A trend néhány hete indult, amikor egy népszerű tiktoker hét nőt kérdezett meg arról, hogy egy számukra ismeretlen férfival vagy egy medvével találkoznának-e inkább egyedül az erdőben – a megkérdezett nők közül pedig mindössze egy választotta a férfit. Hamarosan a kérdés vírusként terjedt, számtalan nő válaszolt rá, és osztotta meg érvelését és személyes tapasztalatait: a nők túlnyomó többsége a medvét választaná a férfival szemben, és ez aligha meglepő.

Becslések szerint ugyanis világszerte minden harmadik nő tapasztalt már fizikai vagy szexuális erőszakot férfiak részéről.

Azok, akik nem tapasztaltak ilyet személyesen, ismernek olyat, aki igen. És míg ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a nők miért a medvét választják, a férfiak reakciói arra engednek következtetni, hogy már egy teoretikus helyzetben sem utasíthatjuk vissza őket. Ahelyett ugyanis, hogy megdöbbentek volna azon, hogy a nők mennyire nem érzik magukat biztonságban a közelükben, sokan közülük a TikTokon és a Redditen kezdték el kigúnyolni és támadni a nőket.

Hogyan lett a férfi vs. medve kérdés több egy TikTok-trendnél?

Kezdetben a férfi vs. medve vita ugyanolyan volt, mint bármelyik másik TikTok-trend: a felhasználók véletlenszerű kérdéseket tettek fel, és szórakozásból összehasonlították a válaszaikat.

Nem kellett azonban sok idő, hogy a videók kijózanító fordulatot vegyenek: a nők elkezdték arra használni a trendet, hogy rávilágítsanak a női lét valóságára.

Ahelyett, hogy csak a „férfi” vagy a „medve” lehetőségek közül választottak volna, elkezdték megindokolni, hogy miért a medve mellett döntenek – ezekkel az indoklásokkal pedig rengetegen tudtak azonosulni.

@spacegh0st333 Bear or man #bear #fyp #manvsbear #tiktoktrend #trend #trending #learning #teaching ♬ original sound - 𝕬𝖛𝖊𝖗𝖞🥀

Az egyik leggyakoribb magyarázat így szól: a legrosszabb, amit egy medve tehet velem, hogy megöl. Más nők arra is rámutattak, hogy ha azt mondanák, medve támadta meg őket az erdőben, akkor gond nélkül hinnének nekik, de ha arról mesélnének, hogy egy férfi bántalmazta őket, megkérdőjeleznék a mondandójukat, és valószínűleg rágalomhadjárat áldozataivá válnának.

Ha megölné vagy megtámadná őket egy medve, nem vádolnák őket azzal, hogy valójában élvezték a támadást, és az sem merülne fel, hogy az öltözékükkel vagy a viselkedésükkel provokálták ki. A medvét valószínűleg befognák és kilőnék, míg a férfiakkal sokkal inkább elnéző a társadalom – de még az igazságszolgáltatás is. 

És még egy szempont: ha megtámadna egy medve, egy ártatlan állat áldozatává válnál, amely nincs tudatában annak, hogy rosszat tesz. Nem jobb ez, mint amikor egy ember értelmetlenül, szándékosan bánt?

De ott vannak a számok is. A medvetámadások, különösen a halálos kimenetelűek, nagyon ritkák. Kutatások eredménye szerint 2000 és 2015 között összesen 664 támadás történt a barna medve elterjedésének három fő területén: Észak-Amerikában 183, Európában 291, Oroszország, Irán és Törökország területén pedig 190. Ezek közül a legtöbb támadás, 85,7 százalék, emberi sérüléssel járt, és 14,3 százalék végződött az illető halálával: 19 haláleset történt Európában (az Európában regisztrált támadások 6,6 százaléka), 24 Észak-Amerikában (az összes észak-amerikai támadás 13,1 százaléka) és 52 keleten (minden régióbeli támadás 32 százaléka).

Ezzel szemben csak Magyarországon minden ötödik nő szenved el fizikai erőszakot a partnere által, és havonta legalább három nőt gyilkol meg férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. A medvetámadások ritkák, mert az állatok gyakran békén hagyják az embert, amíg nem érzik magukat fenyegetve – a nőket és lányokat azonban gyakran támadják és ölik meg a férfiak pusztán a létezésük miatt.

Miért érzik sértve magukat a férfiak a férfi vs. medve trend miatt?

Míg a videók, amelyeket a nők posztoltak a medve választásának indoklásáról, fájdalmasak, sok férfi sértőnek találja őket. Közülük többen készítettek olyan válaszvideókat és posztokat lényegében arról, hogy a nők hülyék, amiért a medvét választják. Egy Reddit-felhasználó azt állította, hogy a posztok a férfiak iránti gyűlöletet hirdetik, és hogy a trend azt a látszatot kelti, mintha minden férfi ok nélkül gyilkolná és támadná a nőket. Mások olyan videókat készítettek, amelyek a medvék erejét és gyorsaságát mutatják be, és szerintük a nők egyenesen nevetségesek, amiért egy állatot választanak egy férfi helyett.

Néhány férfi pedig állítólag inkább választana egy medvét, mint egy nőt az erdőben.

Ahelyett azonban, hogy tényleges tényekkel szolgálnának a férfiak elleni, nők által elkövetett erőszakról vagy valós tapasztalataikról, amelyeket nők által megtámadott férfiakkal kapcsolatban szereztek, hamis állításokkal házalnak, miszerint minden nő hazug és csak az öt perc hírnévre hajt.

Sok férfi állítja, hogy a nők, akik a medvét választják, egyenesen hazudnak. Az erőszakos férfiakról szóló statisztikákat is kiragadják és elferdítik, hogy úgy tűnjön, mintha a nők elleni erőszak egyáltalán nem is létezne. 

Mindez pedig azért kifejezetten ijesztő, mert a nők elég világosan kifejtik az érveiket

Pontosan mit nem értenek a férfiak? Tulajdonképpen nevetséges az érvelés, hogy a férfiak nem gyilkolnak és támadnak véletlenszerűen nőket, hiszen megteszik. Persze nem minden férfi, de már egy ilyen eset is több mint elég ahhoz, hogy a nők ne érezzék biztonságban magukat – ráadásul még csak nem is kell egyedül lenniük egy félreeső erdőben ahhoz, hogy megtámadják őket. 

A nők nem a férfiak elleni gyűlöletet táplálják. Csupán rámutatnak a valóságra, amelyben élünk.

Arra a világra, ahol a nők elleni gyűlölet és erőszak olyannyira elharapózott, hogy még akkor sem érzik magukat biztonságban, ha éjszaka egyedül sétálnak az autójukhoz, vagy ha reggelente futni mennek. Ahol rácsodálkoznak a (fiú-) barátaim, hogy miért nem érzem magam biztonságban az esti kutyasétáltatás közben, és ahol konfliktus lesz a kapcsolatomban abból, amikor szóvá teszem, hogy este egy majdnem üres trolin nem muszáj az egyedül utazó lány mellé ülni. Ezzel párhuzamosan pedig egy olyan társadalomban élünk, ahol olyan kevéssé hisznek a nőknek és olyan kevéssé becsülik őket, hogy tudják, több igazságot kapnának, ha egy medve lenne a gyilkosuk, mintha egy férfi.

A nők nem azt mondják, hogy minden férfi rossz, hanem csak azt, hogy egyetlen nő vagy lány sem biztos abban, mit tenne velük egy férfi az erdőben – és inkább nem akarják megtudni.

És talán ideje lenne, hogy ahelyett, hogy kigúnyoljuk és bagatellizáljuk egymás valóságát, meghalljuk, amit a nők mondanak. Ha csak néhány pillanatra is odafigyelnénk ezekre a történetekre, talán egyértelművé válna mindannyiunk számára, hogy sokunknak mennyire ijesztő tud lenni a világ – az erdőn kívül is. 

Itt az idő, hogy a férfiak bebizonyítsák a nőknek, hogy egy medvével szemben is meg lehet bízni bennük – ehelyett azonban sokan azt követelik, hogy a nők ne beszéljenek többet a férfiak által elkövetett erőszakos cselekményekről. Csakhogy ettől egyikünk sem lesz nagyobb biztonságban.

Kiemelt kép: TikTok

Mózes Zsófi