindenki esetében más. A Menstrupédia című könyvet pedig már korábban is ajánlottam, és most is azt gondolom, hogy minden korosztálynak hasznos információkat tartalmaz egy olyan folyamatról, aminek tulajdonképpen mindannyian az életünket köszönhetjük, még ha ritkán gondolunk is rá így. (Kezdetnek ajánlom a vonatkozó Ki vele!-epizódot.)

Ti beszéltek az életetekben fontos férfiakkal a menstruációtokról?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Canva / MartinPrescott (Getty Images Signature)

Tóth Flóra