Egyre kevesebb a spermium

Kutatások korábban már bizonyították, hogy számos kockázati faktor van, ami rontja a férfiak termékenységét. A spermiumszámra hatással van többek között a környezeti szennyezés, a túlsúly, a krónikus betegségek és a gyűjtőnéven PFAS-oknak nevezett vegyi anyagok (ezeket „örök vegyi anyagoknak” is nevezik, ugyanis, ha egyszer bekerültek a környezetbe vagy az emberi testbe, akkor nemigazán lehet őket „kitenni” onnan).

Kockázati tényező lehet továbbá a mobiltelefon-használat, aminek a spermiumokra való káros hatásait már egy ideje vizsgálják a kutatók, a Genfi Egyetem friss kutatása pedig elég átfogó és hosszan tartó volt ahhoz, hogy a témát kutató szakemberek komolyan vegyék az eredményeket.

A kutatók 2886, 18 és 22 év közötti svájci férfi adatait elemezték 2005 és 2018 között.

Azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta hússzor vagy annál több alkalommal használták a mobiljukat, 21 százalékkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy alacsony a spermiumszámuk.

Arra a tanulmány nem tér ki, hogy a vizsgált személyek mire használták többet a mobiljukat: telefonáltak vagy sms-eseztek inkább, vagy mindkettőt.

Ennek valószínű oka, hogy a mobiltelefonok alacsony szintű rádiófrekvenciás elektromágneses mezőket (RF-EMF) bocsátanak ki. A tanulmány szerint, ha ezek a mobiltelefonok maximális teljesítményen működnek, a környező szövetek akár 0,5 Celsius-fokkal is felmelegedhetnek. Azonban az, hogy ezek a mezők valójában károsítják-e a férfiak termékenységét, évek óta vitatéma a tudományos közösségben.

A tudósok sem értenek egyet

Egereken végzett tanulmányok azt mutatták, hogy az olyan szintű RF-EMF mezők, amilyeneket a mobiltelefonok bocsátanak ki, csökkentik a férfitermékenységet, és hozzájárulnak a spermiumok elhalásához és a herében lévő szövetek változásaihoz.

Azonban más állatkísérletek nem ezeket az eredményeket mutatták, és óriási különbségek vannak az emberek és az egerek között a spermiumok létrehozásának módjában.

Az embereken végzett megfigyelések is azt találták, hogy a mobiltelefon gyakori használata összefügg a spermiumok életképességének csökkenésével, valamint az úszásmódjukra gyakorolt hatással. Azonban ezek a tanulmányok kisebbek voltak és rövidebb időtartamúak. Ráadásul nem feltétlenül számoltak be olyan tényezőkről, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ezért sok tudóst nem győzött meg az eredményük.

Allan Pacey, a Manchesteri Egyetem Biológia, Orvostudomány és Egészségtudomány Karának dékánhelyettese egyelőre nincs meggyőzve arról, hogy a mobiltelefon-használat és a férfiak termékenysége között van összefüggés, de úgy véli, ez a kutatás apró előrelépés egy régóta tartó tudományos vitában, aminek kapcsán sok-sok kutatást kell még elvégezni, hogy biztosan ki lehessen jelenteni valamit. 

Nem kell megijedni

Pozitív eredmény azonban genfi tanulmányban, hogy a kutatók azt találták, hogy a technológia fejlődésével a telefonok spermiumokra való hatása csökkent. A régi, 2G-s és 3G-s mobilok használatakor intenzívebben csökkent a férfiak spermiumszáma, mint a mostani 4G-s és 5G-s telefonok idején.

Egy másik pozitívum pedig, hogy a tanulmányban nem mutattak ki elváltozást a spermiumok alakjával és mozgékonyságával kapcsolatban.

„Fontos a spermiumok száma, de legalább ennyire lényeges, hogy jól ússzanak, egészségesek legyenek és megfelelő a legyen az alakjuk”idézi a CNN Alison Campbellt, a Care Fertility meddőségi klinikai hálózat tudományos igaztagójának a tanulmánnyal kapcsolatos nyilatkozatát. Campbell szerint a kutatás újszerű és lenyűgöző, aminek eredményétől nem kell megijedniük a férfiaknak. „Az apaságra vágyó férfiak, vagy azok, akik szeretnék javítani spermiumuk egészségét, mozogjanak (de ne melegítsék túl a nemi szerveiket), étkezzenek egészségesen, figyeljenek oda a testsúlyukra, kerüljék a dohányzást, mérsékeljék az alkoholfogyasztást, és kérjenek segítséget, ha a partnerük nehezen esik teherbe” – nyilatkozta a szakember, aki nem vett részt a kutatásban.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Lisa Schaetzle

Dián Dóri