A legtöbb masszőr került már kellemetlen helyzetbe

Judit azt meséli, frissen végzett masszőrként nem volt még fix helye, így kezdetben házhoz járó masszőrként hirdette a szolgáltatásait.

Az első napok hívásai után rögtön kiegészítettem a leírást azzal, hogy semmiféle szexuális jellegű szolgáltatást nem végzek. Ettől függetlenül a hívások 80 százaléka – férfiaktól és nőktől egyaránt – ezután is kizárólag e célból érkezett – mondja. Egyetlen eset kivételével szerencsére sosem került vészhelyzetbe. – Egy férfi hívott, hogy elmennék-e Budapestről Szentendrére, mert ketten lennének, ő és a felesége. Egyértelművé tettem, hogy ez nem erotikus masszázs. Erre mondta, hogy persze, érti, a felesége aromaterápiásat szeretne, ő egy svédet. Kimentem, a férj várt és a kutyájuk, egy kaukázusi medveölő, akkora volt, mint egy borjú… És nagyon nem volt jó előérzetem.”

Mint utóbb kiderült, nem véletlenül, hiszen a házba érve a „férj” közölte, hogy valójában egyedülálló. Azért hazudott, mert tudta, hogy akkor a lány nemet mondott volna, de biztosította arról, hogy nincs semmiféle hátsó szándéka. Judit végül úgy döntött, marad.

„Elkezdtem a svédet, gondoltam, minden rendben lesz… Amíg meg nem kérdezte, hogy esetleg a fenekét alaposan, »mélyebb értelemben« megmasszíroznám-e. Elismételtem, hogy semmiféle ilyesmi szolgáltatásom nincs, így természetesen nem.

Húsz perc elteltével már azt is szerette volna, ha más testrészét venném kezelésbe. Erre kapott egy kellőképpen erőteljes és elutasító választ, miközben a legszigorúbb arcom mögé rejtettem, hogy halálra vagyok rémülve.

Csak remélni mertem, hogy sértetlenül kijutok abból a házból. Miközben pakoltam, a férfi telefonált. Így derült ki, hogy sportújságíró. Egy cikkét diktálta. Még évekig a fülemben csengtek a szavai, de soha nem kerestem rá, hogy mi volt az igazi neve.”

Erikának nem volt része hasonlóan traumatikus élményben, de ő is úgy tapasztalja, hogy a vendégek szexuális szolgáltatások iránti igénye gyakori.

„Kezdetben bosszantott, ha rákérdeztek, de ilyenkor nagyon udvariasan közöltem, hogy én csak és kizárólag gyógyszolgáltatást végzek és hogy vannak erre megfelelő szalonok, ha valakinek ez a vágya – mondja. – Ma már inkább szórakoztatnak a virágnyelven megfogalmazott levelek és telefonhívások, mert az egyáltalán nem jellemző, hogy az érdeklődő konkrétan kimondaná, mit is akar valójában.”

Erika szerint a határozott, diplomatikus válasz, az egyértelműen jelzett határok a legtöbbször megoldják a problémát, de mindig akad, aki nem ért a szóból.

„Kétszer fordult elő, hogy masszázs közben többet szerettek volna tőlem a vendégek. Mindkét esetben elfogadták a nemleges választ, és elnézést kértek, így én nem éreztem magam veszélyben. Végigcsináltam a kezeléseket” – meséli Erika. Azt mondja, szerinte a határátlépések oka nem az, hogy a vendégek nincsenek tisztában az egyes szolgáltatások, szakmák jellegével, hanem az, hogy szeretik feszegetni a határokat.

„Sokat gondolkodtam, hogy vajon miért próbálkoznak rendes szalonokban, amikor vannak erre szakosodott helyek. Arra jutottam, hogy a férfi vadászik. Kinéz egy csinos masszőrt, és ad az egójának egy löketet, ha be tud cserkészni valakit, aki egyébként nem foglalkozik üzletszerűen ezzel.

Így kicsit olyan, mint az életben. Vadászik, célba talál. És ez sikerélmény, még ha fizet is érte.

A masszázs intim, de nem erotikus aktus

Cherie Sohnen Moe, az amerikai Alliance for Massage Therapy alapító tagja és korábbi elnöke, pszichológus, vállalkozásfejlesztési szakember, számos szakmai sikerkönyv szerzője. Úgy véli, a masszázs során az érintésnek igenis van szexuális aspektusa. Mint mondja, ennek oka egészen egyszerűen az, hogy az ember alapvetően érzéki lény, épp ezért előfordulhat, hogy az intim helyzet, amelynek az érintés, a testközelség szükségszerű velejárója, szexuális energiákat is megmozgat az egyik, másik vagy akár mindkét félben. Véleménye szerint ez természetes és ahelyett, hogy a társadalom behunyja a szemét, beszélni kell róla, hiszen fontos, hogy az érintés és a masszázs deszexualizációja társadalmi szinten is megtörténjék.

„A kulcs az, hogy olyan professzionális környezetet teremtsünk, amely egészséges határokat szab, és deszexualizálja az érintés élményét”

– írja cikkében. Szerinte a masszázs deszexualizációja elsősorban a masszőrökön múlik. Ehhez professzionális szakmai önreprezentációra – például igényes és az egészségügyi vonalat hangsúlyozó weboldalra, félreérthetetlen e-mail-címre, a kétes hangzású jelzők használatának kerülésére és tudatos kommunikációs stratégia kialakítására – van szükség. Emellett pedig az is elengedhetetlen, hogy az illetlen kérések és hívások kezelése során a határhúzás mellett, ha lehet, edukációs tevékenységet is végezzenek. Már ha tudnak, ugyebár.

A protokoll hiánya is vezethet félreértésekhez

Egy 2023-as írásukban Mica Rosenow és Niki Munk professzorok arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyzet azért nem ilyen egyszerű. Meglátásuk szerint ennek részben az az oka, hogy masszőrként elsősorban egyéni vállalkozóként működő nők dolgoznak, akik nemcsak a nemük, hanem a munka jellege miatt is ki vannak téve a támadásoknak. Azt is problémásnak látják, hogy a legtöbb országban nincsenek szigorú szabályozások arra vonatkozóan, hol, mikor, milyen körülmények között dolgozhatnak a masszőrök, ahogy arra sincs kidolgozott protokoll, hogy mi a megfelelő kezelési módja a vendégek illetlen, kéretlen megnyilvánulásainak. Mint írják,

a helyzetet tovább rontja, hogy a szexmunkára kényszerített nők szolgáltatásaik jelentős részét masszázsként hirdetik, így az erotikus szolgáltatások iránt érdeklődők fejében a fogalmak még inkább összemosódnak.

Egy kis hazai adalék: itthon nemcsak a masszőrök biztonságát szolgálni képes védőháló, hanem egységes szakmai kritériumok sem feltétlenül állnak rendelkezésre. A masszőr, akinek a keze alá fekszel, éppúgy lehet egy nyúlfarknyi tanfolyamot elvégzett, anatómiát nem különösebben ismerő szolgáltató, mint ahogy egy több száz órás gyakorlattal és kiterjedt anatómiai ismeretekkel felvértezett profi – írja bejegyzésében Szekerczés Norbert, a Gyógymasszőr leszek! bloggere.

A képet tovább árnyalja Podhorszky Tibor masszőr és oktató, a Masszőrök Egyesületének elnöke. Mint mondja, a képzéseknek itthon három elérhető fajtájuk van: az „otthoni masszázs”, amely akár már néhány napos képzésen elsajátítható, az anatómiai ismeretekkel is kibővített, OKJ-s végzettséget nem adó, félprofesszionális masszázs, valamint a szakmai végzettséget adó, több éves tanulás útján megszerezhető masszázstudás.

„Huszonöt éve masszírozok, és az a tapasztalatom, hogy míg régebben gyakori volt, hogy a férfiaknál a nők, nőknél a férfiak érdeklődtek extra szolgáltatások iránt, ma már ez egyre ritkább. Persze az is igaz, hogy akad kolléga, aki egyéni döntési jogkörben igent mond ilyen kérésekre is.”

Zsolt thai masszázsszalont üzemeltet és kifejezetten károsnak véli az egyes szolgáltatások összemosását. Mint mondja, a szakmaiság megőrzése elsődleges, így a nála dolgozók esetében nemcsak a kiváló szakértelem, hanem az etikus munkavégzés is elvárás. 

„Tűzzel-vassal ellene vagyok a szexmunkának a masszázsszalonokban, ezért az alkalmazásomban álló thai munkavállalókat mindig részletesen tájékoztatjuk a jogaikról és lehetőségeikről. Nemcsak arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy mit várunk el tőlük, hanem arra is, mikor és mire mondhatnak, illetve mondjanak nemet. Így tudják, hogy tulajdonosi oldalról védve és támogatva vannak, nem kell – és nálunk nem is szabad – vállalniuk semmit, ami nem tartozik szigorúan a thai masszázs keretei közé – mondja. Persze így is akad, aki ennél jóval többet akar.

– Nálunk alapvetés, hogy ha egy kollégánkat abúzus éri, az automatikusan rendőrségi feljelentést von maga után.”

Az erotikus masszázs vállalható, egy prostituált felkeresése nem az

Váradi Fanni szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás Központ egyik alapítója, úgy véli, hogy a masszázs és az erotikus szolgáltatások közötti határok elmosódásának lehetséges oka épp a masszőr és a vendég közötti intimitásban rejlik.

szexuális zaklatás szexuális visszaélés szexmunka masszőr
Váradi Fanni – A kép Váradi Fanni tulajdona

„A masszázs során kifejezetten intim testtájakat is érint a masszőr – például comb, fenék környéke, nyak –, melyeket egyébként kizárólag a párunk, szexuális partnerünk érint meg. A meztelenség is fontos tényező lehet abban, hogy többlettartalmat társít valaki a masszázshoz – magyarázza a szakember. – Ugyanakkor fontos meglátni, hogy egy valós masszázshelyzet jelentősen különbözik egy intim, szexuális együttléttől, hiszen nélkülözi a kölcsönösséget. Tehát, ha előfordul is, hogy valaki erotikusnak érzékeli a masszázst, célszerű emlékeztetnie magát arra, hogy a masszőrnek ez egy abszolút aszexuális, szakmai, gyógyító tevékenység.”

Váradi Fanni azt mondja, sokféle oka lehet annak, hogy valaki mégis kifejezetten erotikus masszázst keres.

„Vannak, akik a szexuális életük kezdetén tapasztalatszerzés miatt vesznek ilyenben részt. Akad, aki erotikus masszázzsal oldaná a szexuális helyzetben megjelenő szorongásokat. Hasonló motiváció tud lenni az is, ha valakinek hosszú ideje nincs partnere, úgy érzi, nem tud ismerkedni, ezért fordul olyan szolgáltatásokhoz, ahol megélhet szexuális örömöt, aminek nincs tétje, ahol nem kell megfelelni a másiknak, nem kell teljesíteni” – vélekedik a szexuálpszichológus.

Meglátása szerint az erotikus masszázs társadalmi értelemben is sokszor vállalhatóbb, mint az, ha valaki prostituálthoz jár.

Ráadásul az ilyen masszázs megítélése nem egyértelmű: sokak szerint nem is számít megcsalásnak, így akár párkapcsolat mellett-alatt is választható.

Mint elmondja: előfordul az is, hogy valaki szexuális zavar „gyógyítása” céljából fordul erotikus masszőrhöz, például erekciós zavar vagy korai magömlés esetén.

Ha átlép a kliens egy határt

Váradi Fanni azt mondja, egy félreértett, kellemetlen, erőszakos vagy nem kívánt helyzetben a masszőr lélekjelenlétén és határozottságán is múlhat az eset kimenetele.

„Mint bármely más esetben, amikor nem kívánt közeledésben van része az embernek, azonnali, határozott határhúzásra van szükség. Ennek a legegyszerűbb módja a szóbeli jelzés. Ez azért is fontos, hogy a későbbiekben is meglegyen a masszőrnek az az érzése, hogy van kontrollja az ilyen helyzetek felett és nem csak passzív elszenvedője a kialakult szituációnak. Az ilyen helyzetekben könnyű lefagyni, ez pedig akár ahhoz is vezethet, hogy az egyén sokáig nem tud szabadulni a helyzet emlékétől, így később az ezzel kapcsolatos félelmei határozzák meg az életét. Az ilyen esetekben mindenképpen traumafeldolgozásban jártas pszichológus felkeresése javasolt.” 

És hogy mit tegyen, aki nem masszázst, hanem erotikus szolgáltatást szeretne? Nos, legfőképp: ne a masszázsszalonokban keresse. És ha mégis rossz helyen kopogtat, fogadja el, hogy a nem az nem. A tetteknek pedig következményük lehet. Sőt. Kell, hogy következményük legyen.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / fotostorm

Z. Kocsis Blanka