Nos, 40 napló tesztelésére nem volt lehetőségem, de kiválasztottam hatot a legpopulárisabbak közül, és most elmondom, mit tapasztaltam velük. Spoiler: elsősorban azt, hogy a „napló” kifejezés gyakorlatilag ernyőfogalommá vált a kiadók számára, és ugyanúgy jelenthet komplex pszichoedukációs munkafüzetet, mint teljesen átlagos, egy-egy kérdéssel megspékelt jegyzetfüzetet.

Pró: így bárki megtalálhatja azt, ami hozzá leginkább passzol.

Kontra: könnyű elveszni a naplók útvesztőjében, és könnyen érhet csalódás, ha többet vártál a kötettől (pláne, ha még borsos áron is kínálták). Na de mutatom, mire jutottam.

Körvonal önismereti napló

A Körvonal brand meglehetősen népszerű az elmúlt években, és szinte várható volt a kártyapaklik után, hogy következő lépésként önismereti naplóval rukkolnak elő. Ez tavaly meg is történt, és – mivel a kártyákat nagyon kedvelem – óriási lelkesedéssel rendeltem a könyvből is recenziós példányt. Még mielőtt bármit is írnék a tartalmáról, muszáj leírnom az első benyomásom: ez az a típusú kiadvány, amit isteni kézbe venni, szinte dísz az íróasztalon, és az illatát is imádom. Kemény kötésű, Pinterest-hangulatú grafikákkal operál, a lapjai bírják a tintát és a gyűrődést egyaránt – amire azért bőven szükség lesz egy hosszú távon használatos napló estében – ám sajnos ez a legtöbb, amit a napló adni tud. Legalábbis nekem, aki elsősorban önfejlesztő tartalmakat, mélyreható kérdéseket vártam. És úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül, ugyanis a weboldalon – amellett, hogy rengetegen dicsérik a stílusa miatt – mások is megjegyezték már, hogy „egy regény áráért vásároltak egy majdnem üres könyvet, csak a szép dizájn miatt”.

önismeret mentális egészség körvonal önismereti napló elmerengők
A kép a szerző tulajdonában van

Persze, mint minden, ez is roppant szubjektív: ha velem ellentétben te nem szereted, ha egy naplóban instruálnak és vezetnek, hanem inkább szabadjára engednéd az írhatnékod, valószínűleg szeretni fogod.

Egy kérdés/feladat, ami különösen tetszett benne – Ez az idézet: „A változás elkerülhetetlen. A fejlődés opcionális.”

Akinek ajánlanám: Annak, aki elsősorban kötetlen naplózásra, és csak másodsorban önismeretre használná. A kérdések iránymutatók és inspirálók lehetnek, de itt főszerepet kap a szabad írogatás.

Elmerengők – Fénynapló és Árnyéknapló

Garantáltan az egyik kedvencem a listáról az Elmerengők páros kiadványa, a Fény- és az Árnyéknapló, ami, bár külsejét tekintve jóval egyszerűbb és letisztultabb, mint a többi, tartalmilag – nos, cseppet sem nevezhetjük megúszósnak. Míg a Fénynapló a pozitív pszichológia irányából közelít, és erősségeinkre, adaptív megküzdési stratégiáinkra, megtapasztalt énerőinkre és a hála képességére hívja fel a figyelmet, az Árnyéknapló behozza a nehezebb, küzdelmesebb ellenpólust, és kíméletlenül megszólítja a szorongó, szégyenkező, félelmekkel terhelt énrészünket. Ráadásul nem csak a sokat ismételt rutintémák kerülnek elő – az Elmerengők bátran vállalt olyan kérdéseket is, amik gyakran tabusított vagy nehezebben hozzáférhető, közben nagyon fontos lélektani témákra fókuszálnak, legyen szó szexuális fantáziákról és szégyenről, vagy akár halálról, elmúlásról, megbocsátásról.

önismeret mentális egészség körvonal önismereti napló elmerengők
A kép a szerző tulajdonában van

Épp a két ellenpólus miatt érdemes a két kötetet párhuzamosan használni, és adott esetben pszichológussal konzultálni az ott felmerülő, nehezebben emészthető kérdések kapcsán.

Egy kérdés/feladat, ami különösen tetszett benne – Kapásból az első kérdés az Árnyéknaplóból: „Képzelj el egy szobát, ahol életed szereplői sorakoznak. Kinek az arcába nézel először?”

Akinek ajánlanám: Olyan személynek, aki már foglalkozik egy ideje az önismerettel, és rendszeresen jár terápiára, ahova beviheti a könyvek hatására felmerülő, esetleg felkavaróbb élményeket. (Egyébként a kötetet 16 éven felülieknek ajánlják – ez már valamelyest irányadó lehet.)

Jól vagyok! – Kreatív inspirációs napló

Művészetterapeutaként nagyot dobbant a szívem, amikor szembesültem vele: a Next21 Kiadó kötetében nemcsak – sőt, elsősorban nem – önismereti kérdésekre kell válaszolni, hanem bőven adódnak alkotós feladatok, színezők és mindfulness gyakorlatok is. Ebből a szempontból a Jól vagyok egyértelműen kilóg a sorból, ugyanis sokkal inkább sarkall meditatív, stresszoldó alkotásra, mintsem aktív agykurkászást igénylő kérdések megválaszolására. Ha régóta foglalkozol önismerettel, esetleg a kreatív önkifejezés is közel áll hozzád, valószínűleg nem találsz óriási újdonságokat ebben a könyvben, viszont ha most teszed meg az első lépéseket az úton, jó löketet adhat hozzá. Arról nem is beszélve, hogy a gyönyörű grafikák, a sok-sok szín és játékosság miatt már attól előhívja belőlem a belső vidám kisgyereket a könyv, hogy kézbe veszem. Hozzáteszem: én sajnos ott is maradok, a kisgyerekkorban, a felnőttlétbe már nem haladok vele tovább.

önismeret mentális egészség körvonal önismereti napló elmerengők
A kép a szerző tulajdonában van

Egy kérdés/feladat, ami különösen tetszett – Van egy feladat, ahol a hét minden napján ki kell tölteni egy kis képkeretet az aktuális hangulathoz mérten szavakkal vagy akár alkotással.

Akinek ajánlanám: Könnyen fogyaszthatósága, játékossága, színessége miatt biztosan megvenném a gyerekemnek. Remek első lépés az érzelem- és stresszabályozás megtanításához.

MindArt – Mentális Elsősegély napló

Bár a MindArt kiadása is a napló elnevezést kapta, a kötet merőben kilóg a felsoroltak közül, és egészen más szintre emeli az önismeretet, mint társai. Amellett ugyanis, hogy eleve két pszichológus-művészetterapeuta, Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina állította össze, rengeteg elméleti információt tartalmaz, és gyakorlatilag kis mindennapi pszichós elsősegélycsomagnak is felfogható. És bár ők is kínálnak interaktív, kreatív feladatokat (egyébként nagyon sokszor művészetterápiás eszközökkel, aminek különösen örültem),

itt összességében nagyobb hangsúly kerül a pszichoedukációra, a bennünk zajló folyamatok értelmezésére és megküzdési stratégiáink fejlesztésére, mint a kötetlen irkálásra.

Ha régebb óta foglalkozol önismerettel, valószínűleg a legtöbb fogalom ismerős lesz innen – sok szó esik stresszkezelésről és öngondoskodásról –, ez a kötet mégis jó mankót ad ahhoz, hogy rendszerezd és frissítsd a tudásod, kitöltsd a feladatokat az aktuális lelkiállapotodhoz mérten, vagy újra és újra visszanyúlj hozzá szükség esetén.

önismeret mentális egészség körvonal önismereti napló elmerengők
A kép a szerző tulajdonában van

Egy kérdés/feladat, ami különösen tetszett – Van egy fejezet, ami lépésről lépésre végigvezet a földelés technikáján, kitérve arra, hogy érdemes az érzékszerveinkre koncentrálni egy-egy stresszhelyzet feloldása végett. Pánikbetegeknek meleg szívvel ajánlom.

Akinek ajánlanám: Ahogy a kötet elején is szerepel – kezdőknek és haladóknak egyaránt, de szerintem „profi stresszkezelőként” sem árt időnként elővenni és újra gyakorolni ezeket a kis feladatokat. Illetve, akkor is jó választás lehet, ha szívesen megismerkednél a művészetterápiával, és kipróbálnád, nálad hogy működik.

Michelle Obama: Így lettem – Önismereti napló a saját hangod megtalálásához

Miután Michelle Obama memoárja bestseller lett 6 évvel ezelőtt, és emberek milliói választották őt példaképükként, nem meglepő, hogy sokan legszívesebben az Egyesült Államok egykori first ladyjének tanácsait kérnék ki életvezetési kérdésekben is. Elvégre a nő, aki rabszolga felmenők közül emelkedett az egész világ egyik legbefolyásosabb emberévé, biztosan tud valamit – és, noha a konyhánkba nem hívhatjuk meg kifaggatni a titokról, a könyvéből készült önismereti naplóval talán megteremthetjük az illúziót, hogy egyenesen vele beszélgetünk. Oké, a talán szót kétszeresen aláhúzva. Szóval Michelle Obama naplójában is önismereti kérdések sorakoznak, szó esik gyerekkorról, jelenről, vágyakról, emlékekről, a legfontosabb értékekről, és bár a témák önmagukban nem mutatnak túl mindazon, ami a többi kötetben szerepel, a first lady neve bizonyára megdobja a kötet hitelességét.

Egy rész, ami különösen tetszett – Egy idézet: „A világon mindenki láthatatlan történeteket cipel magával, és önmagában már ez megérdemli a tapintatot.”

Akinek ajánlom: Ha tetszett az Így lettem című könyve, akkor biztosan motiváltabb leszel a naplója kitöltögetésében is, ha nem, akkor pedig ugyanannyira ajánlom, mint bármelyik más kötetet a listáról.

KarlaLina – Hálás vagyok

Ez volt az első hálanapló, ami a kezem ügyébe került, és bár azóta már jóval komplexebb és továbbfejlesztett változatokkal találkoztam, mindig közel fog állni a szívemhez a magyar tervező terméke. Pedig meg kell hogy mondjam, közel sem tökéletes: sok benne a hasonló kérdés, van, hogy nem tudsz már újat írni, és a felszínnél mélyebbre nem is merészkedik, de ezzel együtt is mosolyt csalt az arcomra egy hónapon keresztül minden este a feladat, hogy az életem valamelyik területéért hálát adjak. És itt jöttem rá, hogy ennek a jelentőségét hajlamos vagyok lebecsülni. Miközben állandóan megterhelő pszichós szakirodalmakkal tömöm a fejem, különböző terápiás módszerek között ugrálok, és egy-egy nehéz élethelyzet között a sémáim aktivitását vizsgálgatom,

baromi jólesik elengedni a túlagyalást, és csak ránézni arra, hogy mi JÓ. Így, ahogy van, mindennemű „de” nélkül.

önismeret mentális egészség körvonal önismereti napló elmerengők
A kép a szerző tulajdonában van

KarlaLina hálanaplója nem váltja meg a világot, de nem is ígért ilyesmit. Egy kis komfortot viszont ad, ami baromi sokat jelent a zajos napok végén. Legalábbis nekem.

Egy rész, ami különösen tetszett – Egy kérdésnél fel kellett idézni azt a pillanatot, amikor legutóbb nagyon bátor voltam. Ez éppen jókor jött.

Akinek ajánlom: Annak, aki hajlamos belecsúszni az állandó panaszkodás és elégedetlenkedés spiráljába. 

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van 

Takács Dalma