Stepan cica könyököl az asztalnál egy koktél társaságában.

Stepan cica pulóverben nézelődik kifelé az autó ablakán.

Stepan cica nyakkendőben vagy napszemüvegben szelfizik a tükörben.

Stepan cica ölelkezve fekszik szerelmével, Stephania cicával.

Stepan cica hátracsapott füllel ítélkezik a világ felett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Степан (@loveyoustepan) által megosztott bejegyzés

Nagyjából ilyen tartalmú képekkel és videókkal találkozik az ember, ha megnyitja Stepan macska Instagram- és TikTok oldalát, nem csoda hát, hogy imádják az emberek:

Instagramon 1,4, TikTokon 1,1 millió követője van már.

A posztok alá a gazda, Anna általában hashtageket és emojikat ír, vagy ukránul üzen a követőknek, és olykor angolul is megfogalmazza a mondandóját.

Egy időben aztán teljesen más jellegű posztok is kikerültek az macska közösségi felületeire. Anna a cicákkal ugyanis az ukrajnai Harkivban él, ahonnan a háború miatt 2022-ben el is kellett menekülniük – először Lvivbe mentek, majd Franciaországba, ahonnan azóta már visszatértek otthonukba.

Pár napja azonban valami nem stimmel a Stepan Insta-oldalán közzétett posztokkal. Január 26-án arról számol be a „cica”, hogy nem érzi jól magát, a Harkiv elleni támadások megviselték, de volt orvosnál, és biztos kezekben van, köszöni mindenkinek a támogatást.

A furcsaságok ezután kezdődtek

Néhány nappal később az oldalon megjelent egy felhívás, hogy Stepan cica orvosi ellátására gyűjt adományokat a gazdi. Ez már önmagában különös, hiszen ilyen kérésre  korábban nem volt példa, a macska képével ellátott termékek megvásárlásával eddig is támogathatta őket, aki szerette volna.

Két nappal ezelőtt aztán megjelent egy kép, amin feltételezhetően Stepan és Stephania látható, ami alá csak annyit írtak angolul, hogy az előző, adománygyűjtős posztot törölték.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Степан (@loveyoustepan) által megosztott bejegyzés

A kép alatt rögtön beindultak a kommentek, a rajongók jelezték, hogy valami nagyon nem stimmel ezzel a bejegyzéssel. Sokan arra gyanakodnak, hogy az oldalt feltörték, és már nem Anna kezeli a felületet, erre az egyik legárulkodóbb jel, hogy csupán angolul írtak a kép alá, míg korábban főleg ukránul kommunikált a követőkkel a nő.

Mások azt pedzegetik, hogy talán elrabolták a cicákat és esetlegesen Annát is, és már nem ő irányítja az Instagram-oldalt.

Tegnap aztán élőben jelentkezett Stepan oldala, ám a követők szerint ez is gyanús volt: senki nem szólalt meg az élő adás során, illetve a cica sem tűnt nyugodtnak. Az élőzés után egy rövid, hang nélküli videó is kikerült Stepan cicáról az oldalra, ami alatt szintén özönlenek az elméletek arról, mi lehet a macskákkal és a gazdájukkal. 

Egyesek most már biztosak benne, hogy elrabolták őket, mások pedig azt állítják, Anna és a macskák éppen menekülnek Harkivból, a várost ugyanis folyamatosan bombázzák. Másoknak az is feltűnt, hogy az a macskahordozó, ami a legutóbbi videón látható Stepan mellett, és az, amiben állatorvoshoz vitték, nem ugyanaz, és olyan komment is érkezett, amiben azt írják, a macskát az állatklinikáról rabolták el, Anna pedig azon dolgozik, hogy visszaszerezze Stepant.

Egyelőre tehát nem tudni, mi történt a cicákkal és a gazdájukkal, tegnap óta nem jelent meg új poszt Stepan Instagram-oldalán, a TikTok-csatornájára pedig január 21-én került ki utoljára videó, amin Stephania cica látható.

Kiemelt képünk forrása: TikTok

Dián Dóri