A kutya jelenléte megnyugtatóbb lehet, mint a házastársé

Azt, hogy a kutyák felérnek egy terapeutával, régóta tudjuk – ha csak az enyémből indulok ki, ő pavlovi reflexszel bújik hozzám, ha csak egy könnycseppet is meglát – a szakemberek azonban most azt is alátámasztották, hogy szőrös barátaink még a házastársunknál és a barátainknál is megnyugtatóbbak lehetnek számunkra. Egy tavaly publikált kutatásban stresszes feladatokat végeztettek emberekkel – egy számítógép villogó képernyőjén kellett matekfeladatokat megoldaniuk –, utána pedig stresszlevezetés gyanánt három lehetőséget kaptak: vagy kifestőkönyvet színeztek, vagy csendben ültek 10 percig, vagy megsimogathatták a kutyáikat. A szakemberek megfigyelték: annak a csapatnak a szorongása csökkent a legnagyobb mértékben, amelynek tagjai a kutyázást választották. De ez még nem minden.

A Psychosomatic Medicine kutatásában szintén kellemetlen feladatot kaptak az önkéntesek: nekik a kezüket kellett jeges vízbe mártaniuk úgy, hogy közben jelen volt a kutyájuk, egy barátjuk vagy a házastársuk. Azoknál a résztvevőknél, akik a kutyájukkal érkeztek a vizsgálatra, alacsonyabb vérnyomást és pulzust figyeltek meg, mint a többieknél. Hogy mi ennek az oka?

„A kutyával való kapcsolat kiszámítható és megbízható, a tőlük kapott feltétel nélküli szeretet biztonságérzetet ad az embernek

– mondja Evangeline Wheeler, a marylandi Towson Egyetem pszichológiaprofesszora. – A kutyák nem ítélkeznek vagy kritizálnak. Csak ülnek, és szerető szemekkel néznek rád.”

Ezt támasztja alá az a 2018-as kutatás is, ami rámutatott: az emberek szívesebben mesélnek a kutyáiknak olyan nehéz érzelmekről, mint a depresszió, a féltékenység, a szorongás, az apátia és a félelem, mint a párjuknak vagy barátaiknak.

Ők is álmodnak – ráadásul általában rólunk!

„A kutyák agya szerkezetileg nagyon hasonlít az emberi agyhoz, így agyhullámai és alvás közbeni agyi aktivitása hasonló a miénkhez” 

– mondja dr. Gary Richter, a Rover.com díjnyertes állategészségügyi szakértője. Hozzáteszi: a kutyák hozzánk hasonlóan több alvásfázist tapasztalnak, és a REM, azaz rapid eye movement alatt álmodnak ők is.

Nekik is vannak jó és rossz álmaik, és míg utóbbiban általában viharról, üldözésről, más kutyákkal való harcról vagy magányról látnak képeket, előbbiben gyakori cselekményszál a gazdival való játék, a gazdi trükkökkel való lenyűgözése, valamint a dicséret. Dr. Deidre Barrett, a Harvard orvosi osztályának klinikai pszichológusa hozzátette: a kutyák általában az arcunkról és a szagunkról álmodnak. Plusz érdekesség, hogy az eb mérete összefügg azzal, mennyit és milyen minőségben álmodik: a kisebb kutyák többet és gyorsabban álmodnak, a nagy testűek pedig hosszabban.

A kutyák segíthetnek abban, hogy tovább éljünk – tudományos szempontból is

Ha nem lenne elég, hogy a kutyák jelenlétében kevesebbet idegeskedünk, és nagyobb érzelmi biztonságban érezzük magunkat, még az élettartamunkra is hatással lehetnek. És nemcsak azzal, hogy rendszeres sétára, természetjárásra motiválnak bennünket, de azzal is, hogy elősegítik a kutatók öregedéskutatásra vonatkozó munkáját. 

A kutyák ugyanis több szempontból is párhuzamba állíthatók az emberrel, és segítségükkel megfigyelhetjük, hogy miért hanyatlanak fizikai és kognitív funkcióink az életkor előrehaladtával. Mivel osztoznak a háztartásunkban, ugyanazt a levegőt szívják be, mint mi, és sok olyan betegségben szenvednek, amelyek az idősebb embereket is érintik – beleértve a rákot, az ízületi gyulladást, a cukorbetegséget, a demenciát, az elhízást, a gyengeséget és a szív- és érrendszeri rendellenességeket –, a kutatók szerint megbízhatóan modellezik a működésünket. És mivel az élettartalmuk jóval rövidebb, mint a miénk, a tudósok pár év alatt megfigyelhetik rajtuk a korosodás azon jeleit, amiket az embernél csak több évtized alatt tudnának, és sokkal olcsóbban tesztelhetik rajtuk az öregedésgátló terápiákat is.

Egy San Franciscó-i startup, a Loyal, például egy olyan implantátumon dolgozik jelenleg, amely lassítja az öregedést a nagy testű állatoknál, ők ugyanis köztudottan rövidebb élettartamra számíthatnak, mint kisebb társaik.

„Miközben a kutyáknak szánt gyógyszereken dolgozunk és olyasvalamit adhatunk a gazdiknak, aminek hatására hosszabb időt tölthetnek a kedvencükkel, arról is egyre több információnk lesz, hogy hogyan segíthetünk az embereknek hosszabb, egészségesebb életet élni”

– mondja Celine Halioua, a Loyal alapítója és vezérigazgatója.

Forrás: ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Wade Austin Ellis 

Takács Dalma